Άρθρο Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

 

Οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή, έρχονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία με μεγάλο δείκτη αβεβαιότητας.

Η βαριά κληρονομιά της δεκαετούς κρίσης και ύφεσης διασταυρώθηκε με τον «μαύρο κύκνο» της πανδημίας και τις ασύμμετρες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλεί. Η επιθετική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας ξεδιπλώνεται πολυεπίπεδα, με απροκάλυπτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται αδυναμία βούλησης και ικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, με σχέδιο και προοπτική υπέρβασης, τα επαπειλούμενα αδιέξοδα. Πρόβλημα που επιτείνεται από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν διαθέτει το ειδικό πολιτικό ειδικό βάρος και τα ηθικά εχέγγυα να διαδραματίσει τον κρίσιμο θεσμικό της ρόλο. Διαπίστωση που συνειδητοποιούν καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι το ιστορικό αποτύπωμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα σφράγιζαν οι καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, το χτύπημα της μεσαίας τάξης, η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Τώρα αποδεικνύεται ότι τη βαριά πολιτική κληρονομιά τους, σταμπάρουν ανεξίτηλα όχι μόνο οι αυταπάτες αλλά και οι απάτες. Οι αυτοπροβαλλόμενοι εκ περιτροπής ως «ριζοσπάστες αριστεροί», «σοσιαλιστές», «σοσιαλδημοκράτες» ξεπέρασαν τις πιο σκοτεινές καθεστωτικές και βρώμικες πρακτικές του πιο σκοτεινού παρελθόντος. Με την αποκάλυψή της παρακρατικής δράσης υπό την εποπτεία του συγκυβερνήτη τους και την ομολογία πανίσχυρου, εξ’ απορρήτων τότε υπουργού ότι η κυβέρνηση τους λειτουργούσε ως «μαγαζί» με παράλληλα «παραμάγαζα» του σκοτεινού και βαθέως κράτους της Δεξιάς. Για να πλουτίζουν, να πιέζουν και να εκβιάζουν.

Αυτό είναι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα όσων, συνωστιζόμενοι στις πλατείες του μίσους με την Δεξιά και την ακροδεξιά, μας κούναγαν το δάκτυλο και πολέμησαν λυσσαλέα με ψέματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση τη δημοκρατική παράταξη. Στις πλάτες των οργισμένων από την κρίση πολιτών οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα πολιτικό σχέδιο με στόχο την εδραίωση τους στην εξουσία εις βάρος της χώρας και των θεσμών.

Το λόγο έχει η Δικαιοσύνη, ώστε να διερευνηθεί το ταχύτερο η ύπαρξη ποινικών ευθυνών και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες διαδικασίες στη Βουλή. Να χυθεί άπλετο φως και να πέσουν οι μάσκες.

Πέρα από το ποινικό σκέλος, υπάρχουν και σαφείς πολιτικές ευθύνες, που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε.

Την πολιτική ήττα του Ιουλίου ακολουθεί σήμερα μια ηθική ήττα μεγατόνων, που εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι μόνο τους ενδιάμεσους και τα παραμάγαζα αλλά τον μαγαζότορα του «κεντρικού μαγαζιού». Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες τους αφού έφεραν τη Δεξιά στην εξουσία συνεχίζουν και σήμερα μετά και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις να κουβαλούν νερό στο μύλο της.

Ίσως για αυτό ο κ.Μητσοτάκης πασχίζει να βγάλει τον κ.Τσίπρα από το κάδρο των ευθυνών. Δείχνει τον κ.Παπά, τον ενδιάμεσο και απαλλάσσει το «αφεντικό».

Κάνει λάθος η ΝΔ, αν νομίζει ότι με αυτό το κλίμα θα μείνει ανενόχλητη να επιβάλλει τη συντηρητική πολιτική της σε βάρος των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης των αδύναμων. Να εγκαταστήσει νέο παλαιοκομματικό, πελατειακό κράτος της δεξιάς και να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα σαν να έχει λευκή επιταγή.

Για το Κίνημα Αλλαγής η ομοψυχία και η εθνική γραμμή, η πολιτική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα της χώρας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά σταθερή επιδίωξη. Επιμέναμε και εμμένουμε σε αυτή την άποψη κόντρα στις μικροπολιτικές πόλωσης και διχασμού της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε εδώ. Χρέος της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι να αποτελέσουμε το προοδευτικό ανάχωμα. Το αντίβαρο για την προστασία της Δημοκρατίας με νέες πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία. Δεν θα αφήσουμε την πολιτική ζωή να βουλιάξει στο βούρκο μαγαζιών, παραμάγαζων ούτε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί, από δεξιά και αριστερά, το πολιτικό και κοινωνικό αίτημά για κάθαρση και διαφάνεια ως άλλοθι για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή, για να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια, να χτυπήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Η ανάγκη σοβαρής, προγραμματικής, μαχητικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Ένα Κίνημα Αλλαγής, ασπίδα για τη δημοκρατία στήριγμα για τη κοινωνία. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε και μπορούμε στα δύσκολα. Απλώνουμε ξανά το χέρι σε κάθε προοδευτικό πολίτη και τον καλούμε με αυτοπεποίθηση να συστρατευθεί στο συλλογικό αγώνα για τη Νέα Αλλαγή.