Έρχονται υποχρεωτικά self tests σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα

Από Δευτέρα 19 Απριλίου #newn #κορονοιος #self_test

Τις βασικές ρυθμίσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας για τα self-tests διάγνωσης του κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα, που προωθείται προς δημοσίευση, περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «στο πλαίσιο των μέτρων, που λαμβάνουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιστρατεύουμε τα self-tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας». Πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Ο υπουργός επεσήμανε: «επεκτείνουμε, λοιπόν, τη χρήση αυτού του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στους εξής:

      – Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

      – Εστίαση

      – Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές, κλπ)

      – Υπηρεσίες καθαρισμού

      – Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

      – Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self tests. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test. Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει self test, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην δεχθεί την παροχή εργασίας του εργαζομένου. Αν ο εργοδότης δεχθεί εργαζόμενο χωρίς αποτέλεσμα self test, θα έχει 300 ευρώ πρόστιμο και αν ο εργαζόμενος είναι στην εργασία του θα έχει 500 ευρώ πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο. Αν ο εργαζόμενος εργάζεται με θετικό τεστ, τότε το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», επεσήμανε.

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πρ.αγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου», είπε χαρακτηριστικά.