Η Στέλλα Σμαραγδή, είναι μια… ιπτάμενη Παραολυμπιονίκης!

Το NewnPeople πιστό στο ραντεβού του κάθε Δευτέρα θα σας κρατάει συντροφιά με αποκλειστικές συνεντεύξεις και αφιερώματα. Αυτή την εβδομάδα η Παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή μιλάει αποκλειστικά στο Newn.gr και τον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου #Newn #NewnPeople #NewnSports

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Αποκλειστικά στο Newn.gr δίνεται το βήμα σε ανθρώπους του αθλητισμού, που η φωνή τους πρέπει να ακουστεί γιατί έχει να μας “πει” πολλά, να μιλήσουν για όσα έχουν καταφέρει να πετύχουν και την διαδρομή τους για να φτάσουν εκεί.

Το #NewnPeople λοιπόν είναι ακριβώς αυτό. Μια διέξοδος προς αυτήν την φωτεινή πλευρά του αθλητισμού που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για κάθε άνθρωπο αθλητή και μη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αυτή την Δευτέρα μας παραχωρεί την συνέντευξη και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης Στέλλα Σμαραγδή. Όσοι θα την δείτε παρακάτω θα έχετε την ίδια απορία που είχα και εγώ, “μα καλά απόλυτα φυσιολογική φαίνεται, γιατί Παραολυμπιονίκης;”.

Και όμως η Στέλλα έχει κάτι που την κάνει ξεχωριστή. Εκ γενετής μαιευτική παράλυση. Και χάρις αυτήν, όπως και η ίδια λέει παρακάτω κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει κορυφαία στα αθλήματα που αγωνίζεται. Στο άλμα εις μήκος, τα 100 μέτρα και το άλμα εις τριπλούν. Οι διακρίσεις της μιλούν από μόνες τους καθώς μετρά ήδη συμμετοχές σε 2 Παραολυμπιακούς, 5 Παγκόσμια πρωταθλήματα και 3 ευρωπαϊκά ενώ έχει αναδειχθεί και κορυφαία αθλητής ΑμεΑ για την χρονιά 2014 από τον ΠΣΑΠ, και είναι μόλις 25!

Αυτή λοιπόν είναι η Στέλλα Σμαραγδή, και παρακάτω όσα μας είπε:

Έχεις ξεκινήσει τον αθλητισμό από τα 10 σου χρόνια, τι σε ώθησε να το κάνεις;

Με τον στίβο ξεκίνησα στην ηλικία των 10 μετά από παρότρυνση των γονέων μου, οι οποίοι διέκριναν πώς πιο πολύ έτρεχα παρά περπατούσα. Απ’ την πρώτη στιγμή που μπήκα στο στάδιο , κατάλαβα πως θα γινόταν το δεύτερο σπίτι μου. Αυτό που με κέρδισε ήταν πως είναι ένα ατομικό άθλημα με πολλά διαφορετικά αγωνίσματα. Με κίνητρο την υπερένταση και την περιέργεια ενός παιδιού να δοκιμάσει και να ανακαλύψει ποιο αγώνισμα του ταιριάζει περισσότερο, είχε γίνει η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού.

Πόσο δυνατός ψυχικά χρειάζεται να είναι κάποιος ώστε να ξεπεράσει κάτι που αποκτά εκ γενετής και μάλιστα αυτή η διαφορετικότητα να είναι αφορμή για να καταφέρει να φτάσει τόσο ψηλά και να διακριθεί στο κορυφαίο επίπεδο;

Η δύναμη πηγάζει από μέσα μας. Όταν την χρειάζεσαι , εμφανίζεται. Δεν πιστεύω πως υπάρχει αδύναμος άνθρωπος αλλά αδύναμες στιγμές. Στιγμές που έχουμε όλοι μας. Όμως χάρη σ αυτές τις στιγμές βρίσκουμε το κίνητρο για να κυνηγήσουμε κάτι.

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο από τη Χαλκιδικιώτισσα Στέλλα Σμαραγδή! -  Χαλκιδική Ειδήσεις - Halkidikinews.gr
Πόσες ώρες προπόνησης την ημέρα χρειάστηκε για να φτάσεις να συμμετάσχεις σε τόσο μεγάλα αθλητικά γεγονότα;

Από μικρή θυμάμαι να είμαι περισσότερες ώρες στο γήπεδο παρά στο σπίτι. Χάνω το μέτρημα καθώς υπάρχουν και διπλές προπονήσεις. Γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και πολύς χρόνος ώστε να καταφέρει ένας αθλητής να συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες.

Αν και μόλις 25 χρονών έχεις συμμετάσχει ήδη σε 2 Παραολυμπιακούς 5 Παγκόσμια πρωταθλήματα και 3 Ευρωπαϊκά, μετρώντας 2 ασημένια μετάλλια και ένα χάλκινο. Υπάρχει κάτι που να μπορεί να… σταθεί εμπόδιο στην πορεία σου προς την κορυφή;

Δυστυχώς τον περασμένο Ιούλιο είχα ένα ατύχημα στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Μια ατυχής προσγείωση στο άλμα εις μήκος κατάφερε να με οδηγήσει σε χειρουργείο ώστε να βάλω λάμα και βίδες στην αριστερή μου περόνη, η οποία είχε συντριπτικό κάταγμα. Αυτό αποτέλεσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καριέρα μου έως σήμερα. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξη και πιστεύω πως θα επανέλθω στην αγωνιστική δράση.

Αγωνίζεσαι στο άλμα εις μήκος στα 100 μέτρα και στο άλμα εις τριπλούν τι σε έκανε να επιλέξεις τα συγκεκριμένα αθλήματα;

Τα άλματα ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μου αγάπη. Αυτή η μοναδική αίσθηση να τρέχεις και να αιωρείσαι, είναι σαν να πετάς. Απελευθερώνεσαι. Τα 100μ με ενθουσίαζαν ανέκαθεν διότι είναι το πιο ταχυδυναμικό, εκρηκτικό και γρήγορο αγώνισμα που υπάρχει. Μια ευθεία που απαιτεί να είσαι τέλειος. Πέρα απ αυτά όμως έχω δοκιμάσει τις αντοχές μου και στα 200μ και τα 400μ αλλά δεν με «κέρδισαν».

Στο άλμα εις τριπλούν μάλιστα κατέχεις και το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία σου (F47), θεωρείς αυτή την καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου μέχρι τώρα ή τις κατακτήσεις των μεταλλίων. Και ποια αν θα μπορούσες να πεις κάποια ήταν η πιο άσχημη;

Δεν μπορώ να διακρίνω ποιο είναι καλύτερο. Η κάθε επιτυχία έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Η κατάκτηση των μεταλλίων μου στο άλμα εις μήκος και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις τριπλούν αποτελούν όχι μόνο σταθμούς της καριέρας μου αλλά της ζωής μου. Η πιο άσχημη στιγμή ήταν ο τραυματισμός μου στη διάρκεια του αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2017 στο Λονδίνο, ο οποίος όχι μόνο μου στέρησε την διεκδίκηση ενός μεταλλίου, αλλά με έμαθε να διαχειρίζομαι μελλοντικά και τις ατυχίες μου.

Στέλλα Σμαραγδή | Espresso
Εκτός όλων των παραπάνω που έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια έχεις παράλληλα και τις σπουδές σου στο ΑΠΘ στο τμήμα της Νομικής. Πως γίνεται κάποιος που φτάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο να τα συνδυάζει όλα αυτά;

Η σχολή με γεμίζει με εφόδια για την ζωή μου μετά τον Πρωταθλητισμό. Ο συνδυασμός για μένα είναι δύσκολος, καθώς ήταν επιλογή μου να σπουδάσω σε μια απαιτητική σχολή, η οποία χρειάζεται χρόνο, προσήλωση και επιμονή. Η προτεραιότητα μου είναι ο Πρωταθλητισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται (προπονήσεις, προετοιμασίες, αγώνες), ακόμα κι αν πάρει χρόνο για να υλοποιήσω τους επαγγελματικούς μου στόχους.

Τι θα έλεγες σε κάποιο άτομο που έχει γεννηθεί με αναπηρία όπως εσύ και μπορεί να θεωρεί ότι αυτό θα να τον εμποδίσει από το να κάνει αυτό που θέλει;

Το μότο μου είναι «το χέρι μου είναι η δύναμή μου.» Με βάση αυτό , λέω σε κάθε άνθρωπο που έχει αναπηρία πως αυτή είναι η δύναμή του. Να την ανακαλύψει και τότε θα συνειδητοποιήσει πως μπορεί να κατακτήσει ό,τι επιθυμεί.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στις κορυφαίες αθλήτριες ΑμεΑ (στίβου)του 2019  η Στέλλα Σμαραγδή από Νικήτη Χαλκιδικής
Σε αθλήματα που δεν είναι τόσο προβεβλημένα, όπως αυτά που μετάσχεις τι θα ήθελες να αλλάξει στην Ελλάδα ώστε να λάβουν την αναγνώριση που πρέπει;

Παλιότερα οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν τόσο προβεβλημένοι στο κοινό όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ωστόσο πιστεύω πως χρόνο με τον χρόνο γίνονται βήματα βελτίωσης. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να μιλάω σε μαθητές σχολείων για το Παραολυμπιακό Κίνημα, διότι αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και πρέπει να γνωρίζουν αυτά που δεν γνώρισα εγώ ως μαθήτρια.

Τέλος ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Για το 2021 στόχος είναι να επανέλθω απ τον τραυματισμό, να καταφέρω να αγωνιστώ ξανά και να διεκδικήσω την πρόκριση μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο . Επιπλέον το 2021 θα γίνει εξ αναβολής και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Πολωνία.