Δικηγόροι: 1000 ασκούμενοι περιμένουν τις εξετάσεις – Τι λένε οι αρμόδιοι

ΕΑΝΔΙΘ και ΔΣΘ παίρνουν θέση για το θέμα

Πολλά είναι τα προβλήματα που καλούνται όσοι είναι υποψήφιοι δικηγόροι στην Ελλάδα και δεν μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις τους προκειμένου να να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, αποτελούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις της εισαγωγής τους στους Δικηγορικούς Συλλόγους των περιοχών τους. Τι κι αν οι, εν δυνάμει δικηγόροι της χώρας μας κοπίασαν, τελείωσαν την απαιτητική σχολή τους και ολοκλήρωσαν τη 18μηνη άσκησή τους; Η πανδημία των προβλημάτων ακολουθεί πιστά αυτήν του κορονοϊού και τους στερεί επί σχεδόν έναν χρόνο, την ευκαιρία τους να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Οι δύο Πανελλήνιες εξεταστικές υποψηφίων δικηγόρων οι οποίες πραγματοποιούνται ανά ημερολογιακό έτος, την περυσινή χρονιά, έγιναν μόνο… μία. Κι αυτό διότι, ελέω πανδημίας, οι ασκούμενοι συμμετείχαν στις εξετάσεις τον Ιούλιο του 2020, όχι όμως και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. (Οι εξεταστικές είθισται να διεξάγονται Ιούλιο και Δεκέμβριο και όχι Απρίλιο και Οκτώβριο, όπως προβλέπεται).

Στο μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τη διενέργεια των εξετάσεων, μετέφερε τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, κατόπιν αιτήματός της, τον Νοέμβριο του 2020.

Η εξεταστική, ωστόσο, χάθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποψήφιοι δικηγόροι που έχουν συμπληρώσει μέχρι και… 30 μήνες άσκησης.

Υπό την ομπρέλα, πλέον, της Ολομέλειας και με τους 57 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, η Α’ Εξεταστική του Απρίλη, προγραμματίστηκε για να διεξαχθεί στις 16, 17 και 18 του μήνα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ΔΣΘ (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων «φρέναρε» στις 9/4 τα συγκεκριμένα σχέδια και κατόπιν της αυθημερόν συνεδρίασης της Ολομέλειας, ορίστηκαν οι νέες ημερομηνίες που αφορούν στο τριήμερο 28-30 Μαΐου.

Η αντίδραση της ΕΑΝΔιΘ

Ολα τα παραπάνω, τώρα, προκαλούν την αντίδραση του προέδρου της ΕΑΝΔιΘ (Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης), Ιωάννη Τρασανίδη.

Οπως μάλιστα τονίζει στο Thes.gr οι ασκούμενοι δικηγόροι «ζητούν δίκαια, μετά από μήνες κοροϊδίας από την κυβέρνηση, τους δικηγορικούς συλλόγους και την Ολομέλεια, τη διενέργεια των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως».

Ο ίδιος μεταφέρει ότι αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενώσεως βρέθηκε την Παρασκευή (9/4) στο Δικαστικό Μέγαρο, με σκοπό, όπως αναφέρει, να υποστηριχθεί με ψήφισμα που κατατέθηκε στον ΔΣΘ, αλλά και με συλλογή υπογραφών από τους ασκούμενους, «το δίκαιο αίτημά τους».

«Γνωρίζοντας εδώ και μήνες τις υγειονομικές συνθήκες, αντί να προετοιμαστούν κατάλληλα για να οργανώσουν είτε με φυσική παρουσία, είτε εξ αποστάσεως τις εξετάσεις και να είναι έτοιμοι να τις φέρουν εις πέρας, τηρώντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους συμμετέχοντες, προτίμησαν να αυξήσουν το παράβολο συμμετοχής εν καιρώ κρίσης και επέλεξαν με την κωλυσιεργία τους να αποστερούν εδώ και μήνες το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε ασκούμενου για πρόσβαση στο δικηγορικό επάγγελμα, τη στιγμή που πολλοί εξ αυτών έχουν συμπληρώσει εδώ και μήνες το εκ του νόμου 18μηνο της άσκησης τους», γνωρίζει ακόμη στο Thes.gr ο πρόεδρος της ΕΑΝΔιΘ.

Επιπλέον, τονίζει ότι το σώμα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση σχετικά με το λόγο που δε διενεργήθηκε η εξεταστική περίοδος του Δεκεμβρίου του 2020 και συμπληρώνει ότι «κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εξεταστικής τον Νοέμβριο, η Ολομέλεια είχε αναλάβει ήδη την ευθύνη της διεξαγωγής».

Αποτέλεσμα των παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δικηγόρων και η δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων σε ότι αφορά την εύρεση του χώρου διεξαγωγής των εξετάσεων.

«Με ποιο σκεπτικό το τελευταίο “οκ” για τη διεξαγωγή η μη των εξετάσεων το είχε η υγειονομική Επιτροπή του Υπουργείου;»

Ο κ. Τρασανίδης, παράλληλα, θίγει την αιτιολογία αναβολής, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για εξ αποστάσεως εξέταση, η οποία, όπως λέει, «ακολουθείται από πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα και τον κόσμο».

Προσθέτει ακόμη ότι «θα είχε ενδιαφέρον να μας απαντήσουν από που απορρέει η υποχρέωση και με ποιο σκεπτικό το τελευταίο “οκ” για τη διεξαγωγή ή μη των εξετάσεων το είχε η υγειονομική Επιτροπή του Υπουργείου», καθώς, όπως αναφέρει, «όλα γύρω μας, από τα δικαστήρια και τα σχολεία μέχρι το λιανεμπόριο, επαναλειτουργούν σταδιακά».

«Γιατί αυξήθηκε το παράβολο των υποψηφίων δικηγόρων;»

Η ΕΑΝΔιΘ έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για ολοσχερή κάλυψη του ποσού από το Ταμείο του ΔΣΘ, ακολουθώντας το παράδειγμα της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του ΔΣΑ» αναφέρει ακόμη ο κ. Τρασανίδης, ενώ, παράλληλα, απευθύνει ερώτημα σχετικά με τους ασκούμενους και την ενδεχόμενη πρόβλεψη «να ληφθούν αντίμετρα για την οικονομική, πέρα από την ψυχική ταλαιπωρία που έχουν υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού εκτός των άλλων συνεχίζουν κατά κανόνα να υπαμείβονται καθώς και να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, διότι αδυνατούν να απεμπλακούν από την ιδιότητα τους ως ασκούμενοι». Επιπλέον, θέτει ερώτημα και για την αύξηση της τιμής του παράβολου των υποψηφίων δικηγόρων, καθώς αυτό, από 65€, αυξήθηκε στα 70€.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως καταλήγει λέγοντας ότι «η αναβολή των εξετάσεων δεν ξέρω τι προβλήματα λύνει, αλλά ξέρω τι προβλήματα δημιουργεί», εκτιμώντας ότι «επιτείνει το καθεστώς ομηρίας χιλιάδων ανά την Ελλάδα ασκούμενων υποψηφίων δικηγόρων, οι οποίοι εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς “μαθητείας” εδώ και δυο χρόνια βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον να γίνεται μπαλάκι μεταξύ των αρμόδιων και τα προσωπικά τους όνειρα να υποθηκεύονται».

Κουτσοχήνας: «Πάγιο αίτημα του ΔΣΘ να μας δοθεί η αρμοδιότητα των εξετάσεων – Θα χάναμε και τις ερχόμενες»

«Οσο είχε το υπουργείο την αρμοδιότητα, δεν προκηρύχθηκαν και δεν έγιναν εξετάσεις», αναφέρει μιλώντας από την πλευρά του στο Thes.gr ο πρόεδρος του ΔΣΘ (Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Ευστάθιος Κουτσοχήνας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ήταν «πάγιο αίτημα του ΔΣΘ να μας δοθεί η διενέργεια των εξετάσεων».

«Καταλαβαίνω τα παιδιά, γιατί χάθηκε η προηγούμενη εξεταστική. Επρεπε το υπουργείο τότε να βρει έναν τρόπο να τη διεξάγει, έχοντας την ευθύνη της διεξαγωγής τους. Αφού δεν μπορούν εκείνοι, τις αναλάβαμε εμείς για να βρούμε έναν τρόπο. Εμείς, παρά την αναβολή, θα τις κάνουμε σίγουρα και νωρίτερα από ότι γινόντουσαν άλλες φορές, παρά την πανδημία και ακόμη και με τηλεξέταση», αναλύει επιπλέον ο ίδιος.

Επί προσθέτως, ο κ. Κουτσοχήνας εκτιμά ότι «όπως χάθηκαν οι εξετάσεις του Οκτωβρίου, πιθανότατα δε θα είχαν προκηρυχθεί και οι επικείμενες».

«Η Επιτροπή μπορεί να βάλει φρένο σε όλα»

Σε ότι αφορά, τώρα, την Α’ εξεταστική του Απρίλη (16-18), η οποία μετατέθηκε για τις 28-30 Μαΐου, ο πρόεδρος του ΔΣΘ αναφέρει πως «σαν Ολομέλεια, στείλαμε τρία έγγραφα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιά, για να μας δώσει την άδεια να διεξαχθούν οι εξετάσεις με ότι μέτρα ζητήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, ο υφυπουργός παρέπεμψε το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία, μία εβδομάδα πριν τη διενέργεια των εξετάσεων, συνέστησε αυτές να πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το επέτρεπαν.

«Συνεδριάσαμε την ίδια ημέρα και πήραμε άμεσα απόφαση να τις ορίσουμε απευθείας 28-30 Μαΐου. Παρά την αναβολή, θα γίνουν νωρίτερα από ότι διεξαγόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια», λέει για την Α’ Εξεταστική ο κ. Κουτσοχήνας.

Σε ότι αφορά, τώρα, την απόφαση της Επιτροπής, εξηγεί ότι «μπορεί να βάλει φρένο σε όλα», καθώς, «αυτή τη στιγμή, οι εξετάσεις απαγορεύονται οπουδήποτε. Για να μπορέσουν να διεξαχθούν, ζητήσαμε την άδειά της. Δε γίνεται να μην ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την Πολιτική Προστασία».

Πάνω από 1000 υποψήφιοι δικηγόροι περιμένουν τις εξετάσεις στην Ελλάδα – Οι 370 στη Θεσσαλονίκη

370 είναι οι υποψήφιοι δικηγόροι που περιμένουν τις εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΘ, ενώ σε όλη τη χώρα, ξεπερνούν τους 1000. «Ημασταν πανέτοιμοι να τους υποδεχθούμε τον Απρίλιο. Μπορούσαμε να κάνουμε τις εξετάσεις… χθες», τονίζει ακόμη ο κ. Κουτσοχήνας, προσθέτοντας ότι ο ΔΣΘ έκανε κράτηση στο ξενοδοχείο Grand Hotel, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αίθουσες και να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε ότι αφορά τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου, γνωστοποιεί πως «δε μας έδωσε τις αίθουσες, επειδή δε διεξάγονται ούτε στο Πανεπιστήμιο οι εξετάσεις, λόγω της πανδημίας».

«Η τηλεξέταση δεν προβλέπεται – Το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 400€ ανά υποψήφιο»

Σε ερώτηση του Thes.gr, σχετικά με την τηλεξέταση και το λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο μέτρο δεν «έπεσε» νωρίτερα στο τραπέζι, ο κ. Κουτσοχήνας ξεκαθάρισε ότι «είναι μία διαδικασία που δεν προβλέπεται. Στο Πανεπιστήμιο, όπου συμβαίνει, είναι γιατί πρόκειται για ένα απλό μάθημα της σχολής. Εδώ είναι εισαγωγικές εξετάσεις για να πάρεις μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου. Υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας, αλλά και το ότι πρέπει να προβλέπεται ρητά από το νόμο», ενώ για το γεγονός ότι το συγκριμένο μέτρο πλέον έχει προταθεί επίσημα από την Ολομέλεια, ανέφερε πως:

«Εμείς, για να είμαστε σίγουροι ότι έστω και τον Μάιο θα γίνουν οι εξετάσεις, ζητάμε, ειδικά για αυτή τη σειρά, να προβλεφθεί να γίνουν είτε προφορικά, είτε με τηλεξέταση. Ζητήσαμε από το υπουργείο να θεσμοθετηθεί». Ωστόσο, ανέφερε ότι ένα ακόμη μειονέκτημα της εν λόγω διαδικασίας, είναι και το κόστος της:

«Οπως ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο που έκανε μία διερευνητική επαφή, σε αυτές τις εξετάσεις χρειάζεται να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οι εταιρείες αυτές, σε πρώτη φάση, κοστολογούν το μάθημα 80€/υποψήφιο. Με πέντε μαθήματα που δίνουν οι υποψήφιοι δικηγόροι, είναι 400€ το κόστος της πλατφόρμας ανά εξεταζόμενο. Δε μιλάμε για ένα απλό μάθημα που εξετάζεται με Ζoom», ενώ αναφέρει ότι χρειάζεται να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές: «Τοποθετούν και άλλη κάμερα μέσα σε ένα δωμάτιο και ορίζουν έναν επιτηρητή ανά έναν ή δύο εξεταζόμενους».

Σε ότι αφορά το μέλλον, ο πρόεδρος του ΔΣΘ παρουσιάστηκε αισιόδοξος: «Τον Μάιο θεωρώ ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι εξετάσεις θα γίνουν, από τη στιγμή που είναι προγραμματισμένες και οι Πανελλήνιες».

«Οι ασκούμενοι εξοικονόμησαν 8,5 ευρώ – Με δικά μας έξοδα τα υγειονομικά μέτρα»

Αναφορικά με την αύξηση των πέντε ευρώ στο παράβολο που πληρώνουν οι υποψήφιοι δικηγόροι, ο κ. Κουτσοχήνας υπήρξε κατηγορηματικός: «Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα η αύξηση του παράβολου. Αναλάβαμε τη διεξαγωγή των εξετάσεων και το κόστος της και προκύπτουν επιπλέον έξοδα, διότι πρέπει να κλείσουμε περισσότερες αίθουσες για τους υποψηφίους δικηγόρους. Δεν έχουμε εξασφαλισμένα έσοδα και την ίδια στιγμή, εκδίδουμε εμείς πιστοποιητικά και δε ζητάμε μεγαρόσημο. Ετσι, οι συνάδελφοι εξοικονομούν 8,5 ευρώ». Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι ο ΔΣΘ αναλαμβάνει τα υγειονομικά μέτρα διεξαγωγής των εξετάσεων: «Με δικά μας έξοδα προμηθευόμαστε μάσκες και αντισηπτικά για τους ασκούμενους».

«Οι υποψήφιοι δικηγόροι να μην ανησυχούν – Θα διεξαχθεί και η Β’ εξεταστική»

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ, επιπλέον, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους ασκούμενος: «Να μην ανησυχούν, διότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχουν ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες εγκαίρως, ήδη, από τον Νοέμβριο, όταν και πήραμε την αρμοδιότητα διεξαγωγής των εξετάσεων». Επί προσθέτως, τους διαβεβαιώνει ότι «προβαίνουμε ήδη σε όποια άλλη απαραίτητη ενέργεια χρειάζεται, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν. Δε θα χαθεί σε καμία περίπτωση η εξεταστική, οπότε να μην έχουν καμία απολύτως ανησυχία για αυτό».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣΘ βεβαιώνει ότι θα διεξαχθεί κανονικά και η Β’ εξεταστική, δηλώνοντας ρητά ότι: «Οι δεύτερες εξετάσεις θα γίνουν. Και θα γίνουν μετά τον Οκτώβριο».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο και τηρηθούν τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τους υποψήφιους δικηγόρους που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στη Β’ εξεταστική του 2020. Κι αφού ο χρόνος πίσω δε γυρνά, τότε σίγουρα, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν, προκειμένου να μην εμφανιστεί κάποιο επιπλέον τροχοπέδη, στους μελλοντικούς δικηγόρους της Ελλάδας.

Πηγή: Thes.gr