Ελασσόνα: Νέος σεισμός 5.2 ρίχτερ!

Σημειώθηκε πριν λίγο στην περιοχή #Newn #Σεισμός #Breaking

Νέος ισχυρός σεισμός αν και μικρότερος από αυτόν το μεσημέρι, σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ο σεισμός που σημειώθηκε πάλι στην Ελασσόνα, σε συνέχεια του πρωινού μεγάλου σεισμού των 5,9 ρίχτερ, αυτή τη φορά ήταν 5,2 ρίχτερ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης χωρίς όμως να είναι της έντασης του πρωινού σεισμού ή να προκαλέσει κάποια ανησυχία.

Ο σεισμός έχει εστιακό βάθος τα 13.8 χλμ και εντοπίζεται 22 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.seismow-elassona

Ανησυχία για το ρήγμα Τυρνάβου

«Ο σημερινός σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.

Σχετικά με τον αν υπάρχουν ανάλογα ρήγματα ώριμα στην περιοχή που θα μπορούσε αυτό να φέρει μια διέγερση κάπου εκεί κοντά, σημείωσε ότι: «Ανάλογο ρήγματα υπάρχουν, και πιο νότια της Λάρισας, αλλά είχε δώσει ισχυρό σεισμό του 41′ το θεωρούμε πολύ απίθανο. Και πιο βόρεια και ανατολικά δεν ξέρουμε καθόλου ανώριμα.

Γενικά αυτά τα ρήγματα έχουν  μεγάλες περιόδους επαναφοράς, πολλές φορές χιλιάδων ετών. Κατά συνέπεια παρ όλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί η διέγερση των γειτονικών ρηγμάτων, όπως έγινε και στην ιταλία πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ίδια την ακολουθία αυτή τη στιγμή και στην περιοχή την οποία εξελίσσεται.».

Όπως τόνισε έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως του πέντε. «Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα, γενικά νιώθετε ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα.», σημείωσε.