Δικαίωση των αποφοίτων των Γεωπονικών σχολών

Από σήμερα η ομηρεία των αποφοίτων 13 τμημάτων Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια της χώρας σταματά. Όπως είναι ήδη γνωστό, τέσσερα και πλέον χρόνια αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αδιέξοδο μη μπορώντας να ασκήσουν επάγγελμα.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν παραμονές εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Ν.4610/2019) πρόχειρα και βιαστικά προχώρησε στην δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με καταργήσεις-συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας, χωρίς να ενδιαφερθεί για το μέλλον των Σχολών και των αποφοίτων.

Το ίδιο το κράτος που ίδρυσε αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αρνήθηκε να βρει λύση, αδιαφόρησε και άφησε αρρύθμιστα θέματα ζωτικής σημασίας.

Νέα παιδιά που είχαν φοιτήσει, διαβάσει, εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας πήραν πτυχίο χωρίς αντίκρισμα. Στερούνταν επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και το παράδοξο έχει και συνέχεια:

οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ, μπορούν να ασκήσουν επάγγελμα ενώ
οι νέοι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης δεν μπορούν
Το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στις Γεωπονικές Σχολές.Η Ελληνική Πολιτεία θα κληθεί σύντομα να το βρει λύση για σειρά Σχολών που χρόνια τώρα καρκινοβατούν αναζητώντας επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους τους.

Μπροστά σε αυτόν τον ανορθολογισμό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους Αποφοίτους, τους Γονείς, την Κοινωνία, κατέθεσε τροπολογία, που λύνει με δίκαιο και ρεαλιστικά το ζήτημα.

Μονόδρομος πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων των ίδιων ειδικοτήτων.

Πηγή: https://thesocialist.gr/dikaiosi-ton-apofoiton-ton-geoponikon-scholon-meta-tin-dynamiki-paremvasi-tou-pasok/