“Γιατί αλλάζει η Κυβέρνηση τον τρόπο εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης λίγες μέρες πριν το διαγωνισμό;”

Ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής

Την στιγμή που χιλιάδες υποψήφιοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση διαρρέει ότι επίκεινται αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα και τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Αναρωτιέται κανείς, προς τι η κυβερνητική σπουδή, ώστε να νομοθετήσει αυτές τις αλλαγές δια τροπολογίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση; Ο αρμόδιος υπουργός κ. Βορίδης, έφτασε μάλιστα στο σημείο να ευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, καλώντας την – επιλεγμένη από την κυβέρνηση – πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ, να εξηγήσει στους βουλευτές το περιεχόμενο μιας τροπολογίας, η οποία δεν είχε καν κατατεθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι βουλευτές να ρωτήσουν ή να σχολιάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις.

Η απέχθεια της κυβέρνησης προς τις διαφανείς διαδικασίες είναι γνωστή από τις μέχρι τώρα επιλογές της (κατά παρέκκλιση νομοθέτηση, μυστικά κονδύλια κ.λπ). Όμως η θεσμική ασέβεια που επέδειξε προς το κοινοβούλιο το κυβερνητικό επιτελείο και η βιασύνη με την οποία επιδιώκουν να νομοθετήσουν τις συγκεκριμένες αλλαγές, εγείρουν εύλογα ερωτήματα, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, η ξαφνική αλλαγή των εξεταζόμενων μαθημάτων λίγες μόνο ημέρες πριν την προκήρυξη του 28ου διαγωνισμού για την εισαγωγή στη Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση, μιας κι αν ισχύσει η αλλαγή άμεσα, οι υποψήφιοι θα κληθούν να εξεταστούν σε μαθήματα για τα οποία δεν είχαν προετοιμαστεί. Ευνοημένοι θα είναι εκείνοι που τυχόν γνώριζαν τις προθέσεις τις κυβέρνησης, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα καν κατατεθεί στη Βουλή.

Το Κίνημα Αλλαγής, η παράταξη που εισήγαγε στην Ελλάδα την οργανωμένη ηλεκτρονική διαβούλευση με το opengov.gr και διαμόρφωσε τον πρωτοποριακό για την εποχή του νόμο για την καλή νομοθέτηση (Ν4048), έχει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών με ανοιχτότητα και διαφάνεια. Στη Δημοκρατία, οι διατάξεις δεν γίνονται γνωστές μέσω διαρροών, αλλά τίθενται σε διαβούλευση, έτσι ώστε οι πολίτες και η Βουλή, όχι μόνο να είναι ενήμεροι αλλά και να μπορούν να συμβάλλουν με τη δική τους γνώση στη βελτίωση των διατάξεων αυτών.