Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Τι φέρνει ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Δύσκολη εξίσωση θα είναι φέτος οι βάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αφήσει έξω χιλιάδες υποψηφίους.

Η νέα κατάσταση θα αναδείξει σε «κλειδί», περισσότερο από άλλες χρονιές, το μηχανογραφικό που θα φτιάξουν οι υποψήφιοι.

Μπορεί σε γενικές γραμμές οι φετινές πανελλαδικές να είχαν αυτό που λέμε «βατά» θέματα, αλλά το παιχνίδι κρίνεται και αλλού.

Πρώτα απ’ όλα να επισημάνουμε ότι το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν είναι καθόλου απλό. Το αντίθετο, θα αφήσει εκτός αμφιθεάτρων από 15 έως 30 χιλιάδες παιδιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Εάν συμπεριλάβει κανείς και τις ιδιαιτερότητα των συνθηκών της πανδημίας, σε όλη τη σχολική χρονιά, τότε αντιλαμβάνεται ότι η εξίσωση γίνετα δυσκολότερη.

Οι υποψηφιοι περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους, έχοντας περάσει μια σχολική χρονιά μη κανονική κι εκτός σχολείου σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό σίγουρα θα παίξει ρόλο και στις επιδόσεις αλλά και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ βαθμών. Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό, δηλαδή πόσο επηρεάστηκαν οι υποψήφιοι και πόσο αυτό θα γίνει κατανοητό, γενικά, από τους εξεταστές.

Ανά επιστημονικό πεδίο

Φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά και για κάθε επιστημονικό πεδίο.

Συγκεκριμένα:

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών) τα Αρχαία και η Ιστορία, που έχουν συντελεστή βαρύτητας, δεν προβλημάτισαν ιδιαιτέρως. Παράλληλα, στην Έκθεση και την Κοινωνιολογία τα θέματα μάλλον ήταν αναμενόμενα.  Φαίνεται, λοιπόν, ότι και φέτος οι βάσεις θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, με μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις σχολές με ζήτηση.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) η Φυσική ήταν απαιτητική, γεγονος που θα ανεβάσεις όσους έγραψαν καλά. Όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Χημεία τα πράγματα ήταν πιο πολύ στα επίπεδα που περίμεναν οι υποψήφιοι. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αυτό το πεδίο υπήρχε μεγάλος αριθμός που έμπαινε με χαμηλότερους βαθμούς σε σχολές. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αρκετοί είναι αυτοί που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), όπου γενικά υπάρχουν υψηλές επιδόσεις λόγω και των σχολών Ιατρικής, τα πράγματα μάλλον ήταν θετικά, με μια όμως βασική παράμετρο. Στο μάθημα της Χημείας, πέρσι, σχεδόν ο ένας στους δύο (47%) έγραψε κάτω από τη βάση. Για φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια έκταση χαμηλών βαθμολογιών, οπότε μπορεί να επηρεαστούν ανοδικά οι σχολές με υψηλή ζήτηση.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) σημαντικό θεωρείται το μάθημα της Οικονομίας, αφού οι υποψήφιοι χαρακτήρισαν την εξέταση αρκετά απαιτητική. Κι εδώ θα παίξει το ρόλο της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, κάτι που γνωρίζουν οι υποψήφιοι.Έτσι, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα έχει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το πεδίο.

πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/