Νέα μέτρα άμεσα στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχητικός ο καθηγητής Σαρηγιάννης για την πόλη της Θεσσαλονίκης λόγω κορονοϊόυ #newn #covid19 #thessaloniki

Έκκληση για αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για να μην ξεφύγει κατάσταση όπως το Νοέμβριο.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει άμεσα να παρθούν πιο σκληρά μέτρα, καθώς αν δεν ληφθούν μέχρι τα τέλη του μήνα προς αρχές Μαρτίου, η πόλη θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα. 

«Το κλείσιμο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου με τοπικό lockdown δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι ένα λανθασμένο μέτρο», τονίζει ο καθηγητής στον «Τ.Θ.» και συμπληρώνει ότι «αν υπάρχει ένα πρόβλημα σε συγκεκριμένο δήμο, κλείνεις όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς η υπερμετάδοση δεν μπορεί να περιοριστεί αν κλείσεις μόνο μία περιοχή».

 «Αν δεν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων, δεδομένου ότι θα συνεχίσουμε με τους όρους που ίσχυαν πριν το lockdown. Αν γίνει αυτό και χαλαρώσουμε, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η αύξηση και να βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας και το τρίτο κύμα να κορυφώνεται στις 15 Μαΐου. Για να μη φτάσουμε, λοιπόν, σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να κρατήσουμε λίγο παραπάνω το lockdown τώρα, έτσι ώστε τα μειώσουμε τη διασπορά και να μπορούμε, όταν θα ανοίξουμε, να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια διαχείρισης του κινδύνου. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόσουμε τηλεργασία στο 75% και να προχωρήσουμε σε απολυμάνσεις του αέρα σε κτήρια, αίθουσες κ.λπ.»συνεχίζει.

«Όσον αφορά στο σύνολο της χώρας, για τις επόμενες ημέρες περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων με κορύφωση στις 24-25 Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 1.100 -1.150 κρούσματα  κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Στη συνέχεια αναμένουμε πτώση και στο τέλος του μήνα τον μέσο εβδομαδιαίο όρο να αγγίζει λίγο πιο πάνω από τα 1.000 κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως και να ανοίξουμε, θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων» προσθέτει.

Σχετικά με την Αττική, ο καθηγητής και η ομάδα του βλέπουν μικρή αποκλιμάκωση, κάτι που σημαίνει πως τα στοχευμένα μέτρα στην πρωτεύουσα φαίνεται να αποδίδουν. «Συνολικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση μικρή στην Αττική, εκεί δηλαδή που είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε διακυμάνσεις, δηλαδή αυξήσεις στα κρούσματα κάποιες ημέρες, αλλά στη συνέχεια θα δούμε καθαρά μια μείωση, η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και μέχρι τις 10 Μαρτίου. Θεωρώ πάντως ότι αποδίδουν αυτά τα μέτρα όπως περιμέναμε ακριβώς. Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα δούμε πτώση, μετά μια μικρή αύξηση κρουσμάτων μέχρι τις 24 και μετά ξανά πτώση» υποστηρίζει.

«Θεωρούμε απαραίτητη την παράταση του lockdown και γενικότερα των περιοριστικών μέτρων. Στην Αττική για τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου, αλλά μελετάμε το ενδεχόμενο να προτείνουμε μεγαλύτερη παράταση για να είναι πιο σίγουρη η διαχείριση της πανδημίας στη συνέχεια» τονίζει o καθηγητής.