Από Μάιο οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Πολλά ελεύθερα ραντεβού για AstraZeneca

Πόσα εμβόλια περιμένουμε #newn #κορονοιος #εμβολια

Σε αναμονή βρίσκεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενόψει της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τα έξι περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ αναμένεται εντός της εβδομάδας και οι 33.600 δόσεις του εμβολίου που έχουν παραληφθεί από την Ελλάδα από τη προηγούμενη εβδομάδα θα παραμείνουν στα ψυγεία.

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί- κανονικά αυτό ήταν να γίνει χθες- δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, όμως απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μέσα στον Απρίλιο. Ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στην Αριστοτέλους, εκτίμησε μάλιστα πως τα εμβόλια της Johnson & Johnson ενδεχομένως, αν δεν αλλάξει κάτι στις συστάσεις του ΕΜΑ, θα ξεκινήσουν από το Μάιο. “Εμείς αναμένουμε τις αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, που το πιο πιθανό θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου” είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι τότε, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται μεν, το βάρος όμως πέφτει στους εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, από όπου αναμένονται και οι περισσότερες δόσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο. Συγκεκριμένα, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο, ενώ από την εταιρεία AstraZeneca που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, αναμένονται 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Πολλά τα ελεύθερα ραντεβού με AstraZeneca

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλά ελεύθερα ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δύο εταιρείες. Για Pfizer και Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και στην AstraZeneca στο 93%. Οι ακυρώσεις είναι ελαφριά αυξημένες της AstraZeneca σε σχέση με τα άλλα δυο εμβόλια.

“Αυτό που παρατηρούμε, το οποίο οφείλεται και σε μια διστακτικότητα του κόσμου προς το συγκεκριμένο εμβόλιο λόγω των ανακοινώσεων και της συζήτησης που έχει γίνει, είναι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού την στιγμή αυτή αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca, σε σχέση με τις άλλες δυο εταιρείες. Δεν είναι ούτε ακυρώσεις, ούτε αλλαγή κυρίως των ραντεβού. Είναι τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού που έχουμε και για τον μήνα Απρίλιο και για τον μήνα Μάιο, παρ’ όλο που έχουμε πολλά ραντεβού Pfizer, είναι της εταιρείας AstraZeneca. Η απόφαση είναι ότι εμείς θα περιμένουμε το άνοιγμα των τριών αυτών πολύ μεγάλων ηλικιακών ομάδων που ανοίγουμε, έχουμε ανοίξει τα υποκείμενα Β την Παρασκευή, ανοίγουμε την Τετάρτη και το Σάββατο, και αμέσως μετά, αφού δούμε πως θα ολοκληρωθεί η εικόνα των ραντεβού, θα λάβουμε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. Αν χρειάζεται να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και με κάποιο τρόπο να δούμε τι θα γίνει με τα διαθέσιμα ραντεβού από την AstraZeneca” είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.