Πανελλήνιες 2024: Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι και ποια θα είναι η κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής

ην Τετάρτη 12 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους 73.000 περίπου υποψήφιους των Γενικών Λυκείων (απομένουν τα ειδικά μαθήματα) με τα μαθήματα Ιστορία ((για το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (για τα Επιστημονικά Πεδία Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (για το Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας, των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών , και της Βιολογίας, ενώ αύριο Τρίτη ξεκινά και η βαθμολόγηση των Λατινικών, της Χημείας και της Πληροφορικής.

Ήδη καταγράφονται οι πρώτες εκτιμήσεις βαθμολογητών που διδάσκουν τα μαθήματα για το βαθμό δυσκολίας/ ευκολίας των θεμάτων καθώς και οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (σε σχέση με πέρσι) στα Αρχαία και στα Μαθηματικά (μαθήματα που επηρεάζουν σημαντικά το 1ο , 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο) καθώς καταγράφονται χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα οι βαθμολογητές σημειώνουν ότι αναφορικά με τα Μαθηματικά φαίνεται ότι το ερώτημα Δ4 είναι αυτό που θα καθορίσει τους αριστούχους στις φετινές επιδόσεις ενώ με τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους φαίνεται ότι στα Αρχαία Ελληνικά τα άριστα γραπτά (18-20) είναι λιγότερα από πέρσι.

Μικρότερο ποσοστό άριστων γραπτών (σε σχέση πάντα με πέρσι) φαίνεται ότι καταγράφεται και στη Βιολογία (αν και το δείγμα και εδώ είναι εξαιρετικά μικρό).

Στην Πληροφορική βαθμολογητές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από πέρσι καθώς τα θέματα ήταν ελάχιστα πιο απαιτητικά από τα περσινά.

Στη Χημεία αλλά και στα Λατινικά οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι τα φετινά θέματα είχαν τον ίδιο περίπου βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σε σχέση πάντα με τους περσινούς.

Κατά τα άλλα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πάνω από τα επτά στα δέκα γραπτά στα Μαθηματικά της Ομάδας Προσανατολισμού «Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής» θα είναι κάτω από τη βάση ενώ μεγάλο θα είναι και το ποσοστό χαμηλών βαθμολογιών στα Αρχαία Ελληνικά (πάνω από το 40% κάτω από τη βάση) της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Η Έκθεση (Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία)

Η Έκθεση είναι το πιο απρόβλεπτο βαθμολογικά μάθημα. Αποτελεί δε ένα μάθημα με ελάχιστο ποσοστό άριστων γραπτών στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ, αλλά και μεγάλα ποσοστά απόκλισης της αξιολόγησης των βαθμολογητών της.

Οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών πριν την έναρξη της βαθμολόγησης ήταν ότι το θέμα πριμοδοτούσε καλύτερες επιδόσεις από πέρσι. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία από τις βαθμολογήσεις των γραπτών φανερώνουν ότι τα άριστα γραπτά (18-20) δύσκολα θα ξεπεράσουν το 1,5%

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής
Όπως είναι γνωστό οι παράγοντες που διαμορφώνουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής είναι ο αριθμός θέσεων εισακτέων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων (σε σύγκριση πάντα με τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις), ο βαθμός ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων (πάντα σε σχέση με τις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις) καθώς και η ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους (όπως αυτή αποτυπώνεται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού)

Φέτος, προφανώς λόγω των εκλογών η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει λίγο τον αριθμό των θέσεων εισακτέων. Πέρυσι ο αριθμός των θέσεων εισακτέων ανερχόταν στις 68.574 (χωρίς τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές) ενώ φέτος ο συνολικός αριθμός των εισακτέων είναι 68.851, (αύξηση 277 θέσεων). Από τις 277 θέσεις οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ

Αρα αυτός ο παράγοντας δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Συνεπώς η πορεία των βάσεων θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις στις εξετάσεις των υποψηφίων για τις οποίες αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο εκτιμήσεις και ενδείξεις. Μια καλή εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί και κυρίως τα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο.

Ωστόσο μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασφαλείς προβλέψεις που βασίζονται στη “χημεία” των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων χρόνων.

Η πρώτη πρόβλεψη αφορά ότι θα έχουμε και φέτος μερικές χιλιάδες κενές θέσεις, κοντολογίς ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) από τις προσφερόμενες θέσεις εισακτέων πάνω από το 10% θα μείνει ακάλυπτο!

Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά στη ζήτηση των σχολών από τους υποψήφιους. Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι οι Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές και Ψυχολογικές σχολές μαζί με τις στρατιωτικές θα θερίσουν την αφρόκρεμα των υψηλών βαθμολογιών με αποτέλεσμα να κρατήσουν υψηλά τις βάσεις εισαγωγής τους τόσο περισσότερο όσο κοντύτερα κατοικοεδρεύουν στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι βαθμολογίες και οι βάσεις εισαγωγής

Οι επόμενες μέρες έως το τέλος του μήνα, που θα ανακοινωθούν οι βαθμοί σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι και οι πιο «βασανιστικές» αφού βέβαια κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο έγραψε σε κάθε μάθημα. Στη συνέχεια όταν οι βαθμοί ανακοινωθούν και γίνει ο υπολογισμός των μορίων, τα παιδιά θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο -εξίσου δύσκολη διαδικασία- και μετά έρχεται η αναμονή για τις βάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, προγραμματίζεται από το υπουργείο Παιδείας για την Παρασκευή 28 Ιουνίου ή για την Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα (οι βαθμοί) θα σταλούν στο κινητό μέσω SMS (σε όσους έχουν υποβάλει σχετική δήλωση) από το Υπουργείο Παιδείας για τέταρτη συνεχή χρονιά ενώ παράλληλα θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή results.it.minedu.gov.gr αλλά και στις σχολικές μονάδες.

Πηγή: alfavita.gr