Εμβόλιο Covid-19: Στο 80% η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση

Ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 μειώνεται κατά 80% μετά την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca, δείχνει η πρώτη ευρωπαϊκή μελέτη σε πραγματικές συνθήκες.

«Από την 35η ημέρα μετά την πρώτη δόση, υπάρχει μείωση 80% στις λοιμώξεις, 90% στις νοσηλείες και 95% στους θανάτους» ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, του οποίου η μελέτη εξέτασε 13,7 εκατομμύρια εμβολιασμένους Ιταλούς.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα για το διάστημα από την αρχή των μαζικών εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Μαΐου.

Η ανάλυση έδειχνε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά γύρω στις 2 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολθιασμού και την ανάγκη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για τον τερματισμό της κρίσης» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, η οποία προτίμησε να αναβάλλει τη δεύτερη δόση για να χορηγήσει την πρώτη σε όσους γίνεται περισσότερο, η Ιταλία τηρεί το χρονοδιάγραμμα που συστήνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες: το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων, το οποίο αυξάνεται στις 4 εβδομάδες στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA. Στο εμβόλιο της AstraZeneca, το συνιστώμενο μεσοδιάστημα είναι 12 εβδομάδες.

Μέχρι το Σάββατο, περίπου 8,3 εκατομμύρια Ιταλοί, ή 14% του συνολικού πληθυσμού, είχαν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια είχαν λάβει την πρώτη.

πηγή: https://www.in.gr/