Εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Παπαθανάσης μετά τις αντιδράσεις

Έντονη δυσαρέσκεια στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης της Αχαΐας και της Κοζάνης #newn #lockdown

Την ενεργοποίηση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απογοητευτική επιδημιολογική εικόνα αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις από φορείς και καταστηματάρχες στις τρεις μεγάλες πόλεις στις οποίες μπήκε “φρένο” στο άνοιγμα της αγοράς, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα  και την Κοζάνη. 

Για το λόγο αυτό, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πόλεις αυτές μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο τρεις υπουργοί.

Πρόκειται για τις τρεις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και σύμφωνα με την εισήγηση των επιδημιολόγων, δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Θεσσαλονίκη αναμένεται αύριο, Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ εντός της ημέρας θα αποφασιστεί ποιος θα πάει στην Κοζάνη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που μεταδίδει το iefimerida.gr η αποστολή των υπουργών είναι να συναντηθούν με δημάρχους, περιφερειάρχες, και εκπροσώπους των εμπόρων και των επιμελητηρίων, προκειμένου να συζητήσουν τι έχει πάει στραβά με την τήρηση των μέτρων και κυρίως πώς θα διορθωθεί η κατάσταση ώστε να ανοίξει άμεσα και σε αυτές τις περιοχές η εμπορική ζωή. 

Η επιδημιολογική εικόνα των τριών αυτών περιοχών έχει προκαλέσει συναγερμό με αποτέλεσμα η επιτροπή να αποφανθεί την μη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές, παρά τις εκκλήσεις τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, σημαντική ανατροπή σημειώθηκε σήμερα στις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το «μπλοκάρισμα» των διαδημοτικών μετακινήσεων σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη. Ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση αποδεχόταν πέραν του κλεισίματος του λιανεμπορίου και την απαγόρευση των εν λόγω μετακινήσεων, εν τέλει η Πολιτική Προστασία με νεότερη ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι τα μέτρα στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές θα αφορούν μόνο το λιανεμπόριο.

Συναγερμός από τα λύματα

Τα δεδομένα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καλά, με την ημερήσια τάση συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης να παραμένει αυξητική, αποτυπώνοντας μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραπέμπει σε επίπεδα αντίστοιχα των ημερών του περασμένου Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν προηγηθεί της κορύφωσης εκείνου του κύματος της πανδημίας.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.