Λιανεμπόριο: Πως θα ανοίξουν καφέ-μπαρ

Διαβάστε το πλάνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με οικονομική στήριξη #Newn #Λιανεμπόριο

Ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, μέσω του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει και θα υλοποιήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός: «Συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα του κλάδου λόγω της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης της κυβερνήσεως».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά στην εστίαση, μέσω του ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έγιναν γνωστές.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον τουρισμό, ενώ στον σχεδιασμό βρίσκεται και ένα ακόμη πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς.

Στο μεταξύ, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου, το θέμα της επανεκκίνησης της εστίασης, ενώ ανέφερε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι, μετά τις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και κατ´ επέκταση και στην εστίαση.

Σχετικά με την απαλλαγή ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις, είπε ότι σχεδιάζεται να διατηρηθεί το μέτρο για όσο χρόνο μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, με κρατική εντολή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά σε θέματα άλλων υπουργείων επισημάνθηκε από τον κλάδο το πρόβλημα σχετικά με την απαλλαγή τελών και ηλεκτροφωτισμού, καθώς, όπως ειπώθηκε, από τους 332 δήμους μόνο οι 80-90 έχουν προχωρήσει σε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαδάς κατά την συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη τόνισε το άδιεξοδο του κλάδου και έθεσε τα εξής θέματα:

• Χρηματοδότηση του Κλάδου με ειδικό πρόγραμμα ενόψει της επανεκκίνησης

• Παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης – Απαγόρευση εξώσεων μέχρι 31/12/2021

• Όροι και προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του Κλάδου – υγειονομικά πρωτόκολλα

• Εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα του Κλάδου

• Απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown με νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας

• Χρηματοδότηση των αποστειρωτών αέρα για χώρους εστίασης

Απαντώντας με τη σειρά του ο Υπουργός ανέφερε ότι:

• Είναι σχεδόν έτοιμο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης, που όπως είπε χαρακτηριστικά “θα σας εκπλήξει ευχάριστα“

• Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων των επαγγελματικών ακινήτων που είναι κλειστές με κρατική εντολή

• Οι όροι και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης θα συζητηθούν με την συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ

• Οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον Κλάδο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης

• Στηρίζει την ανάγκη εφαρμογής της Π.Ν.Π της 20.3.2021 για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ για το διάστημα που ήταν – είναι κλειστές με κρατική εντολή ακόμη και με Νομοθετική Παρέμβαση

• Εξετάζεται η χρηματοδότηση αποστειρωτών αέρα

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άνοιγμα στις 12 ή στις 19 Απριλίου. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως για να πραγματοποιηθεί αυτό το άνοιγμα θα πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο η επιδημιολογική εικόνα ανά την χώρα.