Ενδεχόμενο κόφτη στα SMS στο 13033

Προβληματισμένοι οι ειδικοί για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα #newn #SMS

Κρίσιμη λογίζεται η εβδομάδα που διανύουμε για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας καθώς η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει και την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στο ΕΣΥ.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων – καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας.

Λαζανάς: Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, επόμενο βήμα οι περαιτέρω περιορισμοί

Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας πως είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς τόνιζε πως η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι ανησυχητική αλλά παράλληλα ήταν και αναμενόμενη, καθώς έτσι συμβαίνει με όλους τους ιούς, όπως είπε. Σχολιάζοντας το εμβόλιο, έκανε έναν παραλληλισμό με το εμβόλιο της γρίπης το οποίο κάποιες φορές καθίσταται αναποτελεσματικό λόγω των μεταλλάξεων που εμφανίζονται από χρονιά σε χρονιά. Ενδεχομένως να εμφανιστούν και νέες μεταλλάξεις, είπε, οι οποίες μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνες.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει επικρατήσει, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας. «Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες. «Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο», εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Παρασκευής: Αν χρειάζονται νέα μέτρα θα τα εισηγηθούμε

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε στον ΑΝΤ1 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την μαραθώνια σύσκεψη των ειδικών την Παρασκευή και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης κι άλλων μέτρων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ήταν αναμενόμενες, όμως επέμεινε στην τήρηση των συστάσεων. «Είμαστε αντιμέτωποι με μία αύξηση που μας ανησυχεί επειδή αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, γι’αυτό και αντιδράσαμε γρήγορα ώστε να προλάβουμε έξαρση του τρίτου κύματος», επεσήμανε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, τόνισε ότι, στο τέλος της εβδομάδας θα αξιοποιηθούν και πάλι τα στοιχεία «κι αν χρειάζεται θα εισηγηθούμε νέα μέτρα». Σημείωσε, πάντως, πως «το lockdown είναι ένα μέτρο που υπάρχει πάντα στη φαρέτρα μας, αλλά δεν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται».

Σενάριο για «κόφτη» στα SMS

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms στο 13033, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Για το κυνήγι και το ψάρεμα

«Σε όλες τις σχετικές συζητήσεις έχω ψηφίσει να μην απαγορευτεί το κυνήγι και το ψάρεμα» διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σχετικά με τους φόρους και τις άδειες που έχουν πληρώσει όσοι ασχολούνται δήλωσε «από την ώρα που το κράτος σου ζήτησε χρήματα για να σου παράσχει μια άδεια και το κράτος σε εμπόδισε να ασκήσεις την άδεια σου, έχει ευθύνη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί. Εμένα μου αρέσει τα κράτη να έχουν τα ίδια, συνέπεια. Όταν το κράτος απαιτεί από τον πολίτη να είναι ο πολίτης συνεπής στις υποχρεώσεις του προς αυτό, πρέπει και το κράτος να είναι συνεπές προς τις υποχρεώσεις και κινήσεις προς τον πολίτη. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος για να οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Υπό αυτή την έννοια το κράτος έχει κάνει ένα φάουλ και πρέπει να δούμε πώς θα ρυθμιστεί».

Για το take away

Για την κριτική που ασκήθηκε το Σάββατο σχετικά με τη λειτουργία του take away ο υπουργός είπε: «Είμαι δεκτικός στην κριτική όταν φταίμε. Όταν η επιτροπή τελειώνει στις 19:30 και έρχεται ένα κατεβατό ρυθμίσεων μέχρι τις 12 το βράδυ, δεν είναι λογικό να υπάρξει τέτοιου είδους δυσαρμονία αν αυτές οι προτάσεις έχουν πολλές δυσκολίες πρακτικές; Λέτε να αποφάσισα εγώ ο υπουργός Ανάπτυξης να κλείσω το take away; Εγώ ζητώ να ανοίξουν. Μας ήρθε μια απόφαση, έπρεπε να δούμε πώς θα την εκτελέσουμε, διαπιστώσαμε στο υπουργείο το πρακτικά ανεφάρμοστο αυτής της απόφασης και πήραμε πάνω μας την απόφαση να το ακυρώσαμε. Αν αφήναμε ανοιχτούς τους φούρνους και κλείναμε το take away θα ήταν σαν να λέγαμε ότι κάποιος μπορεί να πάει να πάρει τυρόπιτα αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη αλυσίδα. Δεν γίνεται αυτό, να έχεις παράλογες αποφάσεις. Όταν διαπιστώσαμε ότι θα φέρναμε αναστάτωση στην αγορά, για να είμαι δίκαιος η απόφαση για το take away έγκειται στον φόβο του συνωστισμού μπροστά στα καταστήματα, κι αυτό είναι κάτι πραγματικό. Δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός, είναι πρόβλημα, αλλά και το να καταργείς το take away δεν γίνεται. Μας πήρε περίπου τρεις ώρες για να καταλήξουμε ότι δεν γίνεται, δεν το θεωρώ και καταστροφικό, ούτε βγήκε κάποια απόφαση που προκάλεσε σε κάποιον ζημία. Προκάλεσε μια επικοινωνιακή αντάρα, το δέχομαι».

Για τα ανθοπωλεία

Σχετικά με τα ανθοπωλεία ο υπουργός είπε: «…Την επόμενη Κυριακή είναι 14 Φεβρουαρίου. Και είναι λογικό το αίτημα των ανθοπωλών ότι αυτή είναι η καλύτερή τους ημέρα κάθε χρόνο. Θα έχω ένα zoom με τους εκπροσώπους των ανθοπωλών, θα δω τι μπορώ να κάνω, δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σήμερα. Θέλω να αγωνιστώ τις επόμενες ημέρες για να βρω μια λύση για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους. Με απασχολεί να μην πάθουν ζημία και ενδιαφέρομαι για κάθε κλάδο. Είμαστε στη Δευτέρα, πρέπει να δούμε τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες να δούμε πού βρισκόμαστε, εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο μπορεί να πετύχουμε μια πιο λογική απόφαση για τους ανθοπώλες».

Στη συνέχεια ο υπουργός έγραψε στο twitter ότι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής και «στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας και τα μέτρα στήριξής του».

Η κυβέρνηση έχει πάντα την τελική απόφαση

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει πάντα την τελική απόφαση, η επιτροπή εισηγείται. Δεν μπορεί πάντα ότι εισηγούνται, να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν μπορεί να ξέρει καθένας πώς λειτουργεί η αγορά. Δεν κατηγορώ την επιτροπή, να μην παρεξηγηθώ. Χρειάζεται μια συνεννόηση. Η επιτροπή κάνει πολύ καλά την δουλειά της και οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ κουρασμένοι, τους έχουν ανατεθεί πολλές ευθύνες, είχαν μια μαραθώνια συνεδρίαση την Παρασκευή».

Για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία

Σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την κριτική για το τραπέζι στο μπαλκόνι του σπιτιού του βουλευτή της ΝΔ, κ. Στεφανάδη, ο υπουργός σχολίασε αναφέροντας τα εξής: «όπως παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες, προφανώς δημιουργούν μια εσφαλμένη εντύπωση και δικαίως ο κόσμος εξέφρασε την αγανάκτησή του. Στην πραγματικότητα, ο κ. πρωθυπουργός και όλοι όσοι τον περιστυχίζουν αναγκαστικά κάνουν ασταμάτητα τεστ, έχουν φτάσει στο σπίτι του τοπικού βουλευτή και κάθονται σε τραπέζι για πολύ λίγα λεπτά. Προφανώς μαζεύτηκε λίγο παραπάνω κόσμος από την φρουρά του, που κάνουν το τεστ επίσης, και δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Είναι βέβαιο ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν τηρηθεί.

Ήταν μια εσφαλμένη εικόνα, το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρήθηκε. Ήταν σε ένα μπαλκόνι, με ανοιχτό χώρο και υπενθυμίζω ότι ο διοργανωτής αυτής της προσκλήσεως, ο κ. Στεφανάδης είναι ο ίδιος γιατρός και μαχητής κατά του Covid και την περασμένη εβδομάδα έπαιρνε τα εύσημα για την μελέτη του για την κολχικίνη».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αυτό το λέω για τον κόσμο που αγανακτεί και που έχουμε λόγο σε αυτόν να εξηγήσουμε και να διορθώσουμε τα σφάλματά μας, δεν το λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να κάνει τη χθεσινή του ανάρτηση, όταν είχε βγει στο δελτίο της κ. Ζαχαρέα για τον κ. Πολάκη και είχε πει το περίφημο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί ο κ. Πολάκης είχε κάνει το τεστ, σε κλειστό χώρο με οκτώ άγνωστα άτομα και να σκανδαλίζεται που ο κ. πρωθυπουργός που έχει κάνει το εμβόλιο και η φρουρά του, που έχουν κάνει όλοι το τεστ, και ο γιατρός Στεφανάδης είναι από τους επικεφαλής της μάχης για τον COVID, δεν ξέρουν πώς κολλάει ο ιός. Δεν γίνονται και τα δύο κ. Τσίπρα. Ως προς τον κόσμο λέω ότι ήταν εσφαλμένο και δημιούργησε εντυπώσεις, ως προς τον κ. Τσίπρα ότι δεν δέχομαι την υποκρισία».

Για το ίδιο θέμα συνέχισε: «Οι οκτώ που ήταν στο τραπέζι του κ. Πολάκη τότε σε κλειστό χώρο, δεν είχαν κάνει το τεστ. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο περιστατικό» διευκρίνισε.

«Αδικείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, ο οποίος και καλώς πήγε στην Ικαρία και πηγαίνει και θα πάει παντού. Η Ικαρία μου αρέσει ως συμβολισμός γιατί είναι μια περιοχή μακριά, δεν μπορεί κανείς να πει ότι πάει για λόγους ψηφοθηρίας δεδομένου ότι στην Ικαρία η ΝΔ ήρθε τρίτη, δείχνει ότι ο Μητσοτάκης είναι ακομπλεξάριστος και πάει σε μια περιοχή ακριτική για να δείξει ότι ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για όλους και ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Αδικήθηκε το ταξίδι από την φωτογραφία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Αρκουμανέας: Τελικό μέτρο το ολικό lockdown

Συνολικά, 6 είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες.» Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο.»

Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό.»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική.» 

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.»

Όσον αφορά το θέμα την ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα».