Έρχονται άμεσα ανακοινώσεις για Πάσχα – Όριο 10 ατόμων στα σπίτια

Με σελφ τεστ το πασχαλινό τραπέζι #newn #Πασχα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσει σήμερα η επιτροπή των επιδημιολόγων οι οποίοι θα εξετάσουν την κατάσταση στην χώρα όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το newsit, αύριο θα συνεδριάσει η ολομέλεια των ειδικών έτσι ώστε με τις εισηγήσεις της να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα περάσουμε το φετινό Πάσχα.

Αυτό το οποίο θα λάβουν υπόψιν τους οι ειδικοί είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία από τα λύματα ειδικά στην Αττική είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν σύμφωνα με τους επιστήμονες αύξηση του ιικού φορτίου. 

Στόχος είναι με τη συνεδρίαση αύριο αντί της καθιερωμένης Παρασκευής, να γίνουν εγκαίρως οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, και στη συνέχεια οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως αναφέρει το protothema, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, τα επιδημιολογικά δεδομένα των

νέων εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη Covid-19 καθημερινά στα νοσοκομεία (έως χθες βράδυ νοσηλεύονταν 5.699 ασθενείς και οι εισαγωγές κυμαίνονται ημερησίως στις 500), των διασωληνωμένων (ο αριθμός τους ανέρχεται σε 847 και κινείται συνεχώς ανοδικά) και των θανάτων (οι νεκροί τον Απρίλιο έφτασαν τους 1.449), δεν επιτρέπουν καμία μετακίνηση πολιτών εκτός Περιφεριακής ενότητας. Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θα διανυθούν εντός των «τειχών» κάθε Περιφερειακής ενότητας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το… πασχαλινό «πήγαινε-έλα» των πολιτών και συνεπώς του κορωνοϊού.

Θα κληθούν, ωστόσο, οι ειδικοί να εισηγηθούν για τη λειτουργία των ναών, τις μετακινήσεις εντός ορίων κάθε περιφερειακής ενότητας, τις οικογενειακές και κοινωνικές συναντήσεις, θέματα που έχουν μείζονα σημασία για την επιδημία και που ενδέχεται να αφήσουν βαθύ αποτύπωμα στο συστημα υγείας, μεθεορτίως.

Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί συμφωνούν στους ανοιχτούς ναούς και στη λειτουργία τους όπως ορίζει το θρησκευτικό, εορταστικό πρόγραμμα με τροποποιήσεις στο ωράριο, όπως π.χ. στην Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο νωρίτερα ώστε να μην γίνει μεγάλη παρέκκλιση από το ωράριο κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι οι ιερείς, ιεροψάλτες, επίτροποι και λοιπό προσωπικό εντός των ναών θα έχει υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, καθώς και ότι θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πιστών με βάση τον χώρο του ναού, και εννοείται με χρήση μάσκας.

Επιφυλάξεις εκφράζονται απο κάποιους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συγχρωτισμού, παρότι γίνεται σε εξωτερικό χώρο, αλλά όπως σε όλα τα ζητήματα θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συναντήσεων, συναθροίσεων και γευμάτων-δείπνων, με αφορμή τις εορταστικές ημέρες, που σημειωτέον θα ακολουθηθούν και από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, οι ειδικοί της Επιτροπής αναμένεται να βαδίσουν στην πεπατημένη των προηγούμενων Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιας. Θα δώσουν δηλαδή το«πράσινο φως» για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, πλην όμως θα ζητήσουν να σχηματισθεί και σε αυτές τις γιορτινές ημέρες μια μικρή κοινωνική «φούσκα» εντός της οποίας θα είναι προστατευμένα τα μέλη δυο ή τριών συγκεκριμένων οικογενειών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ζητηθεί για τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, ιδίως αν δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μερική κάλυψη από το εμβόλιο κατά του κορωνοιού. Και τέλος, αλλά βασικό, οι ειδικοί θα υποδείξουν σε όλους τους πολίτες που θα συναντήσουν άλλες οικογένειες το Πάσχα να υποβληθούν σε τεστ αυτο διάγνωσης (self test) ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και αποφευχθεί η διασπορά του ιού και της λοίμωξης.

Σύμφωνα άλλωστε με όσα μεταδόθηκαν στο δελτίο του Star μέχρι 10 άτομα φαίνεται ότι θα είναι το επιτρεπόμενο όριο συγκεντρωμένων στο πασχαλινό τραπέζι φέτος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε δύο οικογένειες το πολύ να γιορτάσουν μαζί την ημέρα της Ανάστασης. 

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια για τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.