Επανεκκίνηση Της Λειτουργίας Των Οργάνων Του ΚΙΝΑΛ – Το “Στοίχημα” Και Η “Επόμενη Μέρα”

Άρθρο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Προειδοποιώ ότι ίσως το παρακάτω κείμενο, φανεί αρκετά κομματικό ή διαχειριστικό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η ποιότητα και η διασφάλιση της δημοκρατίας, περνάει και μέσα από τη θεσμική λειτουργία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Είναι αλήθεια, ότι η “μάχη” που πραγματοποιείται στα συνέδρια των κομμάτων για την εκλογή των στελεχών στα κεντρικά όργανα του κόμματος, στο Κίνημα Αλλαγής αυτό το όργανο είναι η Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται παρωχημένη, καθώς η θεσμικότητα των στελεχών δυστυχώς σήμερα δεν μετράει σχεδόν καθόλου, μπροστά στις επιτροπές που συστήνει η εκάστοτε ηγεσία.

Ειδικά σε ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ή κατοχύρωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας και η αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου των στελεχών θα αποτελούσε ένα στοίχημα πραγματικής “επανάστασης”.

Είναι πλέον δεδομένο, ότι η μεγέθυνση των κεντρικών οργάνων, η ουσιαστική απραξία των μελών που δεν κινούνται κοντά στο περιβάλλον του επικεφαλής, η αντικατάσταση των εκλεγμένων στελεχών με οικεία πρόσωπα οδηγεί στην ενίσχυση ενός αρχηγικού κόμματος, ενός επιτελικού οργάνου ημετέρων και φίλων.

Ενόψει των εσωτερικών διαδικασιών του Κινήματος Αλλαγής, που πανδημίας θέλοντος, θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο, θα με ενδιέφερε πραγματικά η στόχευση των υποψηφίων στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος. Θα επιθυμούσα να ακούσω αυτονόητα πράγματα αναφορικά με τη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος:

Τον εξορθολογισμό του αριθμού των εκλεγμένων στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα.

Την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των κεντρικών οργάνων, απέναντι στις προσωπικές επιλογές του εκάστοτε επικεφαλής και του περιβάλλοντος του.

Την εκλογή των υπευθύνων των τομέων ή των δικτύων, με τα οποία θα επιλέξει να κινηθεί το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από τα εκλεγμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του.

Όποιος υποψήφιος, μπορέσει να εφαρμόσει τα παραπάνω, θα έχει πετύχει την πραγματική συσπείρωση και ενεργοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος Αλλαγής.

Τότε θα μπορέσουμε να στοχεύουμε σε ρεαλιστική αλλαγή του εκλογικού χάρτη.

*το άρθρο έχει δημοσιευθεί στην σελίδα socialist.gr