Άνακοίνωση Τομέα Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής

 

Το πρόγραμμα του περιβόητου Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα με την – σχεδόν πλήρη – χρηματοδότηση από την ΕΕ. Θα επιτρέψει την κάλυψη του Αιγαίου με κατάλληλους αισθητήρες [Radar, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, AIS (Automatic Identification System)  κλπ] παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης πλήρους τακτικής εικόνας επιφανείας του Αιγαίου, σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Ναυτιλίας όσο και στο ΓΕΕΘΑ, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων. Αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε εναγωνίως. Το μόνο που έπρεπε να κάνει το Λιμενικό Σώμα (και το αντίστοιχο Υπουργείο) ήταν να καθορίσει τις προδιαγραφές και να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό. Μετά από πολλά χρόνια ανεξήγητης αδράνειας δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο. Γιατί; Μπορεί να απαντήσει κάποιος αρμόδιος; Μήπως έχουν χαθεί τα κονδύλια;

Η νυν κυβέρνηση είχε “καταγγείλει”, στα τέλη του 2019, ότι το πρόγραμμα το είχε παρατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, πρόσφατα ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει (2012-’14) κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, η δρομολόγηση του οποίου καθυστέρησε την από τότε επόμενη περίοδο.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την άμεση υλοποίησή του και ανακοινώθηκε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η υπογραφή της σύμβασης στα τέλη του 2020, ενώ η ολοκλήρωση και λειτουργία του αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022. Με συγκεκριμένη απόφαση όμως του Γεν. Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακαλείται η δράση που αφορά στο ΕΣΟΘΕ και η χρηματοδότησή της δρομολογείται να υλοποιηθεί από το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να καθορισθούν προδιαγραφές και να γίνει ένας διαγωνισμός; Συμβαίνει κάτι άλλο μήπως;

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί σοβαρό εθνικά το υπόψη ζήτημα και θα παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Θωμάς Χατζηαθανασίου