Φορολογικές δηλώσεις: Πότε γίνεται η υποβολή τους

Διαβάστε και ποιοι θα δικαιούνται μειώσεις #Newn #Φορολογία

Πιθανότατα μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασιών που υπάρχει τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και στους λογιστές. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών στην Εφορία, ώστε αυτές να εμφανιστούν στο taxis.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στα περυσινά πρότυπα στο τέλος Αυγούστου.

Αφορολόγητα τα χρήματα από προγράμματα στήριξης 

Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων θα κρύβει αρκετές εκπλήξεις, μάλλον θετικές για τους φορολογουμένους, με ένα μεγάλο μέρος εισοδήματος που πήγε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην φορολογείται. Ο λόγος είναι απλός. Τα χρήματα που δόθηκαν μέσα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, είναι αφορολόγητα.

Κατά συνέπεια θα υπάρξει μια νέα, μικρότερα μεν αλλά όχι ασήμαντη ενίσχυση προς τους πληττόμενους, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το διαθέσιμο εισόδημα.

Μία ακόμη ελάφρυνση θα έρθει μέσω των αλλαγών που θα υπάρξουν με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και τα τεκμήρια. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα ισχύσουν τα κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι. Οι αλλαγές θα είναι προς όφελος των φορολογούμενων. Κατά συνέπεια και από εκεί θα υπάρξει μία έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των φορολογουμένων.

Οι βασικές διαφορές στην φορολόγηση θα είναι οι εξής:

  • Τα έσοδα που εισέπραξαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις πρώτοι κύκλοι ήταν μέσα στο 2020. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι και για τους τρεις πρώτους κύκλους, ένα μέρος 30% – 50% θα είναι επιχορήγηση.
  • Τα χρήματα που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος για κουρεμένα ενοίκια, δεν θα φορολογηθούν. Να σημειωθεί ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων τρέχει από τον περασμένο Μάρτιο.
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που είδαν τις συμβάσεις τους να μπαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ, δεν θα φορολογηθούν για τα ποσά αυτά για όσα διάστημα τα έλαβαν.

Επιστροφή από παρακράτηση φόρου

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα έχει παράπλευρες ωφέλειες. Αν δηλαδή κάποιος π.χ. που λάμβανε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, είχε και τις Χ σχετικές κρατήσεις επί του ποσού αυτού σε ετήσια προβολή, αφού ένα διάστημα τέθηκε σε αναστολή εργασίας δεν θα του καταλογιστεί τόσο μεγάλος φόρος, άρα ένα ποσό θα το λάβει πίσω ως επιστροφή από τη Εφορία.

Τέλος μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν άλλα έσοδα (ενοίκια, μερίσματα κ.λπ.) αφού δεν θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Το μέτρο είναι προσωρινό, αλλά εκτός από εφέτος πιθανότατα θα ισχύσει και για του χρόνου.

Πηγή: imerisia.gr