Τα 5 εναλλακτικά ντέρμπι που θα εκτοξεύσουν στα ύψη τον ποδοσφαιρικό σου ρομαντισμό!

Μερικά μας, απλά δε χάνονται #newn #sports #football #Europe #America #World

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Ο κορονοϊός ήρθε με περίσσιο θράσος στη ζωή μας, στερώντας μας σχεδόν τα πάντα. Για εμάς, τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, η πληγή ήταν και παραμένει βαθιά.

Οι ατέλειωτες μπύρες, οι μυρωδιές από τις γύρω καντίνες και η αστείρευτη καζούρα στον αντίπαλο οπαδό, όλα μεταφέρθηκαν στο σπίτι που για αυτόν τον καιρό μετονομάσαμε σε «Bernabeu», «Bombonera» και πάει λέγοντας.

Από το όλο σκηνικό, πάντως, προέκυψε και κάτι θετικό. Καταλάβαμε ότι πολλές φορές το ενδιαφέρον, το ξεχωριστό της υπόθεσης βρίσκεται στα καμαρίνια και όχι στη κεντρική σκηνή.

Οι απαραίτητες εξηγήσεις θα δοθούν παρακάτω.

Μπαίνοντας σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα, ξαφνικά όλα σταμάτησαν στον… Μάρτιο! Με μία μεγάλη και ίσως κομβική, για την ψυχολογία, διαφορά.

Η FIFA επιτέλους έκατσε στο ίδιο τραπέζι με την UEFA και αποφάσισαν τη μη διακοπή των πρωταθλημάτων και των μεγάλων διοργανώσεων σε ολόκληρη τον πλανήτη. Το μήνυμα ήταν σαφές.

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός πρέπει και οφείλει να συνεχίσει τη πορεία του, ακόμα κι αν αυτή εμποδίζεται από εξωγηπεδικούς παράγοντες. Από τη μία στιγμή στην άλλη, η βαρεμάρα βρέθηκε να ανταλλάζει πασούλες με τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μας «θέλω» και αυτές οι -νέες- 21 ημέρες εγκλεισμού να αποκτούν νόημα.

Ο μέσος φίλαθλος ανυπομονεί για τα μεγάλα ματς, αυτά που του θυμίζουν κάτι από την παιδική του ηλικία ή αν δεν τα έχει «20αρίσει» σαν εμάς, του προκαλούν αυτό που στην γλώσσα του ποδοσφαίρου αποκαλούμε «έρωτα για την στρογγυλή θεά»!

Το Real-Barcelona, το Milan-Inter, το Liverpool-Manchester United και τo River-Boca είναι τα ζευγάρια που βρίσκονται δικαίως πολύ ψηλά στην εγκυκλοπαίδεια του ποδοσφαίρου, όμως αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ποια ακολουθούν; Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας που διαβάζει αυτό το άρθρο έχει παρακολουθήσει έστω μία φορά στη ζωή του ένα από τα παραπάνω παιχνίδια, αν όμως έχει επιλέξει αντ’αυτών ένα από τα πέντε που θα ακολουθήσουν στη σχετική λίστα τότε μπορεί να ισχυρίζεται με υπερηφάνεια και σιγουριά ότι είναι ένας ρομαντικός φίλαθλος μίας άλλης εποχής. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δώσουμε εξήγηση στον παραπάνω παραλληλισμό με τα καμαρίνια…

1. Brondby – Copenhagen (Δανία)

Στις χώρες της Σκαδιναβίας, το ποδόσφαιρο δεν είναι το πρώτο άθλημα στις προτιμήσεις των ανθρώπων. Ωστόσο η κόντρα της Brondby με την Copenhagen αποτελεί, δίχως αμφιβολία, την «βιτρίνα» του δανέζικου αθλητισμού. Μιλάμε για τις ιστορικότερες ομάδες της χώρας, με εκατομμύρια υποστηρικτές. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού υποστηρίζει φανατικά είτε τη μία, είτε την άλλη ομάδα. Το «New Firm», όπως το αποκαλούν, δεν είναι ένα ντέρμπι σαν τα όλα τα άλλα. Το κλίμα, η φιλοσοφία και η αγωνιστική του εικόνα θα σε μεταφέρει στα 80’s και θα σε κάνει να νοσταλγήσεις τα πορτοκαλί μπουφάν που φύλαγες σαν φυλαχτό για μία Κυριακή στο γήπεδο. Δεν τα λέω εγώ, όλα προέρχονται από πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων (κυρίως μεγαλύτερων σε ηλικία) που δεν συγκινούνται εύκολα με ένα Dortmund-Bayern, αλλά αφήνουν και το λαρύγγι τους στις κερκίδες του Parken Stadium (γήπεδο της Copenhagen)! Δεν είναι τόσο οι 36 τίτλοι που παρελαύνουν στο χορτάρι, ούτε τα μεγάλα ονόματα των δύο ομάδων. Είναι η αυταπάρνηση, η μαχητικότητα, η ανάγκη για τη νίκη και αυτό το ιδανικό και σπάνιο πάντρεμα του παραδοσιακού με του σύγχρονου ποδοσφαίρου που τοποθετούν το συγκεκριμένο ντέρμπι στη watchlist κάθε ποδοσφαιρόφιλου!

Η προΐστορία: 110 ματς μεταξύ τους, 49 νίκες η Copenhagen, 36 η Brondby.

Γιατί να το δεις; Θα ζήσεις μία άλλη εκδοχή και εποχή του ποδοσφαίρου. Σαν να παίζεις σε Playstation VR. Trust me.

Πότε θα το δεις; Στις 7 Μαρτίου του 2021 στο Brondby Stadion.

2. Nacional – Penarol (Ουρουγουάη)

Τι να πρωτοπείς για αυτό το ματς. Το σκληροτράχηλο δεν είναι αρκετό για να το περιγράψει. Το «επιτρέπεται η θέαση μόνο σε άτομα άνω των 18» είναι λίγο πιο ταιριαστό. Είναι ένα ντέρμπι που θα ζήλευαν μέχρι και τα πιο λαμπερά ζευγάρια ελίτ της Ευρώπης! Το Super Classico της Ουρουγουάης και πιο συγκεκριμένα της πόλης του Μοντεβιδέο κοιτάει στα.. μάτια το αντίστοιχο Boca-River της γειτονικής Αργεντινής. Τεράστια ένταση, σε σημείο επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα οπαδών και φιλάθλων, ασύγκριτο πάθος και πολύ.. ξύλο είναι μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αναμέτρηση των δύο γηραιότερων ομάδων της χώρας! Για αυτούς που δεν πείθονται εύκολα, αρκεί να γυρίσουμε πίσω στο 1990, όπου κάθε ομάδα αντίκρισε από 11 κόκκινες κάρτες (!) με το ματς εύλογα και κάπως καθυστερημένα να διακόπτεται στο 85ο λεπτό, σε χρονικό σημείο που η γηπεδούχος Nacional αγωνιζόταν με 2 παίκτες, έχοντας χάσει και τον μισό της πάγκο! Ηττήθηκε στα χαρτιά, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν την ένοιαξε και πολύ.

Είχε κατορθώσει να «εξοντώσει» με άλλο τρόπο την αντίπαλο της, με έναν λάτιν τρόπο. Και δεν σταματάμε εδώ. Τον Νοέμβριο (καλή ώρα) του 2000, γροθιές και κλωτσιές στιγμάτισαν ακόμα ένα ντέρμπι, με συνέπεια 9 ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της Penarol να περάσουν ένα μήνα στη φυλακή. Οι μπλε μόλις είχαν πάρει την εκδίκηση τους, κι ας έχασαν τρεις βαθμούς και έναν.. προπονητή! Θέλετε κι’άλλα; Θα μπορούσε άνετα να γραφτεί βιβλίο για όλα τα γεγονότα εντός και εκτός γηπέδου. Μέσα σε όλα όταν αποφασίζουν να παίξουν και λίγη μπάλα, το θέαμα παρασύρει μέχρι και τους πιο «τραμπούκους». 4-4, 3-2, 5-1.. μερικά από τα σκορ των τελευταίων αγώνων. Απλά δείτε το!

Η προΐστορία: Σε σύνολο 484 αναμετρήσεων η Penarol μετράει 168 νίκες, η Nacional 155, ενώ 161 ματς έχουν λήξει ισόπαλα ή δεν έχουν γίνει καθόλου.

Γιατί να το δεις; Γνωστή και αγαπημένη λατινοαμερικάνικη «καλτίλα». Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.

Πότε θα το δεις; Τετάρτη 18 του Νοέμβρη στην έδρα της Penarol. Μάχη.

3. Raja Casablanca – Wydad Casablanca (Μαρόκο)

Η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική «μάχη» δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι πολλά περισσότερα. Η ιδιόρρυθμη και κοσμοπολίτικη πόλη της Καζαμπλάνκα που εδρεύει στην καρδιά του Μαρόκο φιλοξενεί τους δύο αιώνιους αντιπάλους που εν πολύς καθορίζουν τη μοίρα αυτής της πόλης. Σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα δικά της βήματα προς τη δύση, το ποδόσφαιρο και οι δύο αυτές ομάδες παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Η μπάλα, το πάθος των οπαδών για αυτήν και η κουλτούρα της πόλης δίνουν άλλες διαστάσεις σε μία χώρα που δεν φημίζεται για το ποδοσφαιρικό της προφίλ. Το ντέρμπι της Wydad με τη Raja είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους λάτρεις του αθλήματος, καθώς συνδυάζει: ένταση, μονομαχίες, μία μίξη συναισθημάτων και μία αξέχαστη γηπεδική εμπειρία. Όλα όσα χρειάζονται δηλαδή για να το αποκαλέσεις ντέρμπι!

Ό,τι υπολείπεται σε ποδοσφαιρική ποιότητα στη χώρα, το κερδίζουν οι οπαδοί με την εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν σε κάθε γωνιά του Stade Mohamed V, έδρα που μοιράζονται εδώ και μισό αιώνα οι δύο ομάδες. Αυτός που θέλει να ζήσει τον αληθινό παλμό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, αυτός που δεν πιστεύει στα θαύματα και στη μαγεία της στιγμής, οφείλει να προσθέσει στη λίστα του το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν μπορέσει να επισκεφθεί και το γήπεδο τη μέρα του αγώνα, ακόμα καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το France Football το εμπεριέχει στη δεκάδα με τα «άγνωστα» ντέρμπι που πρέπει να δεις, έστω μια φορά στη ζωή σου. Viva Casablanca, λοιπόν…

Η προΐστορία: Σε συνολικά 142 αγώνες η Wydad μετράει 37 νίκες και η Raja 40.

Γιατί να το δεις; Θα σου προσφέρει μία ασυνήθιστη εναλλαγή συναισθημάτων και ίσως την καλύτερη γηπεδική εμπειρία της ζωής σου.

Πότε θα το δεις; Mε τη νέα χρονιά, να είμαστε γεροί (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το πρόγραμμα για το πρωτάθλημα του Μαρόκο).

4. Genoa – Sampdoria (Ιταλία)

Ολόκληρη η μαγεία της Βόρειας Ιταλίας μέσα σε 90 λεπτά. Μπορεί να μην είναι το παιχνίδι με την μεγαλύτερη αίγλη, αλλά είναι σίγουρα το πιο έντονο ματς της γείτονος χώρας. Η Γένοβα χωρίζεται στα δύο και παραμένει έτσι για τουλάχιστον μία εβδομάδα, μέχρι ο εκάστοτε διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη. Σαν ένα άλλο γαλατικό χωριό που ακόμα αντιστέκεται, πάει κόντρα στα πιο «πλούσια» και εμπορικά ντέρμπι της Ρώμης και του Μιλάνο, σου δίνει την αίσθηση ότι οι δύο ομάδες προέρχονται από άλλη χώρα και κουλτούρα. Ίσως αυτή της Λατινικής Αμερικής θα τους ταίριαζε περισσότερο. Στις 25 Νοεμβρίου του 2020, η πόλη, για άλλη μια φορά, θα θέσει τα χρωματικά όρια της. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για 200η φορά αντιμέτωπες στο κοινό τους σπίτι, τo ιστορικό Luigi Ferraris. Από τη μία η Genoa, η γηραιότερη ομάδα του ιταλικού ποδοσφαίρου με τα 9 προπολεμικά πρωταθλήματα και τα περήφανα κυανέρυθρα χρώματα. Από την άλλη η Sampdoria του Fabio Quagliarella, όπου διέπρεπε στη δεκαετία του ’90, όταν και κατέκτησε μέχρι και το κύπελλο UEFA! Το ντέρμπι του Φάρου (Della Lanterna) ή αλλιώς μια τοπική εμφύλια «μάχη» που κρατά από το 1946 και χωρίζει την πόλη του ιταλικού βορρά στη μέση. Απολαύστε το υπεύθυνα.

Extra credit: Οι οπαδοί και των δύο ομάδων, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, μετά το τέλος των μεταξύ τους ντέρμπι δεν σταματούν το τραγούδι, έως ότου βεβαιωθούν ότι έχουν κερδίσει τη μάχη της κερκίδας. Μέσα σε βροχές και χαλάζι, αυτοί σηκώνουν το κασκόλ του και τραγουδούν κρύβοντας δάκρυα ή χαμένα χαμόγελα. Σε πιάνει ρίγος μόνο που τους κοιτάς από μία «άψυχη» οθόνη, που να το ζήσεις και από κοντά. Να και κάτι που δεν βλέπεις συχνά στα πρωτοκλασάτα ντέρμπι αυτού του κόσμου. Respect, Γένοβα!

Η προΐστορία: Σε σύνολο 199 αγώνων η Sampdoria μετράει 40 νίκες και η Genoa 24.

Γιατί να το δεις; Γιατί ο παλμός του ιταλικού ποδοσφαίρου δεν χτυπάει μόνο στα «μεγάλα» γήπεδα και στις παραδοσιακές δυνάμεις. Γιατί όσο υπάρχουν τέτοια παιχνίδια και τέτοιοι οπαδοί, το ποδόσφαιρο θα παραμένει ζωντανό…

Πότε θα το δεις; Στις 25 Νοεμβρίου, νοκ-αουτ ματς για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Ιταλίας. Δεν χάνεται!

5. Sankt Pauli – Hamburg (Γερμανία)

Μία πόλη, δύο ομάδες, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι! Το ντέρμπι του Αμβούργου έχει να κάνει με μία ξεχωριστή σύγκρουση δύο ιδεών που αναγκάστηκαν, από το 1911 και μετά, να συγκατοικούν σε μία πόλη που δεν τους ταιριάζει. Μία πόλη του «αυστηρού» γερμανικού βορρά. Η ιδιαίτερη Sankt Pauli μπήκε στην ποδοσφαιρική ζωή μας τον Ιούνιο του 1910 με έδρα την ομώνυμη περιοχή, ένα προάστιο του Αμβούργου. Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου δεν αντίκρισε ποτέ τις μεγάλες επιτυχίες, για την ακρίβεια δεν μπήκε καν ανάμεσα στους «μεγάλους», όμως κατάφερε να “γεννήσει” εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Ο λόγος; Το τεράστιο κοινωνικό του έργο, ιδίως κατά τα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Σε μία περίοδο όπου ειδικά στη βιομηχανική περιοχή του Αμβούργου επικρατούσε η λογική της κοινωνικής καταπίεσης κατά των «αδυνάτων», η ομάδα της Sankt Pauli έδωσε φωνή σε όσους τάχθηκαν απέναντι σε όλα αυτά. Πολλοί, από τότε και έπειτα, αντιμετώπιζαν την ομάδα σαν μία ασπίδα κατά των κοινωνικών αδικιών, των ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων. Όλοι ήθελαν να έχουν έστω ένα κασκόλ του συλλόγου. Γι’ αυτό και με τα χρόνια αποδείχθηκε ότι η St Pauli αποδέχθηκε αυτή την «ευθύνη» της απέναντι στη κοινωνία και προωθούσε με κάθε τρόπο και συνέπεια τα συμφέροντα των μελών, υπαλλήλων, αθλητών, φιλάθλων και εθελοντών της, σε σημείο που έφτανε πέρα από το αθλητικό επίπεδο.

Αντιθέτως, η ομάδα του Hamburg αντιπροσωπεύει την πλούσια μεριά της πόλης, για πολλούς είναι ο ιστορικότερος σύλλογος του γερμανικού βορρά με χιλιάδες υποστηρικτές να την ακολουθούν μέχρι και στη Γ’ εθνική κατηγορία της Γερμανίας. Είναι ξεκάθαρα η ομάδα που δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του οπαδικού της κινήματος μέσα από το θελκτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν και πρώτη πήγε κόντρα στην κυριαρχία της Bayern Munchen! Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις να δεις γερμανικό ποδόσφαιρο, ρίξε μια ματιά (και όχι μόνο στοιχηματική) στο Hamburg Derby. Θα σε δικαιώσει από κάθε άποψη!

Η προΐστορία: Σε 93 ματς, το Hamburg μετράει 59 νίκες έναντι μόλις 20 της Sankt Pauli.

Γιατί να το δεις; Θα σου προσφέρει όλα όσα θέλεις να δεις σε ένα ματς… από κάθε άποψη!

Πότε θα το δεις; Αγωνίστηκαν πρόσφατα και τους χώρισε η ισοπαλία (2-2) για το πρωτάθλημα της Bundesliga 2. Eπόμενο ματς στις 28/2/2021.

Όσο το ποδόσφαιρο δρα ως το απόλυτο καταφύγιο των συναισθημάτων και των πιο έντονων αναμνήσεων μας, θα είναι για πάντα η πιο ωραία συντροφιά. Αυτό που δεν θα μπορούμε να εξηγήσουμε σε όσους μας λένε «πορωμένους» ή και «εμμονικούς» με αυτό. Είναι το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή. Πρώτη και αδιάλλακτη παραμένει η υγεία. Για αυτήν πρέπει να κάνουμε όλες τις θυσίες στο σήμερα, ώστε να ξαναχαρούμε αυτές τις Κυριακές που τόσο μας έχουν λείψει. Γιατί η ζωή και το ποδόσφαιρο είναι σαν το σκάκι. Έχεις τον «βασιλιά», τη «βασίλισσα», τα «στρατιωτάκια» και τους «αξιωματικούς». Μένει, απλά, να κάνεις τις σωστές κινήσεις για να νικήσεις την παρτίδα. Μέχρι τότε, υπομονή και μπόλικη… μπάλα!

Πηγή: eyap.gr