Δημοτική αρχή καθυστερεί τη β΄ δόση τακτικής επιχορήγησης λειτουργικών δαπανών στα σχολεία

Παρέμβαση διαμαρτυρίας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων, μεθαύριο  Τετάρτη 19/6 στις 5:00 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ο ΣΕΠΕ Αγίων Αναργύρων, απαιτώντας την άμεση απόδοση στα σχολεία ολόκληρου του ποσού της β’ δόσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Οπως τονίζει ο ΣΕΠΕ σε ανακοίνωσή του, η σχολική χρονιά βρίσκεται ουσιαστικά στο τέλος της και η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί και καθυστερεί προκλητικά την απόδοση της β΄ δόσης στα σχολεία.

«Η ανησυχία του εκπαιδευτικού κόσμου είναι μεγάλη για το τι πρόκειται να γίνει με τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, μιας και από το τέλος Ιουνίου καταργούνται οι σχολικές επιτροπές και η διαχείριση των χρημάτων τους περνάει εξ ολοκλήρου στην ευθύνη του Δήμου. Δημιουργείται η εύλογη απορία μήπως ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού σκοπεύει να παρακρατήσει τα χρήματα αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στις σχολικές μονάδες», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Αγίων Αναργύρων

Να σταματήσει εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού και η αντιδήμαρχος Παιδείας το κρυφτούλι για τις ευθύνες τους. Σε επικοινωνία με τον Σύλλογο η αντιδήμαρχος δήλωσε αρχικά πως το ζήτημα είναι απλά διαδικαστικό και όταν ζητήθηκε αυτή η ενημερώση να γίνει δια ζώσης και υπεύθυνα ώστε να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτκοί επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, έκτοτε δεν έχει καταστεί καμία επικοινωνία δυνατή ακόμα και τηλεφωνικά. Να θυμήσουμε πως από τις 10/6 έχουμε ενημερώσει με έγγραφο μας (Αρ. Πρωτ. 42-10/6/2024) τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου και καμία αναφορά δεν έγινε για το συγκεκριμένο ζήτημα ούτε στη Σχολική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη 11/6, ούτε συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19/6.

Η σχολική χρονιά βρίσκεται ουσιαστικά στο τέλος της και η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί και καθυστερεί προκλητικά την απόδοση της β΄ δόσης στα σχολεία. Η ανησυχία του εκπαιδευτικού κόσμου είναι μεγάλη για το τι πρόκειται να γίνει με τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, μιας και από το τέλος Ιουνίου καταργούνται οι σχολικές επιτροπές και η διαχείριση των χρημάτων τους περνάει εξ ολοκλήρου στην ευθύνη του Δήμου. Δημιουργείται η εύλογη απορία μήπως ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού σκοπεύει να παρακρατήσει τα χρήματα αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στις σχολικές μονάδες. Την ανησυχία αυτή ενισχύει το γεγονός ότι τα έξοδα τρέχουν την ίδια στιγμή που η τακτική χρηματοδότηση από το κράτος δεν επαρκεί έτσι και αλλιώς.

Επισημαίνουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία νομιμοποίηση να παρακρατήσει χρήματα από την τακτική επιχορήγηση, αφού αυτά πρέπει να κατανεμηθούν στα σχολεία, μέσω της σχολικής επιτροπής, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Μην ξεχνάμε ότι οι σχολικές επιτροπές εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Είναι γνωστό σε όλους, ασφαλώς και στη Δημοτική Αρχή, πόσο δύσκολα είναι τα οικονομικά των σχολείων, λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης που δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες σε γραφική ύλη, φωτοτυπικό χαρτί, καθαριστικά, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά.. Αντί λοιπόν να κωλυσιεργεί στην απόδοση των χρημάτων, να φροντίσει να κατανείμει άμεσα τα χρήματα και να σταθεί με ουσιαστικό τρόπο δίπλα στα σχολεία.

Ενημερώνουμε επίσης την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς) ότι η τακτική αυτή των καθυστερήσεων στην εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί προάγγελο για την οικονομική δυσπραγία που θα ακολουθήσει με την επικείμενη κατάργηση στα τέλη Ιουνίου των σχολικών επιτροπών και τη διαχείριση των χρημάτων από τους Δήμους. Ζητάμε από το Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού να προχωρήσει τώρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη εκταμίευση ολόκληρου του ποσού στα ταμεία των σχολικών μονάδων.

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Αγ. Αναργύρων θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 19/6 στις 5:00 μ.μ. απαιτώντας την άμεση απόδοση στα σχολεία ολόκληρου του ποσού της β’ δόσης της κρατικής χρηματοδότησης.