Από την επιτυχία έως το κάζο, ένα «10αρι» δρόμος…

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1 στην Κύπρο και αποχαιρέτησε, για άλλη μια χρονιά, πρόωρα το τραίνο της Ευρώπης. Πάντως η μεγαλύτερη του αποτυχία, μέχρι χθες, δεν ήταν η ήττα σοκ από την Ομόνοια. Και εξηγούμαστε. #Newn #NewnSports #PAOK #Blog #UEL

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 2-1 στην Κύπρο και αποχαιρέτησε, για άλλη μια χρονιά, πρόωρα το τραίνο της Ευρώπης. Πάντως η μεγαλύτερη του αποτυχία, μέχρι χθες, δεν ήταν η ήττα σοκ από την Ομόνοια. Και εξηγούμαστε.

Η ομάδα του Γκαρσία ξέχασε το πάθος και την αγωνιστικότητα της στη Θεσσαλονίκη και εύλογα έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το ΓΣΠ της Λευκωσίας. Το νέφος απογοήτευσης, θολούρας και εκνευρισμού επέστρεψε στα αποδυτήρια του Δικεφάλου και σκοπεύει να (ξανα)περάσει και από τα στενά της Τούμπας. Αυτή τη φορά οι ασπρόμαυροι δεν θα έχουν το χρόνο με το μέρος τους, όπως και την επιλογή αντίδρασης εκτός αγωνιστικού χώρου. Θα πρέπει να δώσουν τις όποιες απαντήσεις στο χορτάρι και μάλιστα άμεσα.

Άπαντες στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, μετά τη χθεσινή ήττα – αποκλεισμό, έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες πρώτα στον εαυτό τους και μετά σε οτιδήποτε άλλο. Άλλοι έταξαν τίτλους στο τέλος της σεζόν, για να χρυσώσει το χάπι. Η αλήθεια που προκύπτει από τους αριθμούς και το χορτάρι επιβεβαιώνει μόνο τον προπονητή του. Θέλει δουλειά. Και ένα καλό 10αρι.

Και επειδή οι αριθμοί, τα στατιστικά και η δύναμη της εικόνας δείχνουν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούμε να πούμε εμείς, πάμε να δούμε τι μας φανερώνουν για τη φετινή περίπτωση του Δικεφάλου του Βορρά:

* Ο ΠΑΟΚ, χθες, αγωνίστηκε για ακόμη μια φορά χωρίς ξεκάθαρο 10αρι στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτόν τον ρόλο, όπως έχει φανεί, δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει εξ’ολοκλήρου ο Ομάρ Ελ Καντουρί, ο οποίος περισσότερο λειτουργεί ως σύγχρονο 6-8αρι και πολλές φορές οφείλει να καλύπτει και χώρους πίσω από τη μεσαία γραμμή. Την ευθύνη του άξονα πολλές φορές την αναλαμβάνει ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς, όπως έγινε και χθες στη φάση του 1-1. Για να θυμηθούμε παρόμοιο τέρμα του Δικεφάλου, πρέπει να γυρίσουμε στον Σεπτέμβριο και στο ματς με τον Ατρόμητο. Πάλι ο Σέρβος ήταν αυτός που τότε κινήθηκε στον άξονα, συνεργάστηκε με τον Γιαννούλη, δημιούργησε τον χώρο για τον εαυτό του και «έφτιαξε» το 1-1. Αυτές οι δύο φάσεις είναι και οι μόνες φετινές στις οποίες ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει κάτι ουσιαστικό από τον άξονα του, εκεί όπου θα έπρεπε, σε μόνιμη βάση, να κινείται το 10αρι, που προς το παρόν αγνοείται από την σύνθεση των ασπρόμαυρων.

Ενδεικτικά, ο ΠΑΟΚ έχει πάρει μόλις 2 από τα συνολικά 31 φετινά τέρματα του από ενέργειες που προήλθαν από τον άξονα. Σε ποσοστό; Το 2%! Τα υπόλοιπα 29 προέρχονται κυρίως από προσωπικές ενέργειες, στατικές φάσεις και πλαγιοκοπήσεις των μπακ ή των εξτρέμ του.

* Ο Τόμας Μουργκ που ήρθε για να καλύψει το κενό του Δημήτρη Πέλκα δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει τη φανέλα βασικού, πόσο μάλλον να εξυπηρετήσει αυτό τον δύσκολο ρόλο της οργάνωσης του παιχνιδιού. Από την άλλη ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά και εύλογα έρχεται μόνο από τον πάγκο. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δεν αργεί και η ενεργή συμμετοχή του ΠΑΟΚ σε αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Η μη σταθερή 11άδα φέρνει τα λάθη στην άμυνα
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

* Το χθεσινό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας (Κρέσπο-Βαρέλα) ήταν το τέταρτο διαφορετικό μέσα σε 9 ευρωπαϊκούς αγώνες για τον ΠΑΟΚ. Προηγήθηκαν αυτά των Ίνγκασον-Μιχαηλίδη-Βαρέλα (επί Αμπέλ Φερέιρα), Ίνγκασον-Βαρέλα, Κρέσπο-Ίνγκασον. Εν ολίγης, η ομάδα του Γκαρσία δεν έχει βρει ακόμα την εντεκάδα που θα της προσδώσει σταθερότητα, καλύτερη συνεργασία και περισσότερη εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν.

* Συγκεκριμένα οι Θεσσαλονικείς έχουν δεχθεί γκολ και στα 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχει υπάρξει σκορ (η μοναδική λευκή ισοπαλία ήρθε στο ματς με την Γρανάδα). Από τα συνολικά 13 τέρματα που έχουν καταλήξει στην ασπρόμαυρη εστία, τα 12 προήλθαν από λάθη της άμυνας του. Αρκεί να θυμηθείτε τα τέσσερα γκολ της Κράσνονταρ σε διπλές αναμετρήσεις, τα 3 τέρματα της Ομόνοιας σε Τούμπα και Κύπρο, καθώς και τα συνολικά 4 της Αιντχόφεν. Όλα οφείλονταν στις κακές επιλογές της αμυντικής γραμμής και κυρίως του κέντρου αυτής.

* Επιπλέον, ο Δικέφαλος σε αυτά τα 31 παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, δεν έχει κατεβάσει ποτέ την ίδια εντεκάδα σε περισσότερα από 2 παιχνίδια. Δείγμα της έλλειψης ομοιογένειας που επικρατεί στο σύλλογο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμους βαθμούς σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Σε 47 τελικές, σκόραρε μόνο δύο φορές

Ο ΠΑΟΚ έκανε 47 (!) τελικές προσπάθειες σε αυτά τα δύο ματς κόντρα στους Κύπριους, που εν τέλη του στοίχισαν και την πρόκριση. Από αυτές τις 47, οι 14 ήταν στον στόχο και οι δύο κατέληξαν στα δίχτυα. Με λίγα λόγια, έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών. Συνολικά σε Ελλάδα και Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του soccer base, οι ασπρόμαυροι σκοράρουν 1.85 γκολ ανά μέσο όρο 16.5 τελικών προσπαθειών. Εν ολίγοις αξιοποιούν μόλις το 15% εκ των φάσεων που δημιουργούν σε κάθε παιχνίδι. Το συμπέρασμα; Έχει δουλειά ο Γκαρσία.

Μέσα σε όλα ο ΠΑΟΚ έχει να επικρατήσει σε εκτός έδρας παιχνίδι για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Οκτώβριο του 2018, όταν και έφυγε νικητής από το Μπορίσοφ της Λευκορωσίας. Αν αποκλειστεί και ο Ολυμπιακός το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, τότε θα κάνει πολύ καιρό για να διεκδικήσει την επόμενη του νίκη…

Η Ελλάδα πλέον έχει (ξε)πέσει στην 19η θέση της UEFA και οδηγείται προς το… Conference League!