Αντρέ Σίλβα: Το παράδοξο ενός ιδιαίτερου «αετού» (pics +vids)

Οδηγός της Άιντραχτ στο ταξίδι για το Champions League ή μία προσωπική δικαίωση για το ατόφιο ταλέντο του. Ο Αντρέ Σίλβα δεν σταματάει να σκοράρει στη Bundesliga και το newn.gr σας δίνει στο πιάτο τη ξεχωριστή ιστορία του νεαρού φορ #Newn #Silva #Blogs #NewnSports

Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης

«Είναι ένας απίθανος επιθετικός. Είναι απίστευτα ταλαντούχος, έχει τρομερή ποιότητα και σε κάθε παιχνίδι δείχνει πεινασμένος να σκοράρει», είχε αναφέρει ο Παουλέτα όταν ρωτήθηκε για τον επιθετικό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τα λόγια ενός από τους κορυφαίους φορ στην ιστορία της Πορτογαλίας, δεν ειπώθηκαν χωρίς αιτία ή δίχως κάποια απόδειξη. Ήταν βασισμένα και αφιερωμένα στο πρόσωπο του «επόμενου» Ρονάλντο.

Ο Αντρέ Σίλβα έφτασε τα 21 γκολ στη Bundesliga, συνεχίζει να ζει ανάμεσα στους Έρλινγκ Χάαλαντ – Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και οδηγεί την Άιντραχτ Φρανκφούρτης προς το «όνειρο» του Champions League. Τα περίεργα παιδικά του χρόνια που μετατράπηκαν σε… γκολ, η εκτόξευση στην Πόρτο και η απότομη προσγείωση που σταμάτησε στο αλεξίπτωτο των «αετών».

Η απίθανη ιστορία των παιδικών του χρόνων και ο ρόλος του στον… άξονα

Το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο έγινε άμεσα αντιληπτό από τους γονείς του. Ο γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου του 1995, Αντρέ Σίλβα, μπορεί να είχε να επιλέξει ανάμεσα στο μπάσκετ, το τένις και το ποδόσφαιρο, όμως το τελευταίο, τον κέρδισε πανηγυρικά. Η μητέρα του, βλέποντας πως ο γιος της είναι όλη μέρα με μία μπάλα στα πόδια, αποφάσισε μαζί με τον πατέρα του, να τον γράψει στην τοπική ομάδα, Σαλγκέιρος (ομάδα τρίτης κατηγορίας). Εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο μία στιγμή έχει συγκρατήσει στο μυαλό του ο διεθνής άσος.

«Του εξήγησα την ώρα της αλλαγής του, πως είχαμε κερδίσει το παιχνίδι και δεν υπήρχε λόγος να σκοράρει άλλο. Εκείνος, όχι απλά το κατάλαβε, αλλά ζήτησε και συγνώμη». Αυτά ήταν τα λόγια του προπονητή της Σαλγκέιρος, Λουίς Μασάντο. Ο λόγος ήταν κάτι ασυναγώνιστο που έκανε ο μόλις 8 ετών Σίλβα.

Συγκεκριμένα, σε ένα ματς τουρνουά κόντρα στη Βιανέσε, ο νεαρός άσος πέτυχε συνολικά 15 γκολ (!!!). Μόλις πέτυχε και το τελευταίο του τέρμα, ο προπονητής του τον έκανε αλλαγή, λέγοντας τα παραπάνω. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως ο Πορτογάλος δεν αγωνιζόταν φορ, όπως σήμερα, αλλά μέσος. Ωστόσο, κάποιες φορές έπαιζε και ως εξτρέμ λόγω της ταχύτητάς του.

Η αποκατάσταση της… «αλήθειας» στη Πόρτο, το παρατσούκλι και η εκτόξευση!

Όπως ήταν λογικό, δεν άργησε να γίνει γνωστός στην πιάτσα των σκάουτερ. Έπειτα από ένα πέρασα στις υποδομές των Μποαβίστα και Παντροένσε, έκανε το κλικ στους «μεγάλους» της χώρας. Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας είχαν κάνει την εμφάνισή τους, όταν ο Σίλβα ήταν 15 ετών. Αμφότερες προσπάθησαν με κάθε δυνατή προσπάθεια να τον κάνουν δικό τους. Στο τέλος, όμως, κερδίζουν οι… «δράκοι». Η ομάδα του Οπόρτο δεν έπεισε απλώς τον έφηβο ποδοσφαιριστή αλλά και την ομάδα του καθώς έδωσε το ποσό των 1000 ευρώ (!) για να τον αποκτήσει. Έτσι, ο νεαρός φόρεσε τα χρώματα του πορτογαλικού συλλόγου και δεν άργησε να πάρει το παρατσούκλι ο «μικρός Ντέκο».

Ο λόγος ήταν ο σωματότυπος του αλλά και το γεγονός ότι έπαιζε στη μεσαία γραμμή. Γρήγορα αυτό άλλαξε όμως. Το «κλειδί» της απογείωσης ήταν η αλλαγή θέσης. Ο προπονητής της Κ17 αντιλήφθηκε πως ο μικρός Αντρέ δεν είναι γεννημένος για χαφ αλλά για καθαρός επιθετικός. Η προσαρμογή στην κορυφή ήταν άμεση και πολύ γρήγορα ο ταλαντούχος άσος πήρε όλα τα «φώτα» πάνω του.

Γρήγορα έγινε το κορυφαίο ταλέντο των ακαδημιών και άπαντες έκαναν λόγο για έναν από τους ποδοσφαιριστές του μέλλοντος της χώρας. Στο πρώτο μισό της σεζόν 2015/16, ο 19χρονος επιθετικός ήταν συγκλονιστικός με την δεύτερη ομάδα της Πόρτο. Συνολικά βρήκε 14 φορές δίχτυα σε 29 συμμετοχές ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ. Αυτή ήταν κα η αφορμή για μία ευκαιρία στους άντρες.

Στις αρχές του 2016, πραγματοποιεί την παρθενική του επαγγελματική συμμετοχή κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Η αφετηρία για μία τεράστια καριέρα είχε γίνει. Μάλιστα, μπορεί το ντεμπούτο του, να του το χάρισε ο Ζουλιέν Λοπετέγκι αλλά ο Ζοσέ Πεσέιρο τον ενσωμάτωσε στα πλάνα του. Αυτός ο συνδυασμός, ήταν ο κατάλληλος για του εμπιστευτεί τον αριθμό «9», ο Νούνο Εσπίριτο Σάντος. Μέσα σε μία σεζόν, ο μόλις 20 ετών φορ, είχε πετύχει 21 γκολ και 8 ασίστ.

Το μεγάλο «βήμα» που τον έριξε στο… κενό

Ήταν προφανές πως το όνομά του, θα γινόταν πιο «καυτό» από ποτέ. Το ταλέντο του ήταν ευδιάκριτο. Όχι μόνο σε συλλογικό αλλά και σε διεθνή επίπεδο, καθώς είχε κάνει το ντεμπούτο του και με την πρώτη ομάδα της Πορτογαλίας. Την ίδια στιγμή, η Μίλαν προετοίμαζε μία ομάδα που θα επιστρέψει στην κορυφή της Ιταλίας. Ο Πορτογάλος φορ ήταν ο κατάλληλος για να αναλάβει τα ηνία της επίθεσης. Με συνολικά 38 εκατ. ευρώ, ο 21χρονος άσος μετακομίζει στο Μιλάνο και καλείται να αποδείξει πως άξιζε το επόμενο βήμα.

Ωστόσο, φάνηκε πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος για κάτι τέτοιο. Το βάρος που φορτώθηκε ήταν μεγάλο. Μπορεί στο Europa League να κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του (οκτώ γκολ σε 14 συμμετοχές), όμως στο πρωτάθλημα ήταν απογοητευτικός. Συγκεκριμένα, τράνταξε τα αντίπαλα δίχτυα μόλις δύο φορές (!) και η θέση του, εξελίχθηκε σύντομα σε αναπληρωματικού. Το αποτέλεσμα, ήταν να αποχωρήσει ένα χρόνο αργότερο για τη Σεβίλλη όπου παραχωρήθηκε ως δανεικός. Εκεί, πάνω που έβρισκε τη φόρμα του, ένα τραυματισμός τον άφησε εκτός στις τελευταίες στροφές της σεζόν.

Η αναγέννηση μέσω Γερμανίας!

Η επιστροφή στο Μιλάνο, ήταν το εισιτήριο για τη Φρανκφούρτη. Η τοπική Άιντραχτ έρχεται σε συμφωνία με τη Μίλαν και ο Πορτογάλος φορ, έπειτα από το πορτογαλικό, το ιταλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα, ετοιμάζεται για τη Bundesliga. Ουσιαστικά, γίνεται μία ανταλλαγή μεταξύ εκείνου και του Αντέ Ρέμπιτς. Ταυτόχρονα, ο Πορτογάλος επιθετικός έπρεπε να λύσει το πρόβλημα των απωλειών του Λούκα Γιόβιτς (στη Ρεάλ για σχεδόν 80 εκατ. ευρώ) και του Σεμπαστιάν Αλέ (στη Γουέστ Χαμ με 50 εκατ. ευρώ). Η δουλειά που είχε να κάνει ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη και μαζί με τον Φίλιπ Κόστιτς (μόλις είχε αποκτηθεί από το Αμβούργο), ήταν όλη η επίθεση των «αετών». Από την αρχή, ωστόσο, φάνηκε το μεγάλο του ταλέντο.

Ο διεθνής φορ είχε βρει τον παλιό, καλό του εαυτό και ολοκλήρωσε τη σεζόν, γεμάτη με γκολ. Συγκεκριμένα, βρήκε συνολικά 16 φορές δίχτυα και μοίρασε πέντε ασίστ, κάνοντας τους «αετούς» να διεκδικήσουν τη μόνιμη μεταγραφή του. Με όπλο τον Ρέμπιτς και άλλα έξι με επτά εκατομμύρια, η Άιντραχτ ανακοινώνει την απόκτηση του Πορτογάλου. Αυτό, όχι απλά έκανε χαρούμενο τον Σίλβα αλλά τον… αφηνίασε. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Ο 25χρονος άσος έχει πετύχει συνολικά 21 γκολ σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και οδηγεί τον γερμανικό σύλλογο στην έξοδο στο Champions League. Την ίδια στιγμή, ο Φερνάντο Σάντος, κοιμάται ήρεμος και σίγουρος πως έχει βρει τον κατάλληλο επιθετικό για την εθνική Πορτογαλίας.

Η απίστευτη «σφήνα» σε Χάαλαντ-Λεβαντόφσκι…

Ο Αντρέ Σίλβα δεν οδηγεί απλά τους «αετούς» σε έξοδο στην Ευρώπη, αλλά κάνει την διαφορά και στον πίνακα των σκόρερ. Ουσιαστικά, μπαίνει ανάμεσα στο παρών και το… μέλλον. Ο λόγος για τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο ένας, αγγίζει το αξεπέραστο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ και ο άλλος έρχεται με φόρα για να τρελάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Πορτογάλος άσος, όμως, παίζει τον δικό του ρόλο ανάμεσα τους. Συγκεκριμένα, ο άσος της Μπάγερν Μονάχου έχει 35 γκολ, της Ντόρτμουντ έχει 21 και στη μέση ο Σίλβα με επίσης 21.

Δεν είναι λίγο πράγμα, να βρίσκεσαι ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, ο 25χρονος άσος δεν έχει γύρω του, τους ποδοσφαιριστές που έχουν οι αντίπαλοί του. Για παράδειγμα, δεν τον τροφοδοτεί ο Τόμας Μίλερ ή ο Σερτζ Γκνάμπρι, ούτε ο Μάρκο Ρόις ή ο Τόργκαν Αζάρ. Αυτό δείχνει την εκτελεστική του ικανότητα και την επιβεβαίωση πως έχει το πορτογαλικό στυλ. Δηλαδή παρότι φορ που μπορεί να κάνει πράγματα στην περιοχή, καταφέρνει να δημιουργήσει και μόνος τη φάση για να σκοράρει.

Η Άιντραχτ ξέρει να… σηκώνει καριέρες!

Όταν ο Αντρέ Σίλβα αποδέχτηκε την πρόταση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, σίγουρα δεν σκεφτόταν τα χρήματα ή το ότι θα έπαιζε στο γερμανικό πρωτάθλημα. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ο Πορτογάλος άσος είχε καταλάβει πως εκεί, θα μπορούσε να αναγεννήσει ξανά την καριέρα του. Φυσικά, είχε κάποιους πολύ μεγάλους λόγους για να το πιστεύει. Και, κατά σύμπτωση, είναι αυτοί που έμελλε να αντικαταστήσει όταν αποκτήθηκε. Ο λόγος για τους Λούκα Γιόβιτς και Σεμπαστιάν Αλέ. Δύο ποδοσφαιριστές που είδαν τις καριέρες να γκρεμίζονται και βρήκαν την «σπίθα» στη Φρανκφούρτη.

Από τη μία, ο Σέρβος επιθετικός ήταν στο περιθώριο με τη Μπενφίκα. Παρότι αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Σερβίας, στη Λισσαβόνα τα βρήκε σκούρα. Η διέξοδος που βρήκε στη Γερμανία, του απογείωσε την καριέρα. Το αποτέλεσμα, να κοστίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης, έπειτα από δύο χρόνια παρουσίας, το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, δεν κατάφερε να στεριώσει στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει (πάλι ως δανεικός) στους «αετούς» ώστε να ξαναβρεί τον εαυτό του. Από την άλλη, η ιστορία του Γάλλου φορ είναι διαφορετική. Ο 26χρονος άσος δεν είχε κάνει κάποιο μεγάλο «μπαμ», όμως είχε όλα τα φώτα για να το πετύχει.

Και έτσι έγινε. Μέσα σε, επίσης, δύο χρόνια, κατάφερε να μαγέψει όλη την Ευρώπη και να αναγκάσει τη Γουέστ Χαμ να κάνει ρεκόρ αγοράς (!), δαπανώντας 50 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν τυχαίο το ποσό. Αυτά που είχε κάνει στη Bundesliga, ο νεαρός άσος ήταν εκτός πραγματικότητας, όμως και εκείνος, δεν έπιασε στην Αγγλία. Ωστόσο τον εαυτό του, αποφάσισε να τον βρει στην Ολλανδία και τον Άγιαξ.

Ο Αντρέ Σίλβα δείχνει να είναι έτοιμος να συνεχίσει αυτή την… παράδοση. Με το κλείσιμο του δεύτερου χρόνου του, πετυχαίνει εξωπραγματικά στατιστικά και δείχνει πως έχει βρει τον παλιό του εαυτό αλλά σε πιο ώριμη έκδοση. Ήδη ακούγονται «σειρήνες» και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι διατεθειμένη να κυνηγήσει την περίπτωσή του. Ωστόσο, θα φανεί αν ο Πορτογάλος «killer» θελήσει να αφήσει τη Φρανκφούρτη, παίρνοντας παράδειγμα από τους προκατόχους του.

Η δεύτερη ευκαιρία που είδε απλόχερα να του δίνεται από τη Γερμανία, δεν γινόταν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Η φετινή του πορεία δεν είναι έκπληξη για όσους τον έχουν παρακολουθήσει. Είναι απλώς μία δικαίωση. Μία λύτρωση για τον Αντρέ Σίλβα…