Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης
«Η μαμά μου είχε κατάθλιψη για χρόνια αλλά ποτέ δεν πήρε πραγματικά βοήθεια. Έτσι φρόντιζα τον αδερφό και την αδερφή μου. Ήταν δύσκολο να βλέπω τα αγαπημένα μου πρόσωπα να αγωνίζονται και μετά να πρέπει να έρθω στο γήπεδο». Με αυτά τα λόγια, η τρομακτικά κακή κριτική προς το πρόσωπό του σταμάτησε. Άπαντες κατάλαβαν πως οι ποδοσφαιριστές, εκτός από είδωλα, είναι και άνθρωποι. Μπορεί να έχουν λεφτά, δόξα, φήμη, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με την ανθρώπινη ψυχή.
Ο Τζέσι Λίνγκαρντ είδε την καριέρα του να πιάνει στην κυριολεξία πάτο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον… «προσφέρει» ως δανεικό στη Γουέστ Χαμ για να τον ξεφορτωθεί. Λίγους μήνες μετά, τα πράγματα έχουν πάρει διαφορετική τροπή. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έχει γίνει ο οδηγός των «σφυριών» για την έξοδο στο Champions League της επόμενης σεζόν και οι μνήμες από το πρώτο του ξεπέταγμα από τις ακαδημίες, ζωντανεύει. Η σημερινή του εμφάνιση, είναι αυτή που είχε φανταστεί ο Λουίς Φαν Χάαλ.
Το «αστέρι» της Γιουνάιτεντ και ο προπονητής (?) Κριστιάνο…
Ήρθε στον κόσμο στις 15 Δεκεμβρίου του 1992, στο Γουόρινγκτον της Αγγλίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα συνολικά τρία αδέρφια της οικογένειας. Μόλις στα 5 του χρόνια, φόρεσε για πρώτη φορά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και έπαιξε στα χρώματα της τοπικής Πένκεθ Γιουνάιτεντ. Τρία χρόνια αργότερα, οι σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ξεχωρίζουν σε ένα τουρνουά που παίρνει μέρος και τον καλούν για δοκιμαστικά.
Το ίδιο, ωστόσο, κάνει και η Λίβερπουλ εκμεταλλευόμενη την… απόσταση από το σπίτι του νεαρού Λίνγκαρντ. Συγκεκριμένα, το Μέρσισαϊντ απείχε 20 μίλια από την πόλη που έμενε ο ταλαντούχος άσος ενώ το Μάντσεστερ 26. Ωστόσο, εκείνη την εποχή (2000), οι «κόκκινοι διάβολοι» μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον και ο πιτσιρικάς δεν το σκέφτηκε στιγμή. Από τις πρώτες του ώρες στο προπονητικό της Μάντσεστερ, έγινε αντιληπτό πως το μέλλον, είναι όλο δικό του.
Βέβαια, μία συγκεκριμένη προπόνηση έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του. Δεν είναι άλλη από εκείνη που είχε ως προπονητή τον… Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος αστέρας, την περίοδο που πρωταγωνιστούσε με τα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε βρεθεί σε μία προπόνηση των ακαδημιών και στο συγκεκριμένο τμήμα ήταν ο Λίνγκαρντ. Μάλιστα, ο νεαρός άσος είχε ξεχωρίσει τον νυν ποδοσφαιριστή της Γιουβέντους και είχε εντυπωσιαστεί από ταλέντο του.
Του πάνε οι… δανεισμοί!
Λίγο πριν ενσωματωθεί με την πρώτη ομάδα, ο συνωστισμός των επιθετικών τον έφερε στην πόρτα των δανεικών. Πρώτος προορισμός η Λέστερ, τον Νοέμβριο του 2012, χωρίς να καταφέρει κάτι αξιόλογο. Μετά από λίγους μήνες, αποφασίστηκε να επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να ετοιμάσει βαλίτσες για το Μπέρμιγχαμ. Με τον Ντέιβιντ Μόγιες να αντικαθιστά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο νεαρός Άγγλος έπρεπε με τα χρώματα της τοπικής ομάδας, να αποδείξει πως έχει μία θέση στους «κόκκινους διαβόλους».
Από το πρώτο, κιόλας, ματς, το κατάφερε. Στο ντεμπούτο του κατάφερε να πετύχει τέσσερα (!) γκολ στη νίκη με 4-1 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Μέχρι το 2015, η επιστροφή του στη Μάντσεστερ επιφύλαξε και έναν δανεισμό. Μετά από ένα εξάμηνο στη Μπέρμιγχαμ (έξι γκολ και τρεις ασίστ) ακολούθησε η Μπράιτον για ακόμα έξι μήνες. Έκλεισε τη σεζόν με συνολικά 10 τέρματα και έξι ασίστ και με τις δύο ομάδες, με αποτέλεσμα να πάρει μία δεύτερη ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ατυχία, όμως, έκανε την εμφάνισή της.
Όσο ονειρικό ήταν το ντεμπούτο με τη Μπέρμιγχαμ, τόσο καταστροφικό ήταν με τους «κόκκινους διαβόλους». Στο ματς κόντρα στη Σουόνσι για την πρώτη αγωνιστική της Premier League, ο νεαρός τραυματίστηκε σοβαρό στο γόνατο έπειτα από 24 λεπτά συμμετοχής. Χρειάστηκε πάνω από 3 με 4 μήνες για να επιστρέψει με την Κ23 και εν τέλει παραχωρήθηκε δανεικός εκ νέου στη Ντέρμπι για να πάρει παιχνίδια. Εκεί έμεινε εξίσου έξι μήνες και το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε και πάλι στο στρατόπεδο του αγγλικού συλλόγου.
Προσωπικός «έρωτας» του Φαν Χάαλ και η εκτόξευση!
Πριν τραυματιστεί ο νεαρός εξτρέμ, ο Λουίς Φαν Χάαλ ήταν εκείνος που τον είχε ξεχωρίσει και του είχε προσφέρει την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του με την πρώτη ομάδα. Ο δανεισμός στη Ντερμπί βοήθησε τον Ολλανδό τεχνικό να επιβεβαιωθεί για την ποιότητα του Βρετανού και του έδωσε εκ νέου την δυνατότητα να πάρει συμμετοχές στα πόδια του. Αυτή τη φορά, δεν το μετανιώσει. Δεν ήταν μόνο η γεμάτη σεζόν που πραγματοποίησε με 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις ή τα στατιστικά του (επτά γκολ και τέσσερις ασίστ) που επαλήθευσαν όσα ακουγόντουσαν.
Ήταν το ταλέντο που είχε να προσαρμόζεται σε όλες (!) τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Έπαιξε στην κυριολεξία παντού. Από τα δύο άκρα της επίθεσης μέχρι φορ και 10άρι. Σε κάθε θέση ήταν εντυπωσιακός. Αυτό ήταν το μυστικό που έκανε κάθε προπονητή να τον καθιερώσει στα πλάνα του με μεγάλη ευκολία. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο Λουίς Φαν Χάαλ τον δημιούργησε, όμως ο Ζοσέ Μουρίνιο τον εκτόξευσε.
Τη σεζόν 2017/18 ήρθε και η απόλυτη εκτόξευση, καθώς ο Λίνγκαρντ, σε ηλικία μόλις 24 ετών, είχε φτάσει να κοστίζει μέχρι και 40 εκατ. ευρώ. Ο λόγος ήταν οι ηγετικές ικανότητες που είχε ως ποδοσφαιριστής. Μέτρησε 13 γκολ και 8 ασίστ σε 48 αγώνες, δείγμα της εξαιρετικής και σημαντικής παρουσίας που είχε στο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όλα αυτά μέχρι την πρόσληψη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Την στιγμή που ο Άγγλος μεσοεπιθετικός βρισκόταν στο «πικ» της καριέρας του, η προσγείωση ήταν απότομη. Πολύ απότομη.
Ο παραγκωνισμός, το περιβραχιόνιο σε λάθος στιγμή και το μεγάλο πρόβλημα…
Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Με την ευκολία που μπορεί να σε απογειώσει ως αθλητή, μπορεί και να σε κατεβάσει. Κάτι τέτοιο έγινε και με τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Από εκεί που είχε κερδίσει βασική θέση στην εθνική Αγγλίας (24 συμμετοχές μέσα σε τρία χρόνια) και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, βρέθηκε να γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Μάντσεστερ. Τα στατιστικά του σε όλες τις κατηγορίες, έπεσαν με τρομακτικό τρόπο.
Στην προηγούμενη σεζόν, μέτρησε μόλις ένα γκολ (!) σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα ενώ στο πρώτο εξάμηνα της φετινής, δεν είχε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής (!!!). Έπαιξε μόνο σε δύο παιχνίδια κυπέλλου και τίποτα παραπάνω. Όλα έδειχναν πως η καριέρα του έχει πάρει την κάθοδο και δύσκολα θα έμπαινε, τουλάχιστον, «φρένο». Έφτασε να κλείνει το 2019 χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα ή ασίστ, με τον κόσμο της ομάδας να μην μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει με τον, άλλοτε «επόμενο» ηγέτη του συλλόγου.
Το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο. Ο Σόλσκιερ αποφάσισε να αφήσει στην… άκρη τον νεαρό. Καταλάβαινε πως το να του δώσει λεπτά συμμετοχής του έκανε περισσότερο… κακό παρά καλό. Σε τέτοιο επίπεδο, αυτή η σκέψη μπορεί να είναι και καταστροφική για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Όμως, υπήρχε λόγος πίσω από αυτή την απότομη κατάρρευση. Μία εξήγηση που ουδέποτε θέλησε ο ίδιος να παρουσιάσει προς τα έξω. Το ήξερε μόνο εκείνος και ο προπονητής του. Ο Λίνγκαρντ είχε έρθει αντιμέτωπος με το «τέρας» της κατάθλιψης.
Το «σφυρί» τον έκανε να χαμογελάει ξανά…
«Αυτή η σεζόν ήταν δύσκολη, για πάρα πολλούς λόγους. Έχασα το ποιος ήμουν ως παίκτης και ως άνθρωπος, αλλά ποτέ δεν θέλησα να τα παρατήσω», ήταν τα λόγια του όταν ένιωσε έτοιμος να μοιραστεί το πρόβλημα που είχε με τον κόσμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι ίδιοι ήθελαν μία εξήγηση και εκείνος την έδωσε. Η κατάθλιψη τον είχε κυριεύσει. Η μόνη λύση ήταν ένας δανεισμός. Όχι όπως τότε που ήταν νέος, ώστε να πάρει παιχνίδια. Ήταν για να… απαλλαχτεί η Μάντσεστερ από τον ίδιο και εκείνος να αλλάξει παραστάσεις. Η Γουέστ Χαμ βρέθηκε στο δρόμο του διεθνή μεσοεπιθετικού.
Ο Ντέιβιντ Μόγιες ζήτησε προσωπικά τη μεταγραφή του και τα «σφυριά» δεν του χάλασαν χατίρι. Αυτή η απόφαση ήταν το «χέρι» που έψαχνε ο 28χρονος άσος για να πιαστεί και να χαμογελάσει ξανά. Σε μία σεζόν όπου η Γούεστ Χαμ βρίσκεται στα καλύτερα της, ο Λίνγκαρντ κατάφερε να την… εκτοξεύσει. Μπορεί ο όνειρο για έξοδο στο Champions League να ήταν κάτι δύσκολο, όμως με τον Άγγλο μεσοεπιθετικό, μοιάζει, πλέον, με εφικτό στόχο.
Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη του έμπειρου ποδοσφαιριστή και στο αγωνιστικό χώρο έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο για το οποίο μίλαγαν όλοι πριν 6 με 7 χρόνια. Κόντρα στη Λέστερ ήταν και πάλι ο απόλυτος πρωταγωνιστής και έβαλε την υπογραφή στην επικράτηση με 3-2. Τα δύο τέρματα ήταν δικά του και με αυτά έφτασε τα οκτώ σε εννιά συμμετοχές με τα «σφυριά» ενώ, παράλληλα έχει τέσσερις ασίστ.
Φυσικά, η επιβράβευση έρχεται με μία μόνιμη μεταγραφή στον λονδρέζικο σύλλογο. Ήδη η Γουέστ Χαμ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει με κανονική μεταγραφή τον Λίνγκαρντ και με 15 εκατ. ευρώ, αυτό φαίνεται πως είναι εφικτό. Ειδικά αν βγει στο Champions League την επόμενη σεζόν. Από τη πλευρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απλά δεν το… πιστεύουν σε τι εξελίχθηκε ο 28χρονος μεσοεπιθετικός.
«Η ομάδα με έχει υποδεχθεί τρομερά, έχω καταφέρει να προσαρμοστώ γρήγορα. Χαμογελούσα και πριν το ματς και κατά τη διάρκεια του ματς… Αγαπώ το ποδόσφαιρο…». Αυτά τα λόγια τα λένε… όλα. Ο Τζέσι Λίνγκαρντ κέρδισε την κατάθλιψη, χαμογελάει ξανά και η Γουέστ Χαμ βλέπει… «αστεράκια».