Δήμος Καλαμαριάς: Σκληρή κριτική από την παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά» για τα ΑμεΑ

Τι αναφέρει η παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά» #newn #δημος #καλαμαρια #θεσσαλονικη

Σκληρή κριτική από την παράταξη του Δήμου Καλαμαριάς «Σενεργασία για την Καλαμαριά» αναφορικά με τα ΑμεΑ και τις απολύσεις στον δήμο.

Όσα αναφέρει η παράταξη:

    Η 3η του Δεκέμβρη ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία βρήκαν τη δικαίωσή τους στη χώρα μας για πρώτη φορά επί  Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλές άλλες  ευάλωτες ομάδες ,που βρίσκονταν για δεκάδες χρόνια στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού  και βγήκαν στο ξέφωτο ανακτώντας δικαιώματα   που αφορούσαν όλους τους τομείς  ακόμη και  την εργασία, καθώς και την αξιοπρεπή  διαβίωσή τους. Όσον αφορά την εργασία  το ΠΑΣΟΚ με τον Ν. 2643/1998, υποχρέωσε φορείς του Δημοσίου Φορέα να προσλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και προστατευόμενα πρόσωπα όπως  και ΑΜΕΑ.

Η Παράταξή μας  << Συνεργασία για την Καλαμαριά>>, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου,  έχοντας εντάξει τα Άτομα με Αναπηρία , στο επίκεντρο των επιλογών της ήταν από τους Πρώτους  Δήμους της χώρας, που υλοποίησε τον Νόμο προσλαμβάνοντας στις Δημοτικές του Επιχειρήσεις σε εκτέλεση Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, Άτομα με Αναπηρία τα οποία παρέμειναν στην εργασία και μετά τη λήξη του Προγράμματος, ως εργαζόμενοι πλέον αορίστου χρόνου. Και ενώ εμείς με την απόφασή μας αυτή δώσαμε την ευκαιρία σε 36 άτομα και τις οικογένειές τους να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σύμφωνα με όσα επιτάσσει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το εσωτερικό δίκαιο, δυστυχώς η σημερινή Διοίκηση του Δήμου που στα λόγια συνηθίζει να πλειοδοτεί και να χύνει κροκοδείλια δάκρυα με την ανάλγητη απόφασή της έστειλε στον Καιάδα τους τέσσερεις εργαζόμενους της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους στο ζοφερό και δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ  με το οποίο προσλάβαμε Άτομα με Αναπηρία στην  Κοινωφελή Επιχείρηση έληγε στις  30-11-2020 και ενώ και οι άλλες Παρατάξεις << ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ>> και << Η  ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ >>, που εκπροσωπούμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ( ΚΕΔΚΑ ) του Δήμου μας , ενόψει και της λήξης του προγράμματος ζητούσαμε να μπει έγκαιρα το θέμα για συζήτηση  στο Διοικητικό  Συμβούλιο, αλλά αυτοί κώφευαν και το εισήγαγαν στην κυριολεξία και στο και  πέντε στο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε μόλις στις 27-11-2020 και ώρα 16:00 και ενώ εντωμεταξύ μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο.

Το χειρότερο δε όλων ήταν, ότι ενώ είχαν προειλημμένη την απόφασή τους και ήταν προδιαγεγραμμένο το μέλλον των εργαζομένων, η Πρόεδρος του Δ.Σ  ζήτησε την αξιολόγησή τους από τους υπευθύνους δομών, οι οποίοι με τις εισηγήσεις που κατέθεσαν αναφέρονταν πολύ θετικά για τα τρία από τα τέσσερα άτομα, τόσο για το παραγόμενο έργο και την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.

Παρόλα αυτά ο κύβος είχε ήδη ριφθεί και μέσα σε μία ατμόσφαιρα εντάσεων και προπηλακισμών με λέξεις ανομολόγητες έστειλαν και τους τέσσερεις στην <<κρεμάλα >> με την πολύ φθηνή δικαιολογία ότι  έληξαν οι συμβάσεις τους και παίζοντας στην κυριολεξία με τις λέξεις ότι δεν πρόκειται περί απόλυσης , αλλά περί λήξης του Προγράμματος, όταν τους τονίζαμε ότι μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους από τον ίδιο τον Νόμο, απλά  οι συμβάσεις τους από ορισμένου θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Άλλωστε η  Κοινωφελής επιχείρηση είναι υποστελεχωμένη και οι τρεις κάλυπταν θέσεις που η στελέχωσή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Επίσης  ένα άλλο ζήτημα που μας ξεπερνά και εγείρει θέματα είναι η διαχείριση του όλου  ζητήματος. Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, η Πρόεδρος δεν μπήκε στον κόπο  να καλέσει τους εργαζόμενους έγκαιρα και  να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι,  αντί  αυτού τους  αιφνιδίασε όταν  μάλιστα γνώριζαν ότι η τακτική που ακολουθούνταν  τα προηγούμενα χρόνια για εργαζόμενους τέτοιων προγραμμάτων ήταν να παραμένουν στην εργασία τους.  

Ευελπιστούσαμε ότι το θέμα θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις  30-11-2020, όπου τέθηκε και από άλλες Παρατάξεις. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαψευσθήκαμε.  Η  Διοίκηση απέδειξε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντί η επιδίωξή της σύμφωνα και με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και του Θεσμικού πλαισίου της χώρας μας για τα ΑΜΕΑ  να στοχεύει με πράξεις και ενέργειες στην  υποστήριξη της  αξιοπρέπειας και της ευημερίας των Ατόμων με Αναπηρία εντάσσοντάς τα σε κάθε πτυχή της ζωής και  δίνοντάς τα την ευκαιρία  ισότιμα να αναπτύξουν όλες τις  ικανότητές τους  η Διοίκηση  τους έστειλε στην ΑΝΕΡΓΙΑ.

ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ