Αρνητική εισήγηση των ειδικών για μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Τι εισηγείται η επιτροπή των ειδικών για την άρση μέτρων στο lockdown #newn #covid19

Η εισήγηση των ειδικών για την άρση μέτρων στο lockdown φαίνεται είναι αρνητική για μετακινήση από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο, ωστόσο δεν θα ισχύει ο περιορισμός για μετακίνηση εκτός δήμου με τα πόδια, σε απόσταση 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ethnos.gr.  Ο πολίτης θα μπορεί να περπατήσει όσο θέλει χωρίς τον περιορισμό εντός των ορίων του δήμου ή της χιλιομετρικής απόστασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής για τα νέα μέτρα στο lockdown είναι οι ακόλουθες:

  • Μετακίνηση από δήμο σε δήμο χωρίς περιορισμό αποκλειστικά για πεζούς – Συνέχιση της απαγόρευσης για διαδημοτική μετακίνηση με αυτοκίνητο
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ.  Δεν αποκλείεται να δοθεί «πράσινο» φως για άνοιγμα από το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου
  • Άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων
  • Λειτουργία όλων των πάρκων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ αντί στις 7 που ισχύει μέχρι τώρα

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπής καθώς οι 32 επιστήμονες, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, τα επηδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα περιθώρια χαλάρωσης. «Η κατάσταση είναι δραματική» όπως έλεγαν πηγές που γνωρίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτή η κατάσταση εξετάζεται ενδελεχώς. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μετατέθηκε η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων από τον Νίκο Χαρδαλιά κατά μισή ώρα και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στις 18:30, το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου.

Οι λοιμωξιολόγοι, που βλέπουν το ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα να χτυπάει «κόκκινο» δεν φαίνεται πως ανάβουν πράσινο φως για να επιστρέψει άμεσα η οποιασδήποτε μορφής κανονικότητα.

«Δεν είναι μία εύκολη απόφαση για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα σταδιακό άνοιγμα» λένε συνεργάτες υπουργών. Ομως από τη μία τα μέτρα δεν τηρούνται και τα κρούσματα αυξάνονται και από την άλλη η οικονομία καταστρέφεται. Σε αυτή τη δύσκολη ισορροπία, η κυβέρνηση είδε ότι τα υπάρχοντα μέτρα δεν λειτουργούν και πήρε την απόφαση να «χαλαρώσει» την εικόνα για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. 

Πηγή: ethnos.gr