Ακαριαία και αυστηρότερα μέτρα έρχονται – Στο τραπέζι σκληρό lockdown

Μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου #newn #covid19 #lockdown

Από νωρίς το πρωί ο υπουργείο Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε στο τραπέζι την δική του εισήγηση για σκληρό lockdown και ακολούθησε η είδηση της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο θα εφαρμοστούν νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Στην έκθεση αυτή, όπως μεταδίδεται, εντοπιζόταν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και αύξηση τους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημερινά ημερήσια κρούσματα θα εκτιναχθούν πάλι σε τετραψήφιο νούμερο, ξεπερνώντας τα 1.200. Μεγάλη κρίνεται εξάλλου και η διασπορά των μεταλλάξεων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (από τις 13.30 έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι ενδέχεται στη συνέχεια να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμη και εντός της ημέρας. Πιθανολογείται δε ότι τα όποια μέτρα θα έχουν άμεση ισχύ.

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κικίλιας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως θα γίνει έκτακτη σύσκεψη εντός της ημέρας από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, σήμερα θα ανακοινωθούν. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί για την Αττική. Για την ώρα, το lockdown στη Θεσσαλονίκη και το πανελλαδικό lockdown δεν έχει αναφερθεί στις επίσημες δηλώσεις του Β. Κικίλια, ωστόσο, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. 

Αυστηρό lockdown

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Κικίλιας είχε δηλώσει ότι εάν τα σημερινά στοιχεία της εξέλιξης του κορωνοϊού ήταν ανησυχητικά, θα εισηγηθεί ένα καθολικό αυστηρό lockdown, όπως του Μαρτίου, για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει αναστολή των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων για ένα διάστημα πιθανότατα δύο εβδομάδων. Αυτή θα είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή ότι η νέα καραντίνα θα έχει συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα

Η πρόταση αυτή έχει πέσει στο τραπέζι και στην θυελλώδη σύσκεψη της Επιτροπής την Παρασκευή, από μερίδα λοιμωξιολόγων. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας. Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και «εφόσον χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα θα ληφθούν», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας.

Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια, τα όποια μέτρα να έχουν προληπτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε όπως έχει σημειώσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός, ο σκοπός είναι «να είμαστε μπροστά και να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», όπως ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί σήμερα, για την κατάσταση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις, τις οποίες όπως είπε, θα δούμε μετά τη σύσκεψη.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το όποιο κόστος ενός lockdown.

Τι ανέφερε η έκθεση Τσιόδρα

Σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανέρχεται πλέον στο 70% και εντοπίζεται μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, όπως στο “Σωτηρία”, τον “Ευαγγελισμό” και το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.

Αύξηση της τάξης του 11% υπάρχει και στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα την επιστροφή των Δημοτικών στην τηλεκπαίδευση.

Στα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας στο Open, ανέφερε: «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα». «Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον άλλο δήμο έχουν αυξητική τάση».

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.

Τι θα ισχύσει με σχολεία και καταστήματα

Εάν ληφθεί η απόφαση για ολικό lockdown, τότε, λαμβάνοντας υπόψιν το τι είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα σημαίνοντας τέλος στο click away, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό τηλεργασίας.

Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, τότε, πιθανολογείται πως δεν θα επιτρέπεται ούτε η ατομική προσευχή, ενώ θα ισχύει όπως και τώρα, η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Κανονικά, ωστόσο,  θα λειτουργήσουν τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές, όπως ξεκαθάρισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.

Τι θα ισχύσει για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα

Υπογραμμίζεται πως ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για αποφάσεις σχετικά με την Αττική, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς εντός της Επιτροπής υπάρξουν απόψεις που ζητούν ολικό οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική, ενώ τα σημερινά αποτελέσματα των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, θέτουν ξανά την πόλη σε συναγερμό. Ήδη, υπάρχει συζήτηση ώστε και η Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει την Αττική στα όποια μέτρα ανακοινωθούν καθώς η αύξηση του ιικού φορτίου, των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και οι μεταλλάξεις προβληματίζουν τους ειδικούς.

Ειδικότερα, η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα. Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

«Διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων– πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι’ αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος». 

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης. «Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση της τάσης με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις. Ο διπλασιασμός που καταγράφεται είναι πέρα από οποιαδήποτε πειραματική αβεβαιότητα, δεν ξεπερνά τα όποια όρια σφάλματος», δήλωσε ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Στο διάγραμμα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνεται η αύξηση του ιικού φορτίου σε επίπεδα υψηλότερα των αντίστοιχων της 18ης Δεκεμβρίου.

Οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα -όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ- οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.