“Έτσι θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη 5+1 θέσεις για το κόμμα μας στην πόλη μας”

Άρθρο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη, μέλους Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής

  1. Κόμμα θεσμικό, με όργανα, διαδικασίες, πολιτική ζύμωση και συμμετοχή. Ξαναπιάνουμε το νήμα από τις παλιές καλές εποχές, ανοίγουμε στον κόσμο της μεγάλης ιστορικής δημοκρατικής παράταξης, εγκαθιδρύουμε σχέση εμπιστοσύνης. Μέσα από τις διαδικασίες διαχέεται η ενημέρωση, η πολιτική του κόμματος, αναδεικνύονται νέα και παλιά στελέχη, ζωντανεύει ο διάλογος, οι συνθέσεις και το ΠΑΣΟΚ αποκτά και πάλι εκείνη την μοναδική του ιδιότητα να μοχλεύει την προσδοκία για μια καλύτερη ζωή.
  2. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρίσκεται παντού. Θα εκπροσωπείται παντού, όπου υπάρχει πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, σε κάθε ΜΜΕ, σε κάθε εκδήλωση τιμής και μνήμης, σε κάθε ανοιχτή διαδικασία διαλόγου. Οι μονόλογοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν εδώ και τελειώνουν με έναν θλιβερό απολογισμό δεκαετίας.
    Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει η αυθεντική δύναμη εκσυγχρονισμού αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, συνισταμένη που ιστορικά καμία άλλη παράταξη δεν κατάφερε να υπηρετήσει. Δεν νοείται να απουσιάζει από κανένα μέτωπο, από καμία εκδήλωση, από κανένα ζήτημα της πόλης και του πολεοδομικού συγκροτήματος.
  3. Σε συνέχεια του προηγούμενου, ετοιμάζουμε την ατζέντα Θεσσαλονίκη 2030. Σε κάθε δήμο, κάθε γειτονιά κάθε κομματική οργάνωση, με την ωριμότητα και το αίσθημα ευθύνης που τις διακρίνει οφείλει να ιεραρχήσει τα ζητήματα. Ιεραρχούμε τα ζητήματα, προτεραιοποιούμε τις ανάγκες, προτείνουμε τις λύσεις, επικοινωνούμε τις θέσεις. Αυτό ήταν και είναι πολιτική. Πολιτική επί του συγκεκριμένου, πολιτική για τους πολλούς, πολιτική για πραγματικά προβλήματα και πραγματικούς ανθρώπους. Ατζέντα εδαφικοποιημένη, επικεντρωμένη στα ζητήματα της πόλης. Δεν πρέπει να περιμένουμε την Αθήνα να μας υποδείξει ποια η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα εδώ ζητήματα – το αντίστροφο είναι το υγιές.
  4. Σεβόμαστε τους πάντες, παλιούς και νέους συντρόφους, έχοντες θεσμικό ρόλο και απλά μέλη και φίλους. Αφήνουμε πίσω μας παλιούς εσωκομματικούς διαχωρισμούς που δεν έχουν καμία αναφορά στο παρόν. Αφήνουμε πίσω μας πικρίες, προσωποπαγείς αντιπαραθέσεις, δυσαρέσκειες και πείσματα. Αν δεν το κάνουμε σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολιτική ωριμότητα, δεν έχουμε την προωθητική αντίληψη να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για το μεγάλο δικό μας come back. Αν δεν υπερβούμε τους παλιούς κακούς μας εαυτούς θα είμαστε άξιοι μιας μοίρας που θα θέλει την συντηρητική Νέα Δημοκρατία και τον εκτός πραγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχούν στην πόλη και άρα στις ζωές μας.
  5. Φτιάχνουμε κόμμα και όχι βουλευτικούς στρατούς. Σεβόμαστε του βουλευτές μας, είναι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο. Η θέση τους, η πολιτική τους έχουν βαρύνοντα λόγο στα κομματικά πράγματα με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει συντεταγμένο και οργανωμένο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ πάντοτε ήταν κόμμα των μελών του και όχι αποκλειστικά των βουλευτών του. Αυτή η θέση είναι μια θέση προωθητική, βαθιά πολιτική που εκβάλλει όμως και σε οργανωτικά ζητήματα. Το κόμμα δεν θα γίνει μηχανισμός κανενός, δεν θα είναι μαγαζί κανενός. Θα είναι το κέλυφος της συλλογικής μας βούλησης, συλλογικό υποκείμενο παραγωγής πολιτικής. Ό,τι και αν έγινε τα τελευταία χρόνια θα αλλάξει και θα διορθωθεί

+1. Εδώ και τώρα η ατζέντα πόλης «Θεσσαλονίκη 2030»

       Υποδομές: Η υστέρηση της πόλης πασιφανής. Οι υποσχέσεις τις κυβέρνησης πληθωριστικές και η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεδομένη. Η πόλη χρειάζεται έμφαση στις μετακινήσεις – νέο συγκοινωνιακό χάρτη, νέα αστικά λεωφορεία, λειτουργία του Μετρό, επέκταση του Μετρό δυτικά και προς το αεροδρόμια, ενίσχυση της μικροκινητικότητας, αναβάθμιση της περιφερειακής οδού.

       Στο Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο οι ρυθμοί είναι αδιανόητα αργοί ενώ παρόμοια θέματα στην Αθήνα αντιμετωπίζονται με άλλες διαδικασίες.
Ανάπτυξη: 30 χρόνια αποβιομηχάνισης, υψηλής ανεργίας και πτώσης του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν υπάρχει ένα συνεκτικό οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα πλεονεκτήματά της. Τα Βαλκάνια αναπτύσσονται και η Κεντρική Μακεδονία μαραζώνει. Μια ματιά στα επιμέρους ΑΕΠ τα λέει όλα.

       Περιβάλλον: Το πολεοδομικό συγκρότημα με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα εντός αστικού ιστού. Εδώ και τώρα πολιτική δέσμευση για πράσινη αξιοποίηση. Σέιχ Σου και Θερμαϊκός χωρίς πολιτικά υπεύθυνους και αρμόδιους.
Κοινωνική πρόνοια: Τελευταίες σημαντικές προνοιακές υποδομές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στην πανδημία οι διαφορές μας με της Αθήνα τρανταχτές. Άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ σε πρώτη φάση.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο site https://www.voria.gr/