Ο Δημήτρης Καρυπίδης είναι ένας ξεχωριστός κολυμβητής!

Το NewnPeople πιστό στο ραντεβού του κάθε Δευτέρα θα σας κρατάει συντροφιά με αποκλειστικές συνεντεύξεις και αφιερώματα. Αυτή την εβδομάδα ο Παραολυμπιονίκης Δημήτρης Καρυπίδης μιλάει αποκλειστικά στο Newn.gr και τον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου #Newn #NewnSports #NewnPeople

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Για ακόμα μια Δευτέρα, το Newn.gr δίνει το… βήμα σε ανθρώπους του αθλητισμού, με… δυνατή φωνή, που ίσως δεν ακούγεται όσο πρέπει να πουν όσα ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να μάθει γιατί έχουν την δική τους αξία.

Γι’ αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί το #NewnPeople. Είναι η αφορμή για να … πάρουν τον λόγο τέτοιοι ακριβώς αθλητές και οι υπόλοιποι να καθίσουμε αναπαυτικά και να ακούσουμε όλα όσα έχουν να μας πουν.

Αυτή την Δευτέρα λοιπόν έχουμε την τιμή να “φιλοξενούμε” στο ένθετο αυτό έναν ακόμα Παραολυμπιονίκη, έναν μαχητή της ζωής, τον Δημήτρη Καρυπίδη.

Η ατελής οστεογέννεση που έχει εκ γενετής λοιπόν, μια αναπηρία που τον υποχρεώνει να κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, έχει αποτελέσει το δικό του κίνητρο ώστε να γίνει κορυφαίος σε αυτό που ξεκίνησε να κάνει και αγαπάει, την κολύμβηση.

Οι διακρίσεις του και οι συμμετοχές του σε κορυφαίες διοργανώσεις, ήδη αρκετές, (3 Παγκόσμια πρωταθλήματα, 2 Ευρωπαϊκά και επίσης συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016) με 2 ασημένια μετάλλια.

Και να σκεφτεί κάποιος ότι ασχολείται με τα 50 και τα 100 μέτρα ύπτιο, μόλις 8 χρόνια!

Αυτός λοιπόν είναι ο Δημήτρης Καρυπίδης και παρακάτω όσα μας είπε:

-Ασχολείσαι περίπου 8 χρόνια με την κολύμβηση. Τι σε παρακίνησε να ξεκινήσεις να το κάνεις;

Ξεκίνησα καθαρά για εκγύμναση επειδή δούλευα πολλές ώρες (10-12) καθημερινά, έψαχνα έναν τρόπο άσκησης που θα με χαλάρωνε σωματικά αλλά θα με γύμναζε επίσης. Μέσα στο νερό υπάρχει ελευθερία κινήσεων πράγμα που δεν έχω στο αμαξίδιο. Γενικά πάντα είχα πολύ καλή επαφή με το υγρό στοιχείο και ήταν το ιδανικό για μένα.

-Καθώς δεν ήταν κάτι που ξεκίνησες να κάνεις από μικρός ποια είναι η… συνταγή της επιτυχίας σου;

Η συνταγή της επιτυχίας είναι σκληρή δουλειά και μεγάλη θέληση σε οτιδήποτε κάνουμε στην ζωή μας.! Ο προπονητής μου φυσικά ήταν και είναι ο «μάγειρας» αυτής της συνταγής από την πρώτη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους ανθρώπους. Του οφείλω τα πάντα.

This image has an empty alt attribute; its file name is foto.jpg
-Πόσες ώρες τη μέρα χρειάζεται να προπονείσαι για να μπορείς να διατηρηθείς στο υψηλότερο επίπεδο;

Η διάρκεια και η συχνότητα της προπόνησης καθορίζεται ανάλογα την περίοδο και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Στην κορύφωση συνήθως φτάνουμε 7/7 προπονήσεις με διάρκεια 2,5 ώρες περίπου την κάθε προπόνηση. Χωριστά είναι το γυμναστήριο, η φυσιοθεραπεία, το μασάζ, ο βελονισμός.

-Είναι η προετοιμασία και οι προπονήσεις, κάτι που σου έχει στερήσει άλλα πράγματα από την ζωή σου; Περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή κάποια ταξίδια αναψυχής;

Εγώ επειδή ξεκίνησα αρκετά μεγάλος την αθλητική μου πορεία, είχα ήδη την ζωή μου, την καθημερινότητα μου. Έπρεπε λοιπόν να στερηθώ πράγματα και να αλλάξω τις συνήθειες μου. Ήμουν όμως σίγουρος και αποφασισμένος ότι θέλω να το κάνω και το έκανα σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα δεν μπορείς να λείπεις και να χάνεις προπονήσεις όποτε θέλεις, συνεπώς και τα ταξίδια αναψυχής είναι περιορισμένα. Με τον αθλητισμό όμως έκανα ταξίδια ζωής σε παρά πολλές χώρες, που συνθέτουν υπέροχες αναμνήσεις και εμπειρίες μαζί με τον αθλητισμό.

-Σε όσους λένε “δεν μπορώ να το κάνω, με δυσκολεύει αυτό” και τα παρατάνε τι θα τους απαντούσες;

Το λέω πάντα και δεν θα σταματήσω να το λέω.! Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να το θέλουμε πολύ και να δουλέψουμε για αυτό. Μπορεί να ακούγεται κλισέ και να το ακούμε συχνά αλλά είναι η αλήθεια. Αν εξαρχής σκεφτούμε αρνητικά και βάλουμε το μικρόβιο του «δεν μπορώ» στο μυαλό μας, τότε είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε. Την στιγμή που μπόρεσα εγώ άρα μπορείς και ΕΣΥ.

-Έχεις συμμετάσχει σε 3 παγκόσμια, 2 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στους Παραολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο. Μάλιστα στο Παγκόσμιο του Μεξικού κατέκτησες και δύο ασημένια μετάλλια. Είναι αυτή η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

Η κορυφαία στιγμή θεωρείται η 5η & 6η θέση στους Παραολυμπιακούς του Ριο. Τα δυο ασημένια μετάλλια όμως στο Παγκόσμιο του Μεξικό έχουν ξεχωριστεί θέση στην καρδιά μου. Ήταν μια στιγμή τεράστιας συγκίνησης για μένα και τον προπονητή μου.

Δημήτρης Καρυπίδης | Xronos.gr
-Οι Παραολυμπιακοί και η κολύμβηση σαν άθλημα δεν είναι τόσα διαδομένοι στη χώρα μας. Πολλές φορές και με ελλιπή στήριξη από το κράτος, Πως πιστεύεις ότι θα μπορούσε να αλλάξει αυτό;

Νομίζω ότι η κολύμβηση είναι πολύ διαδεδομένο άθλημα ειδικά τα τελευταία χρόνια γιατί υπάρχουν πολλές επιτυχίες και συμμετοχές των εθνικών ομάδων σε μεγάλες διοργανώσεις. Και τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι Έλληνες παρακολούθησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους Παραολυμπιακούς του ΡΙΟ παρόλο που υπήρχε μεγάλη διαφορά ώρας και έπρεπε να ξενυχτήσουν για να δούνε τους αγώνες.

Όσο αγωνιζόμαστε και φέρνουμε επιτυχίες, κάνουνε το άθλημα πιο γνωστό και δείχνουμε ότι άτομα ακόμα με βαριές αναπηρίες όπως η δίκη μου, μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η στήριξη υπάρχει ως ένα βαθμό και δεδομένων των συνθηκών θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και μεγαλύτερη προσπάθεια. Φέτος η κυβέρνηση δείχνει πραγματικά με τον νέο αθλητικό νόμο ότι έχει σκοπό να αλλάξει τα πάντα και ήδη ξεκίνησε δυναμικά. Νομίζω ότι οι καλύτερες μέρες έρχονται για όλους και δεν είναι μακριά μας πια.

-Φέτος στο… παιχνίδι μπήκε και ο κορονοϊός. Πως έχει επηρεάσει την προετοιμασία σου σαν αθλητή, αλλά και εσένα τον ίδιο σαν άνθρωπο;

Ο κορονοϊός ήταν κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς και ήταν ένα παγκόσμιο σοκ για την καθημερινότητα όλων μας.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, θα ήταν πολύ εγωιστικό να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας και τους αγώνες ενώ ο κόσμος πεθάνει και κινδυνεύει η υγεία όλων μας. Εγώ όπως και οι περισσότεροι νομίζω ήταν υπέρ της αναβολής των αγώνων και αυτό ήταν θετικό γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε και υπό πιο κατάλληλες συνθήκες. Μας έχει δωθεί άδεια σε όσους ήμαστε στις εθνικές ομάδες των ομοσπονδιών, να κολυμπάμε κανονικά εν μέσω καραντίνας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και ελπίζω να βγούμε σύντομα από όλη αυτήν την ταλαιπωρία και καλώς εχόντων των πραγμάτων το Τόκιο 2020 θα γίνει κανονικά το καλοκαίρι του 2021.

Δύο χρυσά για τον Δημήτρη Καρυπίδη - KavalaWebNews.gr
-Τέλος, που σταματούν οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου; Ποιοι είναι οι αμέσως επόμενοι που έχεις θέσει;

Στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Βραζιλία ο προπονητής μου έθεσε αμέσως ως στόχο τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο 2020. Προς το παρόν ο στόχος είναι το Τόκιο και λίγο πριν ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που υπάρχει στο καλεντάρι για τον Μάιο του 2021. Πρώτα ο Θεός και με υγεία θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για να θέσουμε αμέσως μετά τους επόμενους.