Ανακοινώσεις για εστίαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά από σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τους ειδικούς #newn #εστιαση

Ραγδαίες εξελίξεις και για την επόμενη ημέρα στην εστίαση καθώς σήμερα στις 16.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο. Μάλιστα, θα γίνουν και ανακοίνωσεις μετά το τέλος της σύσκεψης.  

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη  με τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και ‘Ακη Σκέρτσο, τον γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση, ενώ νωρίτερα σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως “είμαστε κοντά σε πρόταση για άνοιγμα της εστίασης με τραπεζάκια έξω” (δείτε παρακάτω). 

Για τα self tests

Αναφερόμενη στα διαγνωστικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο».

Όπως τόνισε η κ. Πελώνη: «η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο».

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοντά σε πρόταση για την εστίαση

Μιλώντας το πρωί στον Ant1 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το ψάρεμα, τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια.

Ο υπουργός ενώ σημείωσε ότι είπε ότι “είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων”, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ψάρεμα είπε ότι επιτρέπεται, εφόσον τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση αρκεί να μην φύγει κανείς εκτός της περιφέρειας που διαμένει. 

Σχετικά με τις μετακινήσεις ο υπουργός εξήγησε ότι επιτρέπεται κάθε Σαββατοκύριακο με τη χρήση του κωδικού 6 σε sms στο 13033. «Μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδια περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του λεκανοπεδίου» εξήγησε ο κύριος Γεωργιάδης. 

Τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά στην παρούσα φάση γιατί έχουν κριθεί ως εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης, ήταν η διευκρίνιση του υπουργού.

Διαφωνεί με την Επιτροπή ο Άδωνις για τα κέντρα αισθητικής

«Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα, θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η Επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση και διότι πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, “κλέβουν” πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται. Ας πει η Επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού”, είπε ο κύριος Γεωργιάδης.