Ανακοίνωση Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής

 

Η κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας» τώρα που απαιτούνται γενναία μέτρα τόνωσης της οικονομίας και ενίσχυσης της εργασίας, πρώτα επιβάλλει μείωση του εργατικού εισοδήματος κατά 20% (σ.σ. επιδότηση μόνο του 60% του χαμένου εισοδήματος από την μισή εργασία-πρόγραμμα Συν-Εργασία) και αμέσως μετά επιδοτεί την μερική απασχόληση.

Όταν διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα Συν-Εργασία δεν περπατάει, καίτοι προβλέπει μείωση του εργατικού εισοδήματος αφού περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές στο 100%, του εισοδήματος, κάνει τώρα στροφή 180ο μοιρών και θεσπίζει μειωμένα ασφάλιστρα κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες. Άρα, ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν χρειαζόταν να βγάλουν το προσωπικό σε μερική απασχόληση (ή διαλείπουσα εργασία), έχουν έτσι κίνητρα καθώς θα καταβάλουν 50% μισθό και… 40% ασφάλιστρα.

Πρόκειται για «εντυπωσιακό» σχέδιο καθολικής και οριζόντιας εφαρμογής της μερικής απασχόλησης:

-Οι επιχειρήσεις θα βγάλουν το μισό προσωπικό σε μερική απασχόληση, έστω και εάν έχουν παραγωγικές ανάγκες, αφού κάτι τέτοιο τους απαλλάσσει από επιπλέον εισφορές (60%).

-Το κενό σε μισθωτούς θα το καλύψουν με νέες προσλήψεις μερικής απασχόλησης (ήδη μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές της μερικής απασχόλησης επιδοτούνται, όπως προβλέπει το αρχικό πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Όμως το βασικό Σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μοιράσει περισσότερες θέσεις εργασία με μισό μισθό σε περισσότερους ανέργους προκειμένου να καλύψει τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας. Αποτέλεσμα των άτολμων και χωρίς σχέδιο βημάτων στην ενίσχυση της οικονομίας.

Η ΝΔ προκρίνει την καθολική φτωχοποίηση για ταξικούς και… στατιστικούς λόγους (να κρύψει την ανεργία από την… ΕΛΣΤΑΤ)