Εισήγηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην 1η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το συνέδριο της νεολαίας

 

Είμαστε σήμερα εδώ, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία νεολαίας του Κινήματος  Αλλαγής και την οργάνωση του συνεδρίου.

Είμαστε σήμερα εδώ γιατί «Ξέρω τι γίνεται» στη νεολαία, ξέρω πως νιώθετε. Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες της νεολαίας.

Η πιο προσοντούχα γενιά της μεταπολίτευσης, η γενιά σας, είναι η πρώτη γενιά που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες.

Η ανεργία παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τη νεολαία και συνδυάζεται με την  ανασφάλεια για την ίδια τη ζωή σας. 

Άνθρωποι κλεισμένοι στα προβλήματα τους. Ο φόβος είναι διάχυτος παντού: Στη δουλειά, στην οικογένεια, στο πανεπιστήμιο, στο δρόμο, στις παρέες, στο διαδίκτυο.

Οι ανισότητες  και το έλλειμμα ευκαιριών εγκλωβίζουν τη νεολαία, στην αναξιοκρατία του οικονομικού συστήματος, την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος , την αναποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους.

Όποιος δεν έχει λεφτά, δεν έχει πρόσβαση σε καλές συνθήκες παιδείας και υγείας.

Η παγκοσμιοποίηση έβαλε την οικονομία στο επίκεντρο και τον άνθρωπο στο περιθώριο.

Σήμερα η πανδημία ανατρέπει τα πάντα. 

Σήμερα δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για μας, καθώς η σοσιαλδημοκρατία και οι ιδέες μας επιστρέφουν ισχυρές σε όλο τον κόσμο. 

Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας είναι η απάντηση σε όλους όσους σας θέλουν αμέτοχους, σε όσους προσπαθούν να σας πείσουν ότι η συμμετοχή και η κινητοποίηση είναι περιττές.

Εκεί επενδύει η συντήρηση, αλλά δεν θα τους περάσει. Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Για :

1) να εδραιώσουμε τις ανοιχτές κοινωνίες της γνώσης, της επιστήμης, της ανοχής στη διαφορετικότητα, του σεβασμού στα δικαιώματα, της πίστης στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του 

2) να διεκδικήσουμε μια παιδεία που θα προωθεί την κοινωνική κινητικότητα, , θα δίνει νέες ευκαιρίες, θα μειώνει τις ανισότητες , θα αυξάνει την πρόσβαση στη γνώση και την κατανόηση του νέου κόσμου, 

3) να λειτουργεί μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, με όρους παραγωγικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας, με σεβασμό στο  περιβάλλον, με σημαία την ψηφιακή εποχή. 

Στη χώρα μας συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ένας χρόνος με δεξιά κυβέρνηση και γαλάζια κανονικότητα που σημαίνει : Πελατειακό κράτος, αδιαφάνεια. Τράπεζες που στηρίζουν τους ισχυρούς και όχι τους μικρομεσαίους, για τους εργαζόμενους μισή δουλειά, μισός μισθός, για τους αγρότες αδιαφορία, για τις συντάξεις νέα καθυστέρηση. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, ανάχωμα στη συντήρηση, ασπίδα για τη Δημοκρατία, στήριγμα στην κοινωνία

Ο Ελληνικός λαός μας ακούει ξανά, θέλει όμως να ακούσει και εσάς. Κι εγώ θέλω να σας ακούσω για να δώσουμε μαζί απαντήσεις:

Για το πως μπορεί να ξεπεράσουμε τις συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας.

Για το πως θα αξιοποιήσουμε τα ακαδημαϊκά προσόντα των Ελλήνων φοιτητών που ψάχνουν χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις ιδέες τους.

Για το πως μια νέα γυναίκα θα έχει ίδιο μισθό με έναν άντρα για την ίδια δουλειά.

Για το πως πρέπει να αλλάξει το σχολείο και το πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρχει ελεύθερος  χρόνος 

Για το πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, τη χρήση τους και την επανένταξη των εξαρτημένων.

Για το πως αντιμετωπίζουμε το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη ρητορική του μίσους.

Για το πως προστατεύουμε κάθε ζωή και τα δικαιώματα της.

Για το πως ενισχύουμε την προοπτική της οικογένειας και χτυπάμε το δημογραφικό.

Για το πως θα δημιουργήσουμε θεσμούς που ενισχύουν τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους, τη Βουλή.

Για το πως θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας, με έξυπνες λύσεις που δίνει η 4η βιομηχανική επανάσταση.

Για το πως θα ανατρέψουμε την κατευθυνόμενη είδηση των ελίτ και τα fakenews. 

Για το πως θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής οικολογικής συνείδησης, πράσινης ανάπτυξης, ένταξης των ΑΠΕ , με τρόπο που εγγυάται την εθνική ενεργειακή αυτονομία

Για το πως θα κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ΕΕ, με ενεργό εξωτερική πολιτική, ενεργοποίηση των Ελλήνων σε κάθε γωνία του κόσμου, διαμόρφωση των συνθηκών μιας νέας εθνικής αφύπνισης και  ενότητας.

Για το πώς θα κάνουμε πράξη τον εθνικό στόχο για επιστροφή των νέων από το εξωτερικό.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα θέλω να γίνουν πεδίο διαλόγου με φίλους και συντρόφους μας , σε όλη την Ελλάδα.

Η πολιτική δεν είναι ένα reality show με παίχτες που αλλάζουν ιδεολογίες και απόψεις. 

Αν οι πολιτικές μεταγραφές έχουν γίνει η κανονικότητα μας, τότε η ηθική στην πολιτική θα πρέπει να γίνει η επανάστασή μας. 

Η νεολαία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί  να γίνει η αιχμή του Κινήματος, η γροθιά του απέναντι σε κάθε συστημική λογική.

*Θέλω να το πάρετε πάνω σας*. 

Να δώσετε τη μάχη των ιδεών. 

*Σας πιστεύω και σας εμπιστεύομαι*. 

Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά να γίνουμε ξανά ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων. Νέων συγκρούσεων. Νέων αιτημάτων. Ακόμη και νέας αισθητικής, που θα αγκαλιάσει και θα φέρει στην επιφάνεια την ατζέντα του αύριο. 

Εσείς είστε το κίνημα της Νέας Αλλαγής