Δελτίο τύπου της Περιφερειακής Παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονία”

 

Προτεραιότητα στο περιβάλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Συνάντηση με φορείς του δήμου Λαγκαδά που αντιτίθενται στην κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στην περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης πραγματοποίησε στο δημοτικό κατάστημα της Ασσύρου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» αποτελούμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Τρεμόπουλο και τον συντονιστή της Χρόνη Μακρίδη.

Η αντιπροσωπεία της παράταξης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας  Ασσύρου Κώστα Παναγιωτίδη και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και μέλη του  περιβαλλοντικού συλλόγου «Φίλοι της γης» και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, παρουσία του υποψηφίου βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Πετρίδη και του Γραμματέα του δήμου Λαγκαδά Γιώργου Γρηγορούδη.

Οι φορείς της περιοχής εξέφρασαν στην αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» την αντίθεσή τους στην κατασκευή της Μ.Ε.Α. Δυτικού Τομέα της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας δίπλα στο χώρο που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Τα στελέχη της αντιπροσωπείας της περιφερειακής παράταξης εξέφρασαν την πάγια θέση της τους για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως συστατικού της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Υπογράμμισαν την αντίθεσή τούς στην έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης για την χωροθέτηση της μονάδας, και σημείωσαν τα ζητήματα της επιβάρυνσης του οδικού δικτύου της περιοχής και της ασφαλούς χρήσης του. Όπως είναι γνωστό η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα εξυπηρετεί εκτός από την δυτική Θεσσαλονίκη και δήμους εκτός νομού Θεσσαλονίκης, όπως του νομού Πιερίας και τον δήμο Αλεξάνδρειας από το νομό Ημαθίας.

Διατύπωσαν την δέσμευση της παράταξης για την στήριξη της διαδικασίας προκειμένου να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα. Εξέφρασαν, επίσης την εκτίμηση ότι η χωροθέτηση ανάλογων μονάδων ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν της το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε περιοχής και την υφιστάμενη επιβάρυνση από τη λειτουργεία άλλων δομών.

Έθεσαν, παράλληλα το ζήτημα της επιβάρυνσης των πολιτών από την αύξηση του κόστους των δημοτικών τελών στους δήμους που θα εξυπηρετεί η ΜΕΑ, καθώς επίσης, και το ζήτημα των ελέγχων από ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό.

«Όλα αυτά μας κάνουν να εντείνουμε την προσπάθειά μας για πραγματική ανακύκλωση και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στην πηγή» κατέληξαν.