“Η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα.”

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής  για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 παρομοίασε τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο ωσάν , να βρήκε τον κλεμμένο πίνακα του Πικάσο….Αλλά μέσα στην χαρά και την αγωνία της να μας παρουσιάσει ένα αφήγημα «μεγάλης πράσινης και ταχείας ανάπτυξης», αυτό….θα καταρρεύσει, και θα της πέσει από τα χέρια…όπως ο πίνακας του Πικάσο.

Ο κ.Αρβανιτίδης συνέχισε τονίζοντας  ότι η συζήτηση, η οποία αφορά το πώς φτιάχνουμε την ελληνική οικονομία και πώς προχωράμε στο μέλλον, πηγαίνει στις καλένδες. Κλωτσάμε το ντενεκεδάκι μιας ουσιαστικής συζήτησης όλο και πιο κάτω και παρακάτω…

Αυτές είναι κλειστοφοβικές, νέο-συντηρητικές επιλογές. Και η κυβέρνηση κάνει αυτές τις επιλογές γιατί ΔΕΝ θέλει να φωτιστούν οι σκοπιμότητες που επιδιώκει το οικονομικό της σχέδιο.

Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν σταθερές προβλέψεις μέσα σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, αλλά με όσα περιγράφονται σ’ αυτό το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει μια ψευδαίσθηση κανονικότητας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα.

Ακόμα και το αφήγημα του Πρωθυπουργού για την πιο «πράσινη» κυβέρνηση, η οποία κατευθύνει πόρους στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και την «πράσινη» μετάβαση της Οικονομίας, ΔΕΝ είναι και τόσο… «πράσινο»…Αν δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία των προγραμμάτων των άλλων κρατών μελών, που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δει ότι   μια σειρά χωρών προωθεί πολύ περισσότερους πόρους από το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που επιλέγει η Κυβέρνηση της ΝΔ Συγκεκριμένα :
– Η Σλοβακία διοχετεύει το 42% των πόρων
– Η Αυστρία το 59%
– Το Λουξεμβούργο το 61%
– Η Δανία το 59%
– Η Ισπανία το 49%
– Η Γερμανία το 42%

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή του, για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη .

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τις βαριές κληρονομιές του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Το παράλογο πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5%.
  • Την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου για 99 χρόνια
  • Την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την κατάργηση του νόμου ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια (2022-2025) ελλοχεύουν ΔΥΟ τεράστιοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Πρώτον:
Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών να έχει, δυστυχώς, ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και

Δεύτερον:
Η επιστροφή σε λογικές λιτότητας και παράλογων υπερ-πλεονασμάτων.

Η Κυβέρνηση πρέπει ξεκάθαρα να ταχθεί με τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που πιέζουν για κατάργηση των προβλέψεων περί πλεονασμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος και δυστυχώς το σχέδιο «Ελλάδα2.0» έτσι όπως το έχετε δομήσει, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα των 2 ταχυτήτων και οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που μας φέρατε είναι χωρίς αντίκρισμα.