Η Δέσποινα Χαριτοπούλου στο Newn Webradio

Η Δέσποινα Χαριτοπούλου είναι 21 ετών και ασχολείται εδώ και 4 χρόνια με την άρση βαρών. Παράλληλα σπουδάζει σχέδιο μόδας, ενώ κατάγεται από τα Νέα Μάλγαρα της Θεσσαλονίκης.

  • Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από την άρση βαρών;

Η πρώτη μου ανάμνηση από την άρση βαρών είναι ο 1ος μου αγώνας που αφορούσε την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο οποίο βγήκα 1η.

  • Σε ποια ομάδα αγωνίζεσαι και πόσο καιρό ασχολείσαι με το συγκεκριμένο άθλημα;

Αγωνίζομαι με τον ΥΠΕΡΙΩΝ και ασχολούμαι με την άρση βαρών εδώ και 4 χρόνια, με προπονητές τον Καμαργιαννάκη Χρήστο και τον Αποστολίδη Παναγίωτη.

  • Τι συντέλεσε στο να διαλέξεις αυτόν τον τρόπο άσκησης και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Έχεις δοκιμάσει και άλλα αθλήματα στο παρελθόν;

Έχω δοκιμάσει αρκετά αθλήματα, έπαιζα 7 χρόνια βόλεϊ, όταν σταμάτησα στα 15 ξεκίνησα να κάνω αντοχή τρέξιμο αρχικά στα 3000μ. , και μετά άρχισα να προπονούμε σε ακόμη περισσότερα χλμ με στόχο τους μαραθώνιους..έχω ασχοληθεί για λίγο με το kick boxing αλλά και με το ποδόσφαιρο όπως επίσης και με το crossfit ..αυτό που κέρδισε όμως περισσότερο είναι η  άρση βαρών, το έναυσμα για να ξεκινήσω την άρση βαρών το πήρα μέσα από το crossfit διότι οι περισσότερες ασκήσεις σε αυτό είναι βγαλμένες μέσα από την άρση βαρών.

  • Ποια ήταν για σένα η χειρότερη και ποια η καλύτερη ανάμνηση σε αγώνες;

Η Χειρότερη μου ανάμνηση  σε αγώνα ήταν σε έναν αγώνα που τον περίμενα πως και πως και εν τέλει τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε και έτσι ακυρώθηκα. Η καλύτερή μου ανάμνηση σε αγώνα ήταν σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα που έκανα 7 κιλά ρεκόρ στο επολέ ζετέ με αποτέλεσμα κατακτήσω την 2η θέση στο πανελλήνιο στις γυναίκες.

  • Γράφτηκε ή ειπώθηκε ποτέ για σένα κάτι που να σε πλήγωσε ή να σε εξόργισε;

Δεν έχει γραφτεί η ειπωθεί κάτι που να με πληγώσει η εξοργίσει … μέχρι στιγμής.

  • Πως αντιμετωπίζεις σχόλια  για την εξωτερική σου εμφάνιση. 

Τα σχόλια για την εξωτερική μου εμφάνιση τα αντιμετωπίζω με χαμόγελο γιατί τα περισσότερα είναι θαυμασμού και εντυπωσιασμού.

  • Θεώρησες ποτέ ότι η άρση βαρών μπορεί να μην ταιριάζει σαν προπόνηση στις γυναίκες; Υπάρχει ένα στερεότυπο ακόμη ότι είναι πολύ βαριά η προπόνηση για γυναίκες;

Θεωρώ και θεωρούσα πάντα ότι ταιριάζει αρκετά στις γυναίκες διότι τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλά τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των γυναικών. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια παλιά στερεότυπα ότι τα βάρη κάνουν τις γυναίκες ογκώδη και ανδροπρεπή, και επίσης υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα στο διαδίκτυο γυναικών και κοριτσιών τα οποία έχουν πολύ ωραίο κορμί  και το αποτέλεσμα προέρχεται από την ενασχόλησή τους με τα βάρη.

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της Δέσποινας;  Σαν ατομικό άθλημα που είναι η άρση βαρών που θα ήθελες να φτάσεις;;

Στόχος μου είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ και σαν σκαλοπάτι για παραπάνω θα ήθελα μια ευρωπαϊκή διάκριση.

  • Θα πάρεις μέρος σε αγώνες και αν ναι σε ποιους; Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος; 

Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές ενώ βρισκόμουν σε πλήρη συναισθηματική φόρτιση από την πίεση της προπόνησης….αλλά την επόμενη στιγμή κιόλας πείσμωνα ακόμη περισσότερο και ” έδιωχνα ” από το μυαλό μου αυτές τις σκέψεις.

Στόχος μου αυτή τη στιγμή όσο αφορά την άρση βαρών είναι το ευρωπαϊκό U23 (νέων γυναικών).Απλά προηγείται το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

  • Είναι τα δυναμικά αθλήματα και συγκεκριμένα η άρση βαρών διαδεδομένη στην Ελλάδα. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει πιο δημοφιλές; 

Πλέον η άρση βαρών είναι γνωστή και μέσω διαδικτύου λόγο των πολλών βίντεο που ανεβάζουν συστηματικά άνθρωποι που ασχολούνται με αυτόν τον τρόπο εκγύμνασης , επίσης η άρση βαρών είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτιάξεις και να γυμνάσεις το σώμα σου. Εκτός από αυτά που προανέφερα έχουμε και πολλούς ολυμπιονίκες στο άθλημα μας , Λεωνίδης ,Σαμπάνης , Μητρου, και πολλάκις ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

  • Παρατηρούμε ότι πάρα πολλά νέα κορίτσια ασχολούνται με το crossfit. Πως έγινε «μόδα» το συγκεκριμένο;

Μέσω της Αμερικής και των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το crossfit έφτασε τόσο ψηλά λόγω του ότι γυμνάζει πολύ γρήγορα το γυναικείο σώμα και γιατί περιέχει κυρίως άρση βαρών.

  • Αν έπρεπε να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι ή αγόρι που αγαπά τη γυμναστική  και είναι μέρος της ζωής του, τι θα τους έλεγες να προσέξουν ή να αποφύγουν;

Να προσέξουν σίγουρα να πάνε σε κάποιο σωματείο .και να βρουν  τον κατάλληλο  προπονητή με τον οποίο θα γυμνάζονται.

  • Συνδυάζεται πρωταθλητισμός και εργασία μαζί;

Όχι δεν συνδυάζετε πρωταθλητισμός με εργασία , στην δική μου περίπτωση κάνω αρκετούς συμβιβασμούς ώστε να μπορώ να εργάζομαι για να μπορώ να γυμνάζομαι, ο λόγος που το λέω με αυτόν τον τρόπο είναι γιατί έχω πολλά έξοδα μετακίνησης και για τα διάφορα έξοδα που χρειάζεται κάποιος αθλητής χωρίς να επιβαρύνω την οικογένεια μου παραπάνω από αυτό που πρέπει.   
    

     

     
   
   

    
    
    

   .