Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, κατά την συζήτηση της επερώτηση στη Βουλή για την οικονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης

Με τεκμηριωμένη, αναλυτική και στοχευμένη κριτική προς την κυβέρνηση και τον παριστάμενος Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 22/01/2021 με θέμα το ελληνικό σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκαν στις ευθύνες της κυβέρνησης και ανέπτυξαν τις θέσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο γενικός εισηγητής κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διασφαλίζει με τις προτάσεις της την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς πρόγραμμα ανάσχεσης της βαθιάς ύφεσης και των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Επικέντρωσε την κριτική του σε 7 βασικά σημεία: α)Στην κλειστή δομή διαχείρισης, β)Στην έλλειψη ολιστικού σχεδίου για το σύνολο των πόρων, γ)Στην έλλειψη περιφερειακής διάστασης, δ)Στη μη κατανομή των πόρων σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων, ε)Στην υιοθέτηση συντηρητικών επιλογών, στ) Στην υποβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών υποδομών και ζ) το ανεπαρκές πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παρομοίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης με τους «Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας» αφού δεν υπάρχει σχέση των μέτρων με τους μακροπρόθεσμους στόχους, τις διαδικασίες και τα βήματα που συνθέτουν μια ουσιαστική και πλήρη ανάπτυξη προοπτική.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε ότι διαχρονικά, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που κατάφεραν να επιφέρουν μεγάλες τομές στη χώρα μας, με όφελος για τους μη προνομιούχους και την μεσαία τάξη. Ενώ η ΝΔ όπως πάντα, έτσι και τώρα, αρκείται σε μια συντηρητική διαχείριση. Και μπορεί στα λόγια η Κυβέρνηση να κάνει τον υπέρμαχο της «Πράσινης» Ανάπτυξης, αλλά το βασικό ζητούμενο για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και την κοινωνία είναι οι προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα αυτής.

Ο Υπεύθυνος αγροτικών ζητημάτων Απόστολος Πάνας επισήμανε την αδυναμία της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ευελιξία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στη διαχείριση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ. Επιπρόσθετα, τόνισε την πλημμελή ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς από τα 10 δις του ΕΠΑ 2021-2025, μόλις 28 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροδιατροφικό τομέα.

Στα εργασιακά ζητήματα επικεντρώθηκε ο Γιώργος Μουλκιώτης επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτσάκη ότι προωθεί το αλλοιωμένο flexicurity, όπου το κράτος εγγυάται την «ευελιξία» των εργοδοτών αλλά σταδιακά μειώνει τα εισοδήματα των εργαζόμενων και ελαστικοποιεί ακραία τις εργασιακές σχέσεις. Και αυτό διότι, για τη Νέα Δημοκρατία δεν προέχουν η αξιοπρεπής συμμετοχή των εργαζομένων στο παραγωγικό μοντέλο, η αντιμετώπιση της φτώχειας με όρους κοινωνικούς, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που για το Κίνημα Αλλαγής είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό προοδευτικό πρόσημο.​

Ο τομεάρχης για θέματα υγείας Ανδρέας Πουλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη τροχοδρόμησης μίας «υγειονομικής επανάστασης» στον χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς μετά την πανδημία, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτό οφείλει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Για αυτό το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ προτείνει η διαχείριση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων να γίνει από έναν ανεξάρτητο και αδιάβλητο οργανισμό που θα αξιολογεί τη χρηματοδότηση των δράσεων αξιοκρατικά, με διαφάνεια και σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες που ανέδειξε η πανδημία.

Ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε την ανάγκη να προετοιμάσουμε το αύριο που αξίζει στην Ελλάδα και έχει ανάγκη η κοινωνία. Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης, της σύγχρονης τεχνολογίας, με αναζωογόνηση των δημοκρατικών λειτουργιών και θεσμών, με σύγχρονο κοινωνικό κράτος και εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αδυναμία της να μετασχηματίσει τις διαπιστώσεις των εκθέσεων και τα αιτήματα των κοινωνικών εταίρων για την οικονομία, την κοινωνία, και τον άνθρωπο σε πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα εφαρμογής.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει στις τράπεζες ώστε να διοχετεύσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αφού μόλις 30.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση. Απάντησε, δε στο επιχείρημα του κ. Σταικούρα περί ανεύθυνου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση το 2020 (μείωση προκαταβολής φόρου, αύξηση επιστρεπτέας κ.α.) και τις 2 ολοκληρωμένες προτάσεις του κόμματος εν μέσω πανδημίας, ζητώντας για το 2021 αυξημένη επιστρεπτέα, μακροχρόνιες ρυθμίσεις, κούρεμα οφειλών και αναστολή πλειστηριασμών