Επίσημη καταγγελία των εκπαιδευτικών Δημοτικού Σχολείου για επίθεση από γονέα σε δάσκαλο

Κοινή ανακοίνωση των εκπαιδευτικών με τίτλο: «καταγγελία του συνόλου των εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Σχολείου για το περιστατικό επίθεσης και προπηλακισμού γονέα σε δάσκαλο του σχολείου» που προκλήθηκε από καταγγελία μητέρας 10χρονης μαθήτριας που ανέφερε ότι ο εκπαιδευτικός χτύπησε την μαθήτρια και της προκάλεσε αμυχές.

Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτή της μητέρας.

Όλη η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Την περασμένη εβδομάδα δάσκαλος του σχολείου μας δέχτηκε επίθεση και προπηλακίστηκε από μαινόμενο γονέα μαθήτριας με πρόσχημα ή δικαιολογία ότι η κόρη του χτυπήθηκε από το δάσκαλο. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο προαύλιο του σχολείου παρουσία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ακολούθως η μητέρα της μαθήτριας υπέβαλε μήνυση και η αστυνομία θεώρησε σκόπιμο να συλλάβει τον εκπαιδευτικό στο χώρο του σχολείου ενώ θα μπορούσε, εφόσον ήταν υποχρεωμένη, να κάνει τη σύλληψη εκτός σχολείου. Εντός ολίγων λεπτών η είδηση κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ. Ένα τοπικό μέσο δε, δημοσιοποίησε το σχολείο, την τάξη και εμμέσως το όνομα του δασκάλου. Σχεδόν αμέσως το γεγονός μεταφέρθηκε στα κοινωνικά δίχτυα και άρχισε να πραγματοποιείται η ‘’δίκη’’.

Είχαμε δηλαδή μια κανονική διαπόμπευση του συναδέλφου, την διατάραξη της ηρεμίας και του κλίματος που είναι απαραίτητα σε χώρους εκπαίδευσης και την αναστάτωση του συνόλου των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Δυστυχώς, παρόμοια περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς εναντίον εκπαιδευτικών με διάφορες δικαιολογίες λαμβάνουν χώρα όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό. Ως αιτία έχουν κυρίως τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αγγίζουν όλο και περισσότερους και διαταράσσουν την σταθερότητα της οικογένειας.

Είναι εμφανές ότι όλο και πιο πολλές οικογένειες έχουν ανάγκη υποστήριξης και φροντίδας με μέριμνα της πολιτείας. Εφόσον αυτό δεν γίνεται, τότε συχνά τα προβλήματα δυσλειτουργικών οικογενειών μεταφέρονται στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί δεχόμαστε το θυμό και την επιθετικότητα γονέων και συχνά την αντισυμβατική συμπεριφορά μαθητών. Σαν δάσκαλοι είμαστε ανυπεράσπιστοι. Ζητάμε από την πολιτεία να μας προστατεύσει.

Το Υπουργείο Παιδείας να μην ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις εναντίον μας με πλατφόρμες καταγγελιών και άλλα τέτοια συναφή.

Ζητάμε από τα όργανα διοίκησης όταν συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά να μη σιωπούν αλλά να υπερασπίζονται τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί να κάνουν με ασφάλεια και ηρεμία τη δουλειά τους στο χώρο του σχολείου.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη κλίματος αλληλοσεβασμού και κατανόησης στους χώρους της εκπαίδευσης προκειμένου να λύνονται με διάλογο και συνεργασία τα όποια προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας.

Συμπαραστεκόμαστε στο συνάδελφό μας για την επίθεση και τη διαπόμπευση που δέχτηκε.

Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου

(ακολουθεί κατάσταση υπογραφών)