Ειρήνη Δεληγιάννη, μία σύγχρονη «γοργόνα»

Το NewnPeople πιστό στο ραντεβού του κάθε Δευτέρα θα σας κρατάει συντροφιά με αποκλειστικές συνεντεύξεις και αφιερώματα. Αυτή την Δευτέρα η πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης Ειρήνη Δεληγιάννη μιλάει αποκλειστικά στον Γιώργο Τσαρουχά και το Newn.gr #Newn #NewnPeople #NewnSports

Το Newn Media Group εγκαινιάζει μια νέα στήλη του στην κατηγορία των αθλητικών. Το #NewnPeople θα σας συντροφεύει κάθε Δευτέρα με ιδιαίτερα κείμενα, αποκλειστικές συνεντεύξεις, δίνοντας βήμα σε αθλήματα και αθλητές που η φωνή τους αξίζει να ακουστεί γιατί έχει πολλά να μας διδάξει.

Συνέντευξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας της τεχνικής κολύμβησης, Ειρήνης Δεληγιάννη, στον Γιώργο Τσαρουχά και το Newn.gr

Το Newn People, πιστό στο ραντεβού του για άλλη μία Δευτέρα, ξετυλίγει ιστορίες και πρόσωπα του αθλητισμού που μέσα στην δύσκολη περίοδο που ζούμε μας δίνουν όραμα, θάρρος και έμπνευση για να κυνηγήσουμε μέχρι και τα πιο άπιαστα όνειρα μας. Για πολλούς ακούγεται ως υπερβολή, για άλλους ως απτή πραγματικότητα. Όποια προσέγγιση κι αν επιλέξεις να διαβάσεις, το νόημα που προκύπτει είναι δυνατότερο από κάθε άλλη απάντηση.

Ο αθλητισμός ενώνει και χαρίζει συναισθήματα που πολλές φορές, μέχρι και στα όνειρα, φαντάζουν αδύνατα. Τη συγκεκριμένη θεώρηση αλλά και παραπάνω απαραίτητα «εφόδια» τα βρίσκουμε όλα μέσα στο πρόσωπο της σημερινής μας πρωταγωνίστριας. Ο λόγος για την Ειρήνη Δεληγιάννη, πολλάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου στη τεχνική κολύμβηση, και πάνω από όλα μία αθλήτρια που τόλμησε να πάει το όνειρο της ένα βήμα παραπέρα. Μία σύγχρονη γοργόνα, όπως αναγράφεται και στον τίτλο. Για όσους, εύλογα, αναρωτιούνται «τι είναι η τεχνική κολύμβηση», κατά κόσμου γνωστή ως fins swimming, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω απλά. Ούτως ή άλλως στη πορεία η πλέον ειδικός, Ειρήνη, θα μας τα πει καλύτερα. Η Τεχνική κολύμβηση είναι ένα νέο σχετικά άθλημα, στο οποίο οι αθλητές αφού προσαρμόσουν πτερύγια στα πόδια τους, έχουν τεντωμένα τα χέρια τους πάνω από το κεφάλι, ώστε να πετύχουν υψηλές ταχύτητες κατά την κολύμβηση τους. Σαν να σε εκπαιδεύουν για να γίνεις το πιο γρήγορο δελφίνι. Αν μη τι άλλο, όμορφο να το βλέπεις, δύσκολο να το κάνεις. «Το νερό είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία, με το που μπαίνεις μέσα σε αυτό τα ξεχνάς όλα», μας τονίζει συνεχώς η Ειρήνη. Κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Πέρα από το Wikipedia, τη δική μας προσέγγιση και την.. Ariel της Disney, που μέχρι πρότινος ήταν η μόνη γοργόνα την οποία αναγνωρίζαμε ως «φυσιολογική», ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα τη «δική μας» πρωταθλήτρια Ειρήνη Δεληγιάννη. Η ίδια μας μυεί στον κρυφό κόσμο της τεχνικής κολύμβησης, αναλύει και επεξηγεί τους λόγους της δικής της επιτυχίας, ενώ παράλληλα δεν δείχνει καθόλου διατιθεμένη να πετάξει από πάνω της τη «πετσέτα» του πρωταθλητισμού. Συνεχίζει να κοιτάει ψηλά και ο δικός της εθισμός στην επιτυχία είναι από τους πιο καλόβουλους που θα συναντήσεις εκεί έξω…

Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε, σου έδωσε κίνητρο να ασχοληθείς με το fins swimming και από ποια ηλικία ξεκίνησες να αθλείσαι ;

Ε: «Ξεκίνησα να αθλούμαι όπως και τα περισσότερα παιδιά, στην ηλικία των πέντε ετών. Δοκίμασα για ένα χρόνο ενόργανη γυμναστική και με το πέρας του καλοκαιριού θέλησα να ξεκινήσω κολύμβηση. Η αγάπη μου για το νερό ήταν εμφανής οπότε και με κέρδισε η κολύμβηση για τα επόμενα 8 χρόνια. Το finswimming(ή αλλιώς τεχνική κολύμβηση) το πρωτοείδα στην πισίνα όπου κολυμπούσα. Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αδερφή μου και λίγο αργότερα σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών θέλησα να το δοκιμάσω. Η ταχύτητα μέσα στο νερό αλλά και ο τρόπος που κολυμπάς μου κίνησαν το ενδιαφέρον, σε μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα είχα και τις πρώτες μου επιτυχίες. Μου ταίριαξε, το αγάπησα και από τότε και έκτοτε το υπηρετώ.»

Πες μας λίγα πράγματα για το συγκεκριμένο σπορ. Σε τι διαφέρει από την απλή κολύμβηση; Έχει απήχηση στην Ελλάδα;

Ε: «Το άθλημα ξεκίνησε στην χώρα μας γύρω στην δεκαετία του ’70 και είναι αναγνωρισμένο Ολυμπιακό άθλημα από το 1986, όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Μια κύρια διαφορά με την κολύμβηση είναι ότι στο finswimming γίνεται χρήση εξοπλισμού όπως αναπνευστήρες, διπλά πέδιλα (όπως κοινώς γνωρίζουμε βατραχοπέδιλα), φιάλες συμπιεσμένου αέρα και μονοπέδιλα. Οι αποστάσεις είναι ίδιες με της κολύμβησης από 50 έως και 1500 μέτρα στην πισίνα και υπάρχουν θα μπορούσαμε να πούμε 4 στυλ.

1. Της επιφανείας όπου χρησιμοποιείται αναπνευστήρας και μονοπέδιλο και η κίνηση που γίνεται είναι σαν γοργόνα στην επιφάνεια του νερού.

2. Του υποβρυχίου αντίστοιχα κάτω απ’ το νερό με χρήση φιάλης.

3. Της άπνοιας όπου ο αθλητής κολυμπά κάτω απ’ το νερό μόνο με μια αναπνοή για 50μ.

4. Των bi fin όπου οι αθλητές με την χρήση διπλών πέδιλων και αναπνευστήρα κολυμπούν σε στυλ ελεύθερο. Στην χώρα μας ολοένα και περισσότερα σωματεία έχουν τμήμα τεχνικής κολύμβησης και ο αριθμός των αθλητών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Σ ’αυτό βοήθησε η ένταξη του αθλήματος στην ΚΟΕ το 2010, όπου από τότε γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προβολή αλλά και την αναγνώριση του αθλήματος στη χώρα.»

Ποια είναι τα οφέλη που σου προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα; (σωματικά και συναισθηματικά);

Ε: «Όπως και κάθε άθλημα πιστεύω έτσι και αυτό σου προσφέρει ένα πιο υγιές σώμα και σε ολοκληρώνει συναισθηματικά. Προσωπικά, με το που μπαίνω στην πισίνα ότι και αν με προβληματίζει το ξεχνώ, για μένα το νερό είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία!»

Έχεις ήδη πολλές διακρίσεις στο χώρο. Ποια ήταν η μεγαλύτερη σου στιγμή μέχρι σήμερα και ποια αυτή που θα ήθελες να ξεχάσεις;

Ε: «Πολλές φορές το σκέφτομαι, δεν ξέρω ποια μπορώ να επιλέξω. Διότι μεγάλη στιγμή για μένα ήταν και το πρώτο μου Πανελλήνιο ρεκόρ, η πρώτη μου νίκη σε πρωτάθλημα κατηγορίας ΟΠΕΝ ή το πρώτο μου μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση. Όλες οι στιγμές είναι ξεχωριστές με βάση το που βρίσκεσαι και τι προσδοκίες έχεις την εκάστοτε περίοδο.

Ίσως όμως θα μπορούσα να ξεχωρίσω την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ στην κατηγορία νεανίδων. Ήταν σίγουρα μια απ’ τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω στη ζωή μου. Θα ήθελα να ξεχάσω την όλη εμπειρία μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών το 2010, όπου σχεδόν όλη η αποστολή της εθνικής ομάδας υπέστη τροφική δηλητηρίαση και συνυπολογίζοντας ότι οι συνθήκες δεν μας ευνοούσαν καθόλου, λόγω καύσωνα, καταλαβαίνετε πως δεν ήταν και από τις αγαπημένες μου στιγμές στην αγωνιστική δράση.»

Ο κορονοϊός επηρέασε άμεσα και τον αθλητισμό. Πως βλέπεις το αύριο των σπορ και τι σε προβληματίζει περισσότερο από την όλη κατάσταση;

Ε: «Δυστυχώς, μας έχει επηρεάσει αρκετά, παρόλα αυτά είδαμε ότι στο διάστημα όπου ξεκίνησαν όλα να λειτουργούν και έγιναν διοργανώσεις, το επίπεδο των αθλητών μας δεν έπεσε όπως θα περίμεναν πολλοί. Αυτό ίσως συνέβη γιατί αρνούμαστε σαν αθλητές να επαναπαυόμαστε και δουλεύουμε συνεχώς. Βεβαίως όμως και στα αθλήματα της πισίνας τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Αν χάσει ένας αθλητής της επαφή του με το νερό, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επανέλθει. Αυτό για μας είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μην μείνουμε κι άλλο πίσω απ’ τον ανταγωνισμό του εξωτερικού όπου είναι ήδη πολύ υψηλός. Επίσης πολλά σωματεία όπως και προπονητές βλέπουν τη δουλειά τους εν μέρει να πηγαίνει στα σκουπίδια και μικρά παιδιά λόγω φόβου με την όλη κατάσταση, να μην ξεκινούν κάποιο άθλημα και να μη γυμνάζονται.»

Επόμενοι μεγάλοι στόχοι στην καριέρα σου;

Ε: «Φετινός στόχος είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί εξ’αναβολής το φετινό καλοκαίρι, όπου δίνει και ένα εισιτήριο στα απερχόμενα World Games το 2022, την μεγαλύτερη για εμάς διοργάνωση.»

Ονομάτισε 3 θυσίες που έχεις κάνει για να φτάσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Ε: «Στην πιο παιδική μου ηλικία σίγουρα βόλτες, εκδρομές με το σχολείο (τριήμερες, πενταήμερες) και διακοπές.»

Υπάρχει κάτι για το οποίο να έχεις μετανιώσει, κάτι που αν γυρνούσες πίσω το χρόνο θα άλλαζες (σε αγωνιστικό επίπεδο καριέρας πάντα);

Ε: «Ναι έχω μετανιώσει που σταμάτησα να κολυμπάω το 2012, ήμουν σε μικρή ηλικία και θα μπορούσα να έχω εξελιχθεί πολύ περισσότερο στο άθλημα. Αυτό μου κόστισε αρκετά και μου ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθω σε ένα αγωνιστικά ανταγωνιστικό επίπεδο.»

Θεωρείς ότι η ελληνική ομάδα τεχνικής κολύμβησης έχει παρόν και μέλλον; Ποιους ξεχωρίζεις από το σήμερα και το «χθες» του αθλήματος;

Ε: «Νομίζω πως έχει παρόν και μέλλον ακόμη μεγαλύτερο, διότι τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε συνεχή ανάπτυξη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Πρότυπο για εμένα όπως έχω πει πολλές φορές ήταν ο Ιωάννης Τσουρουνάκης, ένα απ’ τα μεγαλύτερα ονόματα για μένα στον χώρο. Άλλοι αθλητές που έχουν ξεχωρίσει είναι οι: Καρετζοπουλος, Μπάλντουιν, Κτενά και Τσουρουνακης Αντωνης. Από τους νέους αθλητές ξεχωρίζω αρκετά παιδιά όπου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο αύριο του αθλήματος όπως οι Σκυλουρακη, Μανιάτη, Καλτσουκαλας χωρίς βεβαίως να θέλω να αδικήσω κανέναν άλλο αθλητή.»

Τέλος, θέλω να μας πεις σε ποιους οφείλεις αυτές σου τις επιτυχίες και την μέχρι τώρα πορεία σου; Τα προσωπικά σου στηρίγματα δηλαδή.

Ε: «Εκτός απ’ την οικογένεια μου που με στηρίζει και είναι δίπλα μου σε ότι χρειαστώ. Τις επιτυχίες μου τις οφείλω στους προπονητές μου. Σε όσους με είχαν αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στον προπονητή μου τα τελευταία 6 χρόνια, Πέτρο Χαϊδάρη όπου με έμαθε να αγαπώ ακόμη περισσότερο αυτό που κάνω.

Φυσικά σε όλη μου τη προσπάθεια έχω «συμμάχους» όπως λέμε, τον σύλλογο μου Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας αλλά και τους χορηγούς μου την QNT Greece και την Water Polo Place όπου με στηρίζουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα συμπληρώματα διατροφής όπου έχω ανάγκη αλλά και τον Κώστα Σεντούκα όπου έχει αναλάβει την αθλητική μου αποκατάσταση. Είναι συνολική δουλειά και τους ευχαριστώ όλους που είναι δίπλα μου και μαζί εύχομαι να φέρουμε στο μέλλον και άλλες διακρίσεις στη χώρα.

Ταβάνι της, ο ουρανός. Παρά τις δεκάδες διακρίσεις, παραμένει ταπεινή και ίσως αυτό είναι και ένα από τα μυστικά της διαχρονικής της επιτυχίας. Ειρήνη, σε ευχαριστούμε για τη κουβέντα και σου ευχόμαστε τα καλύτερα. Όσοι αγαπάτε την κολύμβηση και τον αθλητισμό, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στο συγκεκριμένο άθλημα. Στο κάτω-κάτω, φτιάχνει και σώμα.

Το Newn People ανανεώνει το διαδικτυακό ραντεβού του για την επόμενη Δευτέρα. Μέχρι τότε, stay safe!

Φωτογραφικό υλικό: Yorgos Oskar, Τζωρτζίνα Πιτιανούδη