Από το νέο έτος η ρύθμιση για το επίδομα μητρότητας των εκπαιδευτικών

Από το νέο έτος εξετάζεται από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η ρύθμιση του θέματος αναφορικά με το επίδομα μητρότητας και στον βαθμό που αυτό θα μπορέσει να καλύψει και τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, όπως αποκάλυψε στο talk radio 98.9 ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Μηλαπίδης.

Ο Ν. Μηλαπίδης μίλησε για το επίδομα μητρότητας για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται από αυτό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέμα ημερών είναι η υπογραφή νέας υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίσει το θέμα των μισθωτών μητέρων εκτός ΕΦΚΑ, δηλαδή δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που περιμένουν να λάβουν το επίδομα μητρότητας για το εννεάμηνο αναδρομικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Επομένως, θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

Πηγή:www.alfavita.gr