Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κ. Ζέρβας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας

Δείτε όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης #Newn #Zervas

Την πεποίθησή του ότι πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Δήμος από τη δική του πλευρά θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του το σχέδιο “Ελευθερία”.

“Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έλευση της πανδημίας στην πόλη, στη χώρα μας. Ένας χρόνος με πολλές δυσκολίες, στερήσεις, απώλειες σε ζωές και περιουσίες, ένας χρόνος στον οποίο δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη πολλά. Τολμώ όμως να πω ότι σταθήκαμε όρθιοι. Και σήμερα αρχίζει να προβάλλει η άνοιξη”, σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: “Εμβόλια, πρωτόκολλα θεραπείας, μέτρα προστασίας και αυτοσυγκράτηση, γνώση κι εμπειρία μάς καθιστούν ανθεκτικούς στον ιό, ο οποίος φαίνεται σταδιακά να χάνει τη μάχη με την επιστήμη, με την ανθρώπινη θέληση”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα σημείωσε ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ούτε για μία στιγμή. Με την επισήμανση ότι έρχεται “πρώτα η δημόσια υγεία και αμέσως μετά η οικονομία”, ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις παρεμβάσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα και για τις “τολμηρές και δύσκολες θέσεις”, όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες διατύπωσε μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Εφόσον τα πράγματα ξεφύγουν σε επίπεδο κρουσμάτων, λυμάτων, νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, θα πρέπει να επέμβουμε άμεσα και είμαι απολύτως σαφής: Αν πρέπει να κλείσει κάτι, αυτό είναι τα σχολεία. Αν πρέπει να κλείσουν όλα, αυτό να γίνει έγκαιρα”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στην κεντρική τοποθέτησή του, ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και για την πρόσφατη επίσκεψη στο Δημαρχείο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

“Ο Υπουργός Υγείας μού μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα ότι, εάν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού, στις 2 Μαΐου, που είναι το φετινό μας Πάσχα, θα έχουν εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Μετά θα μιλάμε για μια άλλη νόσο”, είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάνοντας γνωστό ότι μόνο χτες στο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ εμβολιάστηκαν 1.026 άτομα.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά πολιτών που χρήζουν βοήθειας σε εμβολιαστικά κέντρα. Σημείωσε, μάλιστα, πως, εφόσον απαιτηθεί, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα οργανώσει και θα λειτουργήσει δικό του εμβολιαστικό κέντρο.

Ανταπεξήλθαμε στις προκλήσεις της κακοκαιρίας

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επιτυχή μάχη που έδωσαν απέναντι στην κακοκαιρία που έπληξε πριν από λίγες ημέρες την πόλη. Συγχρόνως, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία που υπήρξε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους όμορους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
“Κατά κοινή ομολογία ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης ανταπεξήλθε των προκλήσεων της κακοκαιρίας. Δείξαμε στην πράξη πως, όταν υπάρχει εγρήγορση, όταν υπάρχει σχέδιο και έγκαιρη κινητοποίηση, τότε μπορούμε να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν λύθηκαν με μιας όλα τα θέματα εξοπλισμού και υποδομών. Ανακτήσαμε όμως την αυτοπεποίθηση, ανακτήσαμε την επιχειρησιακή αισιοδοξία και ικανότητα να ανταποκριθούμε. Η πόλη δεν θα μένει απροστάτευτη, οι πολίτες της δεν θα νιώσουν εγκαταλελειμμένοι”, τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Καταλύτης επίλυσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα αθλητικά σωματεία και τις ομάδες της πόλης

Την ικανοποίησή του για τη λύση που δόθηκε στο χρόνιο ζήτημα του ιστορικού Γ.Σ. “Ηρακλής” εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη”, ανέφερε ο κ. Ζέρβας, διαβεβαιώνοντας ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα σταθεί δίπλα σε όλα τα σωματεία της πόλης και τα προβλήματά τους.

Δεν αντιμετωπίζουμε προνομιακά καμία ομάδα. Κάθε υπόθεση των ομάδων της πόλης είναι και δική μας υπόθεση. Δεν μπαίνουμε σε οπαδικές αντεγκλήσεις και διαμάχες. Ο ρόλος μας είναι θεσμικός. Χτες ήταν ο Ηρακλής, αύριο ο Άρης και το ζήτημα του Παλέ ντε Σπορ και μεθαύριο ο ΠΑΟΚ με το νέο του γήπεδο. Σε όλα τα θέματα είμαστε καταλύτης επίλυσης. Ενεργούμε επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά ή επιφανειακά. Θέλουμε δηλαδή το αποτέλεσμα. Στον Δήμο μας έχουν την έδρα τους τα τρία μεγάλα ιστορικά σωματεία της πόλης μας και η Διοίκηση του Δήμου θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους, στα δίκαια αιτήματά τους και στις δυσκολίες τους”, τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ζέρβας: Συμμαζεύουμε προχειρότητες και εκκρεμότητες ετών

Το μήνυμα ότι “ερχόμαστε να συμμαζέψουμε εκκρεμότητες και προχειρότητες ετών” έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο σειρά πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, για να δοθούν λύσεις σε σημαντικά έργα, από το Μουσείο Ολοκαυτώματος μέχρι τη σχολική στέγη.

“Η πόλη δυστυχώς έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Κουφάρια, εκκρεμότητες, ελλείψεις παντού. Παντού προχειρότητες, εκθέσεις ιδεών, λεζάντα, αλλά ο λογαριασμός έρχεται στο ταμείο και είναι μεγάλος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας από την άλλη πλευρά ότι: “Εμείς ερχόμαστε να συμμαζέψουμε τα πάντα, να θεραπεύσουμε, να διορθώσουμε. Ήρθαμε με την υπόσχεση ότι είμαστε αυτοί που θα κάνουν τη δουλειά και πράγματι την κάνουμε. Με συνθήματα, εξυπνάδες, επαναστατική γυμναστική, τσιτάτα και διχασμούς η πόλη δεν θα προχωρήσει. Δουλειά – δουλειά – δουλειά”.

Παίρνει σάρκα και οστά το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος
Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το εμβληματικό έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι, όταν πρωτοανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου, είχε την εικόνα ότι το έργο ήταν δρομολογημένο. Ωστόσο, ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου επεσήμανε την ύπαρξη ζητημάτων, που είχαν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χωροθέτηση του κτιρίου, με τη διαμόρφωση των αναγκαίων προσβάσεων και με τη δημιουργία χώρου πάρκινγκ, καθώς τα 3.166 τ.μ. που αρχικά είχαν παραχωρηθεί δεν επαρκούσαν.
“Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, τα 3.166 τ.μ, αυξήθηκαν σε περίπου 15.500 τ.μ., ώστε το Μουσείο Ολοκαυτώματος να κατασκευαστεί όπως ακριβώς του αξίζει”, έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την πόλη αλλά και για τη χώρα ολόκληρη επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.
Μάλιστα ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο Δήμος, το υπουργείο Υποδομών, χορηγοί, οι διοικήσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ και του ΟΣΕ αλλά και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

‘Έρχεται συνολική λύση για τη συντήρηση της νέας παραλίας
Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που αφορά τη συντήρηση των έργων της νέας παραλίας.
“Η λύση έρχεται και θα είναι δραστική και συνολική”, είπε ο κ. Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προγραμματιστεί και εγκριθεί διαγωνισμός, ύψους περίπου 2,18 εκατ. ευρώ για εκτεταμένα έργα συντήρησης στη νέα παραλία. Μέχρι να εξελιχθεί αυτή η συνολική παρέμβαση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παρεμβαίνει με επιμέρους δράσεις.
“Γκρίνιες, ιδιοτέλειες και συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι περιττές. Αν κάποιος θέλει στολίδι τη νέα παραλία, είμαι εγώ –και ως δήμαρχος αλλά και ως δημότης. Τόσα χρόνια άλλωστε ήμουν αυτός που έφερνε το θέμα στην επικαιρότητα, όταν οι περισσότεροι σιωπούσαν”, είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας ότι η νέα παραλία αποτελεί αναμφίβολα ένα κόσμημα για την πόλη που αγκαλιάστηκε από όλον τον κόσμο, αλλά δυστυχώς ουδέποτε συντηρήθηκε όπως έπρεπε.

Άμεσες λύσεις για την προσχολική αγωγή
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις λύσεις που δόθηκαν αναφορικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
“Η σπέκουλα και η επαναστατική γυμναστική γύρω από το τόσο ευαίσθητο θέμα της εκπαίδευσης έχουν και τα όριά τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εφαρμογή νόμου του κράτους. Δεν ανακάλυψε ούτε εφηύρε δική του πολιτική. Υπενθυμίζω για τους έκπληκτους και τους λωτοφάγους ότι ο νόμος για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ήταν νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης”, σχολίασε ο κ. Ζέρβας, λέγοντας ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι εύκολο ούτε να βρεθούν οικόπεδα ούτε να χτιστούν άμεσα νέα σχολεία και για τον λόγο αυτό έπρεπε να υιοθετηθεί η λύση των προκατασκευασμένων αιθουσών.
“Τοποθετούμε αίθουσες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για να δώσουμε άμεση λύση σε μια πιεστική εκ του νόμου κατάσταση. Αυτή είναι μια υποχρεωτική επιλογή, ειδάλλως τα προνήπια δεν θα πήγαιναν σχολείο. Και όλα αυτά με 100% κρατική επιδότηση. Ο Δήμος δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, η Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς πλέον όλων των άλλων κατάφερε να βρει αίθουσες, ώστε να μειώσει τον αριθμό των προκατασκευασμένων, ενώ βρήκε και οικόπεδα για την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών, ώστε να μη μειωθεί ο αύλειος χώρος σχολείων.
“Καταφέραμε να είμαστε ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος Δήμος στη χώρα που εφαρμόζει τον νόμο και δίνει μια λύση”, τόνισε ο κ. Ζέρβας. Ειδικότερα, για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να δημιουργήσει 30 νέα τμήματα. Στο πλαίσιο των λύσεων που βρέθηκαν:

  • Τοποθετούνται δέκα προκατασκευασμένες αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα
  • Άλλες έξι αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους αποκλειστικά νηπιαγωγείων
  • Επιπλέον δύο αίθουσες τοποθετούνται σε αύλειους χώρους δημοτικών
  • Ενοικιάζεται ένα κτίριο ακριβώς δίπλα από το μητρικό του σχολείο
  • Δημιουργούνται δύο νέα τμήματα νηπιαγωγείων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε χώρους που εξ αρχής είχαν σχεδιαστεί για αυτήν ακριβώς τη χρήση
  • Εννέα τμήματα στεγάζονται μέσα σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια.

“Μου κάνει αλγεινή εντύπωση η ευκολία με την οποία στελέχη κομμάτων που πέρασαν από θέσεις ευθύνης έρχονται σήμερα εδώ να καταγγείλουν. Να καταγγείλουν τι; Τον εαυτό τους; Τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν; Δεν ντρέπονται να πηγαίνουν έξω από τις αυλές σχολείων, όταν προ λίγων ετών νομοθετούσαν έτσι; Τέτοια υποκρισία; Τέτοιος κυνισμός; Νομοθετούμε χωρίς προβλέψεις, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόνοιες και μετά ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη;”, διερωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: “Δεν είναι σοβαρή προσέγγιση αυτή και καλώ τους πάντες να λογικευτούν και να δούμε όλοι μαζί τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά”.