Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ MEGA» με τους δημοσιογράφους Γιώργος Χουδαλάκη και Μαρία Κατσή

Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια για να διορθώσουν τις βλάβες στα λεωφορεία και να ανταπεξέλθουν με πενιχρά μέσα στη «νέα κανονικότητα» στο χώρο των συγκοινωνιών.

Είναι πια μια επαναλαμβανόμενη κακοφωνία το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν τα πράγματα (πια όλο και πιο έντονα και συχνά) πάνε καλά να πιστώνεται πλήρως το γεγονός και όταν εμφανίζονται προβλήματα να ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στους πολίτες.

Πράγματι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν υπουργοί και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία έδωσαν το λάθος παράδειγμα με τις πράξεις και κυρίως τις παραλήψεις τους όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων προστασίας για τον κορονοϊό.

Δεν είμαστε το αποτέλεσμα των περιστάσεών μας. Είμαστε το αποτέλεσμα των αποφάσεών μας και της ευθύνης μας.

Όλοι μας έχουμε ευθύνη για τις πράξεις μας. Γι αυτό πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να δούμε πως θα προστατεύσουμε τους πολίτες, και αυτό θέλει σχέδιο.

Χθες ακούσαμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει, τα κρούσματα διαρκώς μεγαλώνουν. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συμβάλουμε στην προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό. Το κάναμε και στο πρώτο κύμα, θα είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί και τώρα. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες, λύσεις και δύσκολες αποφάσεις και προπαντός λιγότερη επικοινωνία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ –

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο θεωρίας .

Θέλουμε να δούμε τι σχέδιο θα εκπονήσει αυτή η επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διαρκής συνομιλία μας όμως με φορείς, επιμελητήρια και ανθρώπους της αγοράς, φέρνει άσχημα μαντάτα για την πραγματική οικονομία της χώρας και τι μας περιμένει αυτό τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τα χρώματα με τα οποία μας περιγράφουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που βιώνουν καθημερινά είναι πολύ πιο μελανά από αυτά που ίσως βάζουμε και εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης στο τραπέζι. Η ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που το έχουν άμεση ανάγκη, τα κόκκινα δάνεια μεγαλώνουν, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησε, η προστασία της πρώτης κατοικίας επίσης σταμάτησε, επομένως εδώ υπάρχουν σωρευμένα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την κατάλληλη έμφαση.

Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν από μια εβδομάδα υποσχέθηκαν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστροφή των αναδρομικών τους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, βλέπουμε να παίρνουν αναδρομικά κάτω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, άρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ.

Μαζί με τον σχέδιο που κάποια στιγμή θα εκπονήσει η Κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει τι θα κάνει τώρα με τις άμεσες ανάγκες των πολιτών. Γιατί έχει υποσχεθεί πράγματα που δεν υλοποιεί. Παραδείγματα πολλά: ο κ. Βορίδης στα θέματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα ζητήματα ανάπτυξης, οι τράπεζες που δεν δίνουν χρήματα και άλλα πολλά. Θυμόμαστε τη ΝΔ να βγαίνει προεκλογικά και να λέει πως θα ανατρέψει τους συσχετισμούς του brain drain, τη μάστιγα της χώρας και της νέας γενιάς, ένα χρόνο μετρά ήδη στην κυβέρνηση και δεν έχουμε δει έναν Έλληνα πολίτη να έχει επιστρέψει πίσω.

Είναι καιρός πια να σταματήσει ο εμπαιγμός με τους συνταξιούχους, να δοθούν άμεσα τα χρήματα που έχουν πάρει από δικαστικές αποφάσεις και να είναι σαφής η κυβέρνηση για το αν και ποιοι πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη.