“Εντός της ΝΔ η ακροδεξιά προπαγάνδα υπουργοποιείται”

Άρθρο Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr

Ο φασισμός δεν είναι κόμμα, είναι μια μαύρη φιλοσοφία για την κοινωνία των “καθαρών”, των ” δικών” μας και των άλλων, της θεσμοθέτησης της βίας ως μέσο λειτουργίας της κοινωνίας. Σαν ιδεολογία κρύβεται παντού, και ξεφυτρώνει παντού. Αντιπαθεί την διαφορετικότητα, φοράει μονόχρωμα γυαλιά, θεωρεί ότι ο καλός άνθρωπος είναι ο αλάνθαστος, ο υπάκουος, «ο κυρ Παντελής».

Πήρε 40 σχεδόν χρόνια μέχρι η εθνική συμφιλίωση να γίνει νόμος, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΚΚΕ να χειροκροτεί και τη ΝΔ να αποχωρεί από το Κοινοβούλιο. Αυτά τα 40 χρόνια άνθρωποι εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν επειδή δεν ήταν «νομιμόφρονες». Αυτή η αντίληψη οδήγησε στη Χούντα και εντέλει στην απώλεια της μισής Κύπρου.

Και τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η κοινωνία εξελίχθηκε, φτιάχνοντας μηχανισμούς, ώστε να δρα προληπτικά με την παιδεία, την κοινωνική μόρφωση, τους θεσμούς αλληλεγγύης, το κοινωνικό κράτος.

Η νεκρανάσταση των νεοναζιστικών συμμοριών που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες με ορμητήρια σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι άκρως ανησυχητικό φαινόμενο που δείχνει ότι ο αγώνας για την εξάλειψή της Ακροδεξιάς, πρέπει να είναι διαρκής και ανελέητος.

Οι επιθέσεις που κλιμακώνονται, μέρα με τη μέρα, δείχνουν πια οργανωμένο σχέδιο πρόκλησης, καθώς πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Κλιμακώνουν τη δράση τους επικίνδυνα και προκλητικά. Δε μπορεί να ξεχνάμε τόσο εύκολα τι ζήσαμε. Η ΝΔ κάνει απλή κομματική διαχείριση με παρωπίδες και επικίνδυνες ακροβασίες της ΝΔ, με προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Η Κυβέρνηση αποδέχεται την εθνικιστική ρητορεία αναπαράγοντας τη θεωρία των δυο άκρων μέσα από επίσημες δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της, εξαργυρώνοντας έτσι το ακροδεξιό ακροατήριο με κάθε ευκαιρία. Ατράνταχτη απόδειξη αποτελεί ότι εντός της ΝΔ η ακροδεξιά προπαγάνδα δεν πουλιέται απλώς, αλλά υπουργοποιείται και εξωραΐζεται με μετέπειτα δηλώσεις μετανοίας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ και ειδικά μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η χθεσινή διαγραφή του κ. Μπογδάνου δεν την αναιρεί, αντίθετα την προσδιορίζει. Άλλωστε, ο κ. Μπογδάνος δεν είναι ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που έχει παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στο Βίτσι. Υπάρχουν αρκετοί και μάλιστα υπουργοί, οι οποίοι πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα για όσα συνέβησαν 70 χρόνια πριν στον εμφύλιο. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είχε διαγράψει τον κ. Μπογδάνο, αν δεν υπήρχε η αντίδραση Δένδια.

Είναι σαφές, πως η ΝΔ βολεύεται με την έξαρση του ακροδεξιού φαινομένου, για να καπηλεύεται, αφενός, από τη γενικότερη εμφυλιοπολεμική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου, να οριοθετείται ως κεντροδεξιά, βάζοντας απειλητικά διλήμματα στο εκλογικό σώμα. Μόνο της μέλημα να παρεμβαίνει, μόνο πυροσβεστικά, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, έτσι ώστε να καρπώνεται και το κοινό αυτών των ομάδων, δείχνοντας τους, ότι η κομματική σκέπη τους είναι η ΝΔ κι όχι εκείνοι που δολοφονούν.

Κάποιοι ετοιμάζουν τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή για παν ενδεχόμενο και είναι χρέος της κοινωνίας των πολιτών, των θεσμών και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων να δρουν συντεταγμένα απέναντι σε κάθε μορφή διχαστικού, ακροδεξιού λόγου, έργου, μορφώματος ή προσώπου.