Στέλλα Σαλέπη: Η Young Elected Politician στις Βρυξέλλες για τους νέους και τη συμμετοχή τους στα κοινά

Η Στέλλα Σαλέπη ως νέα και ενεργή στη πολιτική σκηνή της χώρας και των Βρυξελλών, μιλά στο newn.gr γιατί είναι σημαντική η συμμετοχικότητα των νέων σε τοπικούς φορείς, οργανισμούς αλλά και στα κοινά. Τι κερδίζει ο νέος, πως ο φοιτητής μπορεί να ενταχθεί σε κάτι τέτοιο, και άλλα πολλά στη συνέντευξη που μας απραχώρησε #newn #interview #ΣτελλαΣαλεπη #Young

Το newn.gr συνομίλησε με την Στέλλα Σαλέπη, μια νεαρή πολιτικό η οποία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Ο Θοδωρής Χαραλαμπάκης, στον οποίο παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή, μίλησε με αφορμή την ενημέρωση που έκανε η ίδια η Στέλλα στους πρωτοετής φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη συμμετοχή των νέων σε συμβούλια τοπικά τα οποία αναδεικνύουν τη συμμετοχικότητα στα κοινά, και όχι μόνο. Μας μίλησε για τον εαυτό της ως φοιτήτρια, τις δράσεις που συμμετείχε, πως ξεκινήσε να ασχολείται και γιατί είναι σημαντικό ένας νέος να δραστηριοποιείται με τα κοινά. Πάμε όμως να δούμε τι μας είπε η ίδια καλύτερα:



Είσαι μια νέα, ενεργή στην πολιτική σκηνή της χώρας στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορείς να μας πεις τη πορεία που ακολούθησες όντας φοιτήτρια μέχρι και το σήμερα, πως  κατάφερες να πετύχεις όλα αυτά;

  • Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη συνέντευξη. Ήμουν φοιτήτρια στην Κομοτηνή στη Σχολή Οικονομικών, Πολιτικών & Κοινωνικών Επιστημών στο τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης. Αρχικά, η επιλογή μου για αυτή την σχολή ήταν η δεύτερη επιλογή μου στις πανελλαδικές, οπότε ήταν μια σχολή η οποία μου είχε τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον. Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ξεκίνησαν τα ενδιαφέροντα μου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αρχικά, υπήρξα μέλος στην Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στην Κομοτηνή, μέλος στην αντιπροσωπεία JEF της Κομοτηνής καθώς και μέλος στο Europe Direct Κομοτηνής και συγκεκριμένα στην ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Θεμάτων. Πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Η φύση των εκδηλώσεων ήταν για ζητήματα ενασχόλησης νέων με τα κοινά, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για κοινωνικά ζητήματα. Αυτές οι εκδηλώσεις στηρίζονται στον εθελοντισμό κυρίως αλλά και στην αναζήτηση προσέλκυσης νέων με στόχο την προσφορά τους στα κοινά. Πέρα όμως της προσφοράς, η Κομοτηνή είναι μια πόλη που δίνει άπειρες δυνατότητες στους νέους να επιμορφωθούν και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στα κοινά. Δίνονται δυνατότητες πρακτικής άσκησης καθώς πραγματοποιούνται και συνέδρια όπως είναι η Προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που απευθύνεται στους φοιτητές προσομοιάζοντας τον θεσμό της περιφέρειας.

    Τελειώνοντας την σχολή μου με επιτυχία στα τέσσερα (4) χρόνια, αποφάσισα να επεκτείνω τις γνώσεις μου με επιμορφωτικά σεμινάρια στο εσωτερικό και εξωτερικό καθώς πραγματοποίησα το μεταπτυχιακό μου ΜΒΑ Οικονομικών στη Σχολή Νομικής & Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Frederick University of Cyprus. Έχοντας αποκομίσει τις κατάλληλες γνώσεις, χωρίς όμως να σταματάω να μαθαίνω και να σπουδάζω, αποφάσισα να προσφέρω και να ασχοληθώ και στον δικό μου Δήμο, τον Δήμο Βόλβης, όπου κατάφερα να εκλεγώ το 2019 Δημοτική Σύμβουλος. Από το 2019, είμαι Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Πρόνοιας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Βόλβης που το συγκρότησα μετά από πρόταση μου καθώς και Young Elected Politician στις Βρυξέλλες.


Συμμετείχες σε αρκετούς νεανικούς οργανισμούς. Ποιοι ήταν αυτοί, και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να βρεις το κίνητρο για να ασχοληθείς με την πολιτική ενεργά;

  • Οι οργανισμοί που ασχολήθηκα στα φοιτητικά μου χρόνια ήταν αυτοί που προανέφερα. Ωστόσο επεκτάθηκα και μετά την αποφοίτηση μου ούσα Συντονίστρια στην Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων στην Θεσσαλονίκη. Εκεί πραγματοποίησα αρκετές εκδηλώσεις προσελκύοντας πάνω από 400 φοιτητές της πόλης. Επίσης, στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησα και την Προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της Αντιπροσωπείας, όπου οι συμμετέχοντες ανέρχονταν στους 80 φοιτητές από διάφορες πόλεις.

    Ένας άλλος φορέας στον οποίο συμμετείχα, είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο για τον ΟΗΕ. Το Ελληνικό Ινστιτούτο για τον ΟΗΕ, ως ερευνητικός φορέας, καλείται να υλοποιήσει ερευνητικό έργο επί των ζητημάτων εκείνων που άπτονται της δικαιοδοσίας και της δραστηριότητας του Οργανισμού. Έτσι, πέραν από την υλοποίηση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, το Ινστιτούτο στοχεύει στην παρουσία και την εγκαθίδρυσή του στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέσω της διεξαγωγής Συνεδρίων και Ημερίδων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, δημοσιεύσεων και ερευνών καθώς και τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά και διεθνή forum για την προαγωγή του έργου του.

    Εκεί συνεργάστηκα με την Δρ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, τ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου – Διευθύντρια και τον Δρ. Ιωάννης Τζιβάρας, Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ – Αν. Διευθυντής.

Όσον αφορά την ενημέρωση την οποία παρείχες στους νεοεισαχθέντες φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της ενημέρωσης ;

  • Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, είχα την τιμή να συμμετάσχω στο μάθημα ‘’ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ’’ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από πρόσκληση του καθηγητή κ.Χατζηπαντελή.


  • Παρακολούθησα με μεγάλη προσήλωση την παρουσίαση φοιτητών που θα κάνουν οι φοιτητές σε μαθητές λυκείων με θέμα τις μαθητικές κοινότητες και την ενασχόληση των νέων με τα κοινά, τη σημασία της συμμετοχικότητας και της δημοκρατίας αλλά και την ενασχόληση των μαθητών στα Συμβούλια Νέων στον κατά τόπο Δήμο τους. Στην παρουσίαση, έλαβα εύλογα ερωτήματα από τους φοιτητές σχετικά με την σημασία των μαθητικών κοινοτήτων αλλά και την σημασία του θεσμού των ΤΟΣΥΝ στην Ελλάδα.

    Η αλήθεια είναι, πως τα Τοπικά Συμβούλια Νέων στην Ελλάδα, αποκτούν πλέον έναν θεσμό ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκο, θα καθιερωθούν ΤΟΣΥΝ στους δήμους, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά ως γνωμοδοτικά όργανα στους δήμους, στα οποία το 50% θα είναι γυναίκες. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως πλέον δεν μιλάμε για ΤΟΣΥΝ μόνο εθελοντικού χαρακτήρα, αλλά για ΤΟΣΥΝ που θα αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, συμμετείχα στην εκδήλωση της Εθνικής Ομάδας Διαλόγους όπου συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ο οποίος επίσης θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των ΤΟΣΥΝ.

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως ο Δήμος Βόλβης αρκετές φορές έχει επιλεχθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως φορέας έρευνας για τους φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκηση.

    Στην τηλεδιάσκεψη επίσης, αναφέρθηκα και για το ΤΟΣΥΝ του δικού μου Δήμου, του Δήμου Βόλβης καθώς τους παρουσίασα τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει. Ανέφερα τέλος στους φοιτητές, πως την παρουσίαση που επρόκειτο να κάνουν στους μαθητές λυκείων είναι κάτι πολύ αξιόλογο καθώς οι μαθητές θα αναζητήσουν πιο ορθά τα κριτήρια επιλογής που επιλέγουν για τις μαθητικές κοινότητες καθώς τους μίλησα και για την Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου που πράττει ο Δήμος Βόλβης στους μαθητές Λυκείων.

 Προς τους νέους αναγνώστες μας λοιπόν, και δη τους νέους φοιτητές που μας διαβάζουν, τι συμβουλεύεις να κάνουν όσον αφορά την δραστηριοποίησή τους σε οργανισμούς πέραν της σχολής τους;

  • Θεωρώ πως η δική μας γενιά αλλά και οι επόμενες οι οποίες έρχονται, είναι σίγουρα πιο δραστήριοι με τα κοινά αλλά και την τρέχουσα πολιτική. Όλοι οι νέοι φοιτητές και μη, ασκούν κριτική άποψη για πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας. Είναι εύλογο, το να βλέπεις νέους να μην μένουν απαθείς αλλά να αναλαμβάνουν ευθύνες. Δεν υπάρχει λάθος κριτική. Δεν αξίζει να επικεντρωθεί κανείς στο αν ένας νέος έχει τις γνώσεις να ασκήσει κριτική ή όχι. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ να στο πω απλά να ασχοληθούν με ένα φλέγον ζήτημα που γίνεται στην γειτονιά τους, στην πόλη τους ή στην χώρα τους. Αυτή η ενασχόληση των νέων με τα κοινά και γενικότερα με την σκηνή της πολιτικής φρόνιμο θα ήταν να ξεκινάει από τα φοιτητικά τους χρόνια. Εκεί ως φοιτητές αποκτούν τις κατάλληλες γνώσεις και τα εφόδια. Δεν σταματάει η γνώση όμως εκεί. Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να αρχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες όπως είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα πτυχία υπολογιστών, η δραστηριότητες σε εξωπανεπιστημιακούς οργανισμούς, αλλά ΚΑΙ ΠΑΛΙ να μην σταματήσουν εφόσον αποφοιτήσουν. Εκείνο το στάδιο είναι που πρέπει να ορθοποδήσουν, να «εκμεταλλευτούν» τις γνώσεις που απέκτησαν και να συνεχίζουν να αποκτούν γνώσεις αλλά και να προσφέρουν τις γνώσεις τους. Κανένας νέος δεν θα πρέπει να μένει στάσιμος.

    Προσωπικό μου motto, είναι πως όσο ζεις μαθαίνεις και αυτό θα συμβούλευα τους νέους, να συνεχίσουν να αποκτούν γνώσεις για τον εαυτό τους πρώτα και να μην χάνουν ποτέ το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς. Είμαστε μια γενιά που ζούμε τα καλύτερα μας χρόνια σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης. Ας μην χαθεί η ελπίδα των νέων να προσφέρουν τις γνώσεις που διαθέτουν.

 Σχετικά με την συμμετοχή σου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πως προέκυψε αυτή η συμμετοχή και τι εμπειρίες έχεις αποκομίσει έως και σήμερα;

  • Η απόφαση για τη συμμετοχή μου στις Βρυξέλλες, ήταν λίγο απρόσμενη. Μου πρότεινε την ιδέα ένας πολύ καλός μου φίλος και συνεργάτης και έτσι απλά χωρίς δεύτερη σκέψη υπέβαλα την αίτηση μου. Η αλήθεια είναι πως πίστευα πως δεν θα επιλεγώ, διότι οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές αλλά και γιατί δεν το πίστευα πραγματικά. Δεν υπάρχει λόγος που δεν το πίστευα, απλώς δήλωσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όταν έμαθα λοιπόν τον Ιούλιο πως είμαι η Ελληνίδα που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα αλλά και τον Δήμο Βόλβης, τα συναισθήματα μου ήταν απερίγραπτα με χαρά, ενθουσιασμό, περηφάνεια αλλά και περιέργεια για το τι επρόκειτο να αποκτήσω μέσα από αυτή την εμπειρία.

    Η εμπειρία σαφώς και είναι απίστευτη, είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με πρωθυπουργούς, ευρωβουλευτές, νέους άλλων χωρών, να συζητήσουμε να προβάλλουμε τις ανησυχίες μας και να καταλήξουμε σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το νέο μεγάλο πρόγραμμα που έρχεται το Next Generation EU. Πραγματοποιούμε συνεχώς τηλεδιασκέψεις με θέματα της Δημοκρατίας, της Πράσινης Πολιτικής αλλά και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και τις συγκυρίες που επικρατούν στα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας.

    Οι τηλεδιασκέψεις συνεχίζονται καθώς η επόμενη είναι στις 1 Δεκεμβρίου 2020.

Επόμενοι στόχοι προσωπικοί ;

  • Οι επόμενοι μου στόχοι.. Αρχικά έχω τελειώσει με τις σπουδές μου καθώς εργάζομαι κιόλας. Σαν στόχο θα έβαζα την απόκτηση γνώσεων από τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή αυτών στον Δήμο Βόλβης. Η ενασχόληση μου με τα κοινά θα συνεχίσει να υπάρχει σε καθημερινή βάση ανταποκρινόμενη στα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μου. Για πιο μελλοντικούς στόχους, θα προτιμήσω να παραμείνω συγκρατημένη καθώς επιλέγω να φαίνονται τα αποτελέσματα από τις πράξεις μου χωρίς να αναφέρω το πλάνο μου. Σίγουρα όμως, θα προσπαθήσω να επιτύχω πολλούς από τους στόχους που έχω αναφέρει και προεκλογικά στην προεκλογική μου εκστρατεία.

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συνέντευξη και θέλω να σας ευχηθώ να έχετε μια λαμπρή πορεία σε αυτό που κάνετε καθώς πάντα βρίσκεται μπροστά στην ενημέρωση και την επικαιρότητα.

Στέλλα Σαλέπη,

  • Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δήμου Βόλβης
  • Αντιπρόεδρος Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Παιδείας Δήμου Βόλβης
  • Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Βόλβης
  • Συντονίστρια στην Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων Θεσσαλονίκης
  • Young Elected Politician to Brussels