Η Ελένη Παπαδοπούλου στο newn.gr

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Πως πήρε την απόφαση να ασχοληθείς με την ελεύθερη πάλη;;

    ·Το 2015 άνοιξε ένας σύλλογος πάλης στο χωριό μου και αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ καθώς είχαν πάει αρκετοί γνωστοί μου. Στην αρχή δεν μου άρεσε αλλά ο πατέρας μου τότε επέμενε και μου έλεγε ότι μου ταιριάζει ένα άθλημα σαν αυτό. Συνέχισα και σιγά σιγά «κόλλησα» με την πάλη, όταν τελείωνε μια προπόνηση ανυπομονούσα για την επόμενη, είχα βάλει πολλούς στόχους και πάλευα καθημερινά για να τους πραγματοποιήσω. 

 Είναι ένα άθλημα που ταιριάζει σε μία γυναίκα; ή το βλέπουν “περίεργα” οι γύρω σου;

      ·Η αλήθεια είναι ότι υποτιμάτε αρκετά η πάλη στις γυναίκες και πολλοί το θεωρούν περίεργο και αδύνατο. Εγώ θα πω πως οι εποχές έχουν αλλάξει οι γυναίκες πλέον έχουμε δείξει πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Έχουμε και εμείς ταλέντα, ικανότητες, δεξιότητες και πολλά ακόμη. Τέλος, η άποψη μου είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα δυο φύλα, θα πρέπει όλοι να αντιμετωπιζόμαστε πλέον σαν άνθρωποι όμοιοι και ισάξιοι είτε αυτό αφορά κάποιο άθλημα είτε αυτό αφορά κάποια δουλειά και ούτε καθεξής. 

Ποιά είναι η καθημερινότητα μιας αθλήτριας που κάνει πρωταθλητισμό;

   •Το πρώτο πράγμα είναι να αγαπάς αυτό που κανείς και να έχεις πάντα θετική ενέργεια. Επίσης σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σωστή διατροφή, σωστός ύπνος και στόχοι. Η καθημερινότητα η δικιά μου ήταν να πηγαίνω σχολείο συνήθως έφευγα τις τελευταίες ώρες για να κάνω την πρώτη προπόνηση της ημέρας που ήταν στο γυμναστήριο, έκανα 3 ώρες προπόνηση  ανάλογα και το πρόγραμμα που θα μου έβγαζαν οι προπονητές μου. Όταν τελείωνα το γυμναστήριο πήγαινα κατευθείαν στο σπίτι έτρωγα κοιμόμουν μια ώρα και ξεκινούσαμε μαζί με την μητέρα μου για να πάμε στην προπόνηση πάλης. Αμέσως μετά την προπόνηση έκανα σωστή αποθεραπεία και μερικές φορές τον μήνα και φυσικοθεραπείες.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διακρίσεις σου; 

  •Πιο σημαντικές διακρίσεις είναι το ευρωπαϊκό Beach Wrestling που κατέκτησα  την πρώτη θέση,  το παγκόσμιο νεανίδων που κατάφερα να φτάσω στην 8η θέση  και 3 φορές χρυσή βαλκανιονίκης. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου αναφορικά με το άθλημα;

  Ο στόχος μου από τότε που ξεκίνησα  είναι ένα παγκόσμιο και ένα ευρωπαϊκό μετάλλιο και γιατί όχι μια συμμετοχή η και ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Μελλοντικά πως θα έβλεπες τον εαυτό σου; θα μπορούσες να το έκανες καθαρά επαγγελματικά;

 •Είμαι άνθρωπος που έχω πίστη στον εαυτό μου και δεν τα παρατάω εύκολα και θα μπορούσα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό επαγγελματικά και να φτάσω πολύ ψηλά αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα μπορώ να ζήσω μέσα από την πάλη και φυσικά εννοώ το οικονομικό κομμάτι. Βλέποντας και κάνοντας είναι κάτι που υπεραγαπώ, είναι τρόπος ζωής για εμένα ο αθλητισμός και θέλω να συνεχίσω για όσο μπορώ και για όσο είμαι υγιής. 

Τι σχόλια λαμβάνεις για την ενασχόληση σου με το συγκεκριμένο άθλημα; θα σε ενοχλούσαν σχόλια σχετικά με τη σωματοδομή σου;

Όπως ανέφερα και σε μια προηγούμενη ερώτηση την πάλη δεν την θεωρούν άθλημα για γυναίκες. Το θεωρούν παράξενο και περίεργο και ακούγονται πολλά γύρω απ’ αυτό όπως οι γυναίκες δεν είναι για ένα τόσο δυναμικό άθλημα ή οι γυναίκες είναι για μπαλέτο και για καθάρισμα και αλλά τέτοια πολλά σχόλια μειονεκτικά. Σχόλια για την σωματοδομή μου δέχομαι καθημερινά άλλα θετικά άλλα αρνητικά Και δεν με ενοχλούν καθόλου γιατί έχω μάθει να αγαπώ τον εαυτό μου έτσι ακριβώς όπως είναι και η αλήθεια είναι πως εγώ επέλεξα να έχω ένα τόσο γυμνασμένο σώμα οπότε σίγουρα δε με ενοχλεί.

Σε τι κατάσταση θεωρείς ότι βρίσκεται η ελεύθερη πάλη στα ελληνικά δεδομένα; είναι αρκετά διαδεδομένο; υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθεί κάποιος καθαρά επαγγελματικά; 

Η πάλη αν και ένα από τα πιο αρχαία αθλήματα και πόσο μάλλον ελληνικό άθλημα θεωρώ πως δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Τώρα αν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για να ασχοληθεί κανείς με αυτό το άθλημα θα πω πως όχι δεν υπάρχουν γιατί δεν γίνονται προετοιμασίες, για να πας σε τουρνουά θα πρέπει να πληρώσεις γιατί η ομοσπονδία δεν καλύπτει τα έξοδα γιατί οι επιχορηγήσεις που παίρνουν από το κράτος είναι πολύ μικρές. Αν έχει κανείς λεφτά ναι μπορεί να ακολουθήσει επαγγελματικά αυτό το άθλημα αλλιώς δύσκολα.

Τι επιδράσεις έχει στο χαρακτήρα σου η συγκεκριμένη δραστηριότητα; Θεωρείς σε  κάνει πιο σκληρή;

Θεωρώ πως ο αθλητισμός μου έχει αλλάξει την ζωή. Με ωρίμασε αρκετά και με έκανε πολύ υπομονετική, υπεύθυνη, πειθαρχημένη και γενικά ο αθλητισμός  έχει πάντα θετική επίδραση στον χαρακτήρα. Ωστόσο ναι μπορώ να πω πως με έκανε σκληρή αλλά προς τον εαυτό μου. Για παράδειγμα θεωρούσα μετά από κάποια στιγμή ότι δεν έπρεπε να διασκεδάζω γιατί θα έχανα ενέργεια για την προπόνηση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο απλά είχα παθιαστεί παρά πολύ γιατί ήθελα να πετύχω τους στόχους μου. Πρέπει όλοι οι αθλητές να ξεκουράζονται και να διασκεδάζουν ώστε να καθαρίζει το μυαλό! 

Τι συμβουλή θα έδινες σε αυτούς που θέλουν η ήδη ασχολούνται με το άθλημα από τη δίκη σου μεγάλη εμπειρία;

Ποτέ μα ποτέ να μην τα παρατάτε. Υπομονή και επιμονή και όλα έρχονται. Κανείς δεν γεννήθηκε πρωταθλητής ή νικητής,  υπάρχει μόνο ο προπονημένος και ο απροπόνητος. Να έχετε στόχους και κίνητρο και να μην φοβάστε τίποτα και κανέναν. Όπως μου λέει και ο προπονητής μου «Ο μεγαλύτερος αντίπαλος Είναι μονάχα ο εαυτός σου»