Σχόλιο επικαιρότητας του Γιάννη Μαγκριώτη: “Οι δώδεκα ημέρες της Τουρκικής Navtex, Νότια του Καστελόριζου, πρόβα εγκλωβισμού της χώρας μας.”

 

Η Τουρκία έχει πρώτο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού Ελλάδας και Κύπρου και την περιφερειακή συνεργασία, πού ξεκίνησε η χώρα μας το 2010.

Ο Ερντογάν την 24η Ιουλίου, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας της Λοζάνης, όρισε ως πρώτη ημέρα λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς και την 22 του Ιουλίου, σήμερα δηλαδή, ως έναρξη της δωδεκαήμερης Navtex για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών σε περιοχή που η χώρα μας και η Κύπρος, θεωρούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ότι, τους ανήκουν.

Ελλάδα και Κύπρος ορθώς έχουν αυτην την θέση, μόνο που η Ελλάδα δεν την έχει κατοχυρώσει, αφού δεν έχει ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ στην περιοχή αυτή.

Η ΗΠΑ του Τράμπ, προτρέπει τις δύο χώρες να αποφύγουν επιθετικές ενέργειες, εξισώνοντας την Ελλάδα με την Τουρκία, ακόμη χειρότερα χαρακτηρίζει την περιοχή αμφισβητούμενη, υιοθετώντας ουσιαστικά την θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Ο Μακρόν δεν έχει πει κάτι καινούργιο, και μένει μόνο η Γερμανία, ασκώντας και την προεδρία της ΕΕ, μέχρι τέλους χρόνου να βοηθήσει την Ελλάδα, και ο Πούτιν μιλάει συχνά με τον Ερντογάν για τα κοινά τους συμφέροντα.

Είναι βέβαιο ότι η ΕΕ θα καταδικάσει και πάλι τις τουρκικές ενέργειες και θα ζητήσει από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση.

Ο Ερντογάν, όπως έχει ανακοινώσει, την μεγάλη κίνηση θα την κάνει το Φθινόπωρο, λίγο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ για ευνόητους λόγους, για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης, πολύ πιθανόν λίγο έξω από τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων.

Τώρα κάνει την τελική πρόβα για να προκαλέσει την ΕΕ και την Ουάσιγκτον να πιέσουν την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τα τετελεσμένα πού έχει δημιουργήσει με την ανακήρυξη της ΑΟΖ Νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, και την υπογραφή του Τουρκολιβικού συμφώνου καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Η ελληνική κυβέρνηση αντί για μεγάλα λόγια πατριωτισμού, ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης, για να αποφύγει έστω και τώρα τον εγκλωβισμό της, πρέπει να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ και να καλέσει τις άλλες χώρες, Τουρκία, Κύπρο, Λιβύη και Αίγυπτο, σε διαπραγμάτευση και προσφυγή στην Χάγη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Μόνο έτσι θα ακυρώσει τα τουρκικά τετελεσμένα, θα αποφύγει την τουρκική παγίδα, και θα έχει τις πρωτοβουλίες η ίδια.

Τώρα πρέπει να μιλήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημόσια, για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αφήσει την φοβική και λάθος πολιτική.

Ο Ερντογάν σήμερα καλεί το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, πρέπει να συγκαλέσει την συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, με την προεδρία της προέδρου της Δημοκρατίας και να ανακοινώσουν μαζί την απόφαση για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την προσφυγή στην Χάγη.

Κάθε ημέρα καθυστέρησης, μας οδηγεί σε εθνικά αδιέξοδα.