“Είναι η ώρα μας. Η ώρα των σοσιαλιστών.”

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κατά την προσέλευσή της στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα έχασε μια ακόμα ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω της υποχωρητικότητας της Κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε καμία ουσιαστική εγγύηση για τα εθνικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας.

Είναι πραγματικά πρόκληση να δηλώνει ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα, την ώρα που προχωράει η θετική ατζέντα για την Τουρκία, χωρίς καμία απολύτως αντίστοιχη δική της δέσμευση.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου δεν είναι ικανή να αποθαρρύνει τις προκλήσεις από τη μεριά του Ερντογάν.

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά στη σύνοδο:

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της κλιματικής αλλαγής και εξελίξεις μετά την πανδημία , απαιτούν νέες πολιτικές απαντήσεις.

Είναι η ώρα μας. Η ώρα των σοσιαλιστών.

Να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο τις ιδέες, τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας.

Να παρέμβουμε λοιπόν δυναμικά στον διάλογο που σε όλο τον κόσμο έχει ανοίξει μετά τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Μπάιντεν.

Αφήνοντας πίσω μας τους συμβιβασμούς του παρελθόντος με τις συντηρητικές δυνάμεις που θόλωσαν το μήνυμα μας.

Είναι η ώρα εμείς οι Σοσιαλιστές να διαμορφώσουμε και να προτείνουμε ένα νέο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναδεικνύοντας το δικό μας νέο περιεχόμενο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση βαθιά Δημοκρατική, Κοινωνική, Πράσινη, με αυτόνομη στρατηγική και κοινή άμυνα.

Προτείνω να δημιουργήσουμε μια ad hoc Επιτροπή που θα επεξεργαστεί αυτές τις νέες θέσεις μας, ώστε να αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης σε ένα «Συνέδριο Νέας Αρχής» για τον ιδεολογικό και πολιτικό μας χώρο.

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Παράλληλα όμως είναι επιβεβλημένο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μέσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για καίρια και άμεσα ζητήματα που «απαντούν» πειστικά στις ανάγκες των πολιτών μετά την κρίση της πανδημίας.

Είναι ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση:

· Να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και τους περιοριστικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αρκετά πια με την διαρκή λιτότητα, που άνοιξε τον δρόμο για τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Είναι ώρα για ένα νέο Σύμφωνο Ανάπτυξης, χωρίς τις ασφυκτικές υποχρεώσεις που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

· Να θεσμοθετήσει τον Μηχανισμό του Ταμείο Ανάκαμψης, ως μόνιμου μέσου στήριξης της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη. Με προβλέψεις για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για τη Δημόσια Υγεία.

· Να δώσει κοινή, βιώσιμη λύση στα δημόσια χρέη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, για το μέρος τουλάχιστον που η πανδημία διόγκωσε, ώστε να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες μας.

· Να υιοθετήσει στο νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση, την δυνατότητα αιτήσεων ασύλου και σε άλλες χώρες (όχι μόνο της πρώτης εισόδου) και τον δίκαιο επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλους.

Εύχομαι τέλος καλή επιτυχία στις μεγάλες πολιτικές μάχες που έχουν μπροστά τους οι σύντροφοι μας του SPD.