Ο Νίκος Ανδρουλάκης… σταμάτησε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκία!

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής προέβη σε μία τεράστια κίνηση #nenw #politics #Europe #Turkey

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021, με την οποία ζητούσε να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής πρότεινε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διατίθενται μόνο σε μη κρατικούς φορείς, όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας, και όχι στην Τουρκική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περίοδο 2014 – 2018 η Τουρκία είχε λάβει συνολικά περίπου 3,6 δις, το 2019 τα χρήματα αυτά μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το 2020 περιορίστηκαν μόλις στα 160 εκατομμύρια, ποσό που ισχύει και για το 2021.

Η ρήτρα που εισήγαγε ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπει για πρώτη φορά, τα χρήματα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται από την Τουρκική κυβέρνηση, καθώς το 2019 είχαν χρησιμοποιηθεί και για την αγορά σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, κάτι που πλέον δεν θα είναι δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου προϋπολογισμού που καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικών κωδικών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μπορεί το Κοινοβούλιο να ασκεί «τον πολιτικό έλεγχο για το ποιες χώρες και ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από εμάς».

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη, η Ενωση να στηρίξει τις γειτονικές χώρες και τους εταίρους της ανά τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα έρθουν, θέτοντας όμως μία βασική προϋπόθεση:

Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτος δικαίου και του διεθνούς δικαίου.

Ετσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να σταματήσει πλήρως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσίας.

Αντ’ αυτού, τα ευρωπαϊκά χρήματα να κατευθυνθούν προς την κοινωνία των πολιτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές.

Κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα αποτελέσει πρότυπο για αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις γειτονικές χώρες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και δεν περιορίζονται πάντα στην πανδημία όπως είναι η περίπτωση του Λιβάνου.

Ως Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία πιο αναλυτική καταγραφή στο πως κατανέμονται τα Ευρωπαϊκή χρήματα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για λίγες γενικές γραμμές προϋπολογισμού, που στερούν από το Κοινοβούλιο τον πολιτικό έλεγχο για το ποιες χώρες και ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από εμάς.

Σταματάμε τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσία. Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβεις ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο.

Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί αυτούς που παραβιάζουν τις αρχές και τις αξίες μας. Χρήματα σε αυτές τις χώρες θα πηγαίνουν μόνο στην Κοινωνία των Πολιτών

Τέλος, τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την αποδοχή της πρότασή μας από το Συμβούλιο.