«Τιμούμε και υποκλινόμαστε στη μνήμη του ήρωα Κώστα Γεωργάκη, σύμβολο της δίψας για Ελευθερία και Δημοκρατία»

♦ Μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για τα 52 χρόνια από την αυτοθυσία του Κώστα Γεωργάκη διαδηλώνοντας κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα
♦ Πρόταση του δημάρχου για ονοματοδοσία δημοτικής οδού ως ένδειξη μνήμης και τιμής.

52 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την υπέρτατη θυσία του Κερκυραίου φοιτητή Κώστα Γεωργάκη που στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας διαδηλώνοντας κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα και αποτέλεσε, όπως χαρακτηρίστηκε τότε, μία «ανθρώπινη δάδα» για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.


Ο Κώστας Γεωργάκης καταγόταν από την Κέρκυρα, τελείωσε το σχολείο με άριστα και τον Αύγουστο του 1967, λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας, έφυγε για να σπουδάσει Γεωλογία στην Ιταλία. Το 1968, έγινε μέλος της ΕΔΗΝ, της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, ενώ στο αυτοκίνητο που οδηγούσε είχε κολλημένη μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου. Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το καθεστώς και τις πρακτικές του, ενώ τρεις μήνες πριν την αυτοκτονία του, αποκάλυψε ανώνυμα σε γενοβέζικο περιοδικό ότι άνθρωποι της Χούντας είχαν παρεισφρήσει στις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Λίγο καιρό αργότερα, δέχτηκε επίθεση από παρακρατικούς και, παρότι ενεργός φοιτητής, είχε πρόβλημα με την αναβολή της στρατιωτικής του θητείας αλλά και διακοπή του εμβάσματος σπουδών του, ως συνέπεια της αντιδικτατορικής του δράσης μέσα από τις γραμμές του ΠΑΚ Ιταλίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, αποφάσισε πως έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η Δύση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.


«Συγχώρεσε με γι’ αυτό που έκανα και μην κλάψεις. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας. Είναι άνθρωπος, όπως όλοι οι άλλοι, ίσως λίγο πιο φοβισμένος (…) Δεν θέλω να μπείτε σε κίνδυνο από τις πράξεις μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, παρά να σκέφτομαι και να ενεργώ σαν ελεύθερο άτομο. Η γη μας, που γέννησε την ελευθερία, θα εκμηδενίσει την τυραννία» έγραφε λίγες μέρες πριν στον πατέρα του.
«‘Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα’ φώναξε ο φλεγόμενος Κώστας Γεωργάκης 52 χρόνια πριν και όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι υποκλινόμαστε μπροστά στην ηρωική του απόφαση να θυσιάσει με τρόπο βασανιστικό τα 22 του χρόνια, για τη διεκδίκηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας της πατρίδας μας. Θέλοντας να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να γίνουν όλοι κοινωνοί της ζοφερής πραγματικότητας που βίωνε η χώρα μας στα χρόνια της Χούντας, σε μία πράξη ηρωικής και πατριωτικής αυτοθυσίας, αυτοπυρπολήθηκε, ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας.

Σήμερα, οι φλόγες που τον τύλιξαν μας δείχνουν ακόμα τον σωστό δρόμο. Τιμούμε και υποκλινόμαστε στη μνήμη του ήρωα Κώστα Γεωργάκη, ενός συμβόλου της δίψας και των αιματοβαμμένων ατομικών και συλλογικών αγώνων για τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας του Έθνους μας» σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας την πρότασή του «να δοθεί το όνομα του ήρωα ελεύθερου πατριώτη Κώστα Γεωργάκη σε οδό του δήμου Νεάπολης-Συκεών ως ένδειξη μνήμης και τιμής του δήμου μας για το μοναδικό Ελληνόπουλο που με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε να θυσιάσει τη ζωή του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην πατρίδα μας, και δυστυχώς δεν έχει τύχει της αναγνωρισιμότητας και των τιμών που δικαιούταν και άξιζε, που δικαιούται και αξίζει».