Αϊτή: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της χώρας μέσα στο σπίτι του

Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ένοπλοι εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του την Τετάρτη, περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, και τον εκτέλεσαν.

Η γυναίκα του Μοΐζ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ανακοινώνοντας τον θάνατο του Ζοβενέλ Μοΐζ, ο πρωθυπουργός της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «μια απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη».

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ομαλή συνέχιση της εξουσίας και για να προστατέψουμε το έθνος», σημείωσε ο Ζοζέφ.

Η κρίση στην Αϊτή

Η χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται σε πολιτική, οικονομική και επισιτιστική κρίση με την εγκληματικότητα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

To χάος κυριαρχεί στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, με εγκληματικές ομάδες να έχουν καταλάβει τους δρόμους και τις συνοικίες της πόλης και τις ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών και αστυνομικών να είναι συχνό φαινόμενο.

Στις 27 Ιουνίου, επρόκειτο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα της χώρας, το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού. Τον Σεπτέμβριο, πρόκειται επίσης να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Μοΐζ

O Ζοβενέλ Μοΐζ είχε έρθει αντιμέτωπος με άγριες διαδηλώσεις όταν αναδείχθηκε στο αξίωμα της προεδρίας του 2017. Τότε, η αντιπολίτευση τον είχε κατηγορήσει ότι προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει τη δικτατορία στη χώρα, υπερβαίνοντας τις εξουσίες του με απολυταρχικό τρόπο.

Πρώην ιδιοκτήτης φυτειών, αυτοαποκαλούνταν «άνθρωπος της μπανάνας». Φέτος, οι αντίπαλοί του τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε υπερβεί τη θητεία του, η οποία υποτίθεται τελείωνε στις 7 Φεβρουαρίου.

O ίδιος ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε την εξουσία ένα χρόνο μετά την εκλογή του. Είναι ένας από τους μόλις 11 ανθρώπους που έχουν εκλεγεί σε εθνικό επίπεδο στη διακυβέρνηση της Αϊτής. Τους τελευταίους 18 μήνες κυβερνούσε με συνεχή διατάγματα, ενώ μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπηρετήσει υπό την επιτήρησή του έξι διαφορετικοί πρωθυπουργοί.

Ο ίδιος ο Μοΐζ επιθυμούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα, το οποίο θα εισήγαγε ένα πιο… προεδρικό – και κατ’ επέκταση απολυταρχικό – κοινοβουλευτικό σύστημα.

πηγή: www.in.gr