Ευριβιάδης Ελευθεριάδης: «Οι αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με τη συνολική διαχείριση της ηγεσίας»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “FM 100” και στην εκπομπή “100% στον FM 100” παραχώρησε ο Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

Αρχικά αναφέρθηκε στους πολλούς υποψήφιους των επερχόμενων εκλογών στο κόμμα αλλά και σε μια αποτίμηση του πρόσφατου αποτελέσματος των Ευρωεκλογών:

1. Η πληθώρα των υποψηφίων, δείχνει μία ανησυχία σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Πέρα όμως από τον αριθμό των υποψηφίων, σημασία έχει αν οι ίδιοι παραπέμπουν σε διακριτές πολιτικές προσεγγίσεις και πλατφόρμες και όχι μόνο σε προσωπικές στοχεύσεις του ποιος είναι καλύτερος από τον άλλον.

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στη συνείδηση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ είναι μέτριο. Σημασία δεν έχει να λέμε ότι κάθε φορά ανεβαίνουμε κατά 0,3 ή 0,9, δεν κάνουμε αριθμητικές πράξεις με δεκαδικούς αριθμούς. Τα εκλογικά αποτελέσματα, κρίνονται με βάση το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Όταν σε βάθος ενός έτους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν καταρρεύσει, είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να εισπράξουμε κάτι ουσιώδες από αυτή τη συνθήκη.

3. Κατά την άποψη μου, μεγάλο ρόλο στις αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχει να κάνει με τη συνολική διαχείριση από την πλευρά της ηγεσίας, και όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ είπε:

4. Είναι λάθος και αυτομαστίγωμα, να αναφερόμαστε σε συντονισμένη και κυρίως προδιαγεγραμμένη επίθεση από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα θεσμικά μέλη, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές δώσανε μία μάχη να πετύχουνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δείχνει ότι όλες οι “φυλές” του ΠΑΣΟΚ κινητοποιήθηκαν και δώσαν μία μάχη για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

5. Ζητήματα έλλειψης οργάνωσης και καθοδήγησης, είχανε φανεί και στην προεκλογική περίοδο, είναι λογικό και θεμιτό που δεν αναφέρθηκαν εκείνη την περίοδο, καθώς η παράταξη έδινε μια εκλογική μάχη εξωστρέφειας και εκεί έπρεπε να επικεντρωθούμε.

6. Δεν μηδενίζω την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο πολιτικό σκηνικό, πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την προσπάθεια, και όχι να λέμε ξεκινάμε από την αρχή. Στόχος είναι να αποτελέσουμε κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχύουμε το θεσμικό μας αφήγημα και όχι να ενοχοποιούμε το παρελθόν μας.

Tέλος για το που πρέπει να στοχεύει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, ανέφερε:

7. Η ενότητα δεν θεωρείται πάντα δεδομένη, αλλά το ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε και σε πιο δύσκολες περιόδους. Πρώτα από όλους πρέπει να υπηρετήσουν την ενότητα οι ίδιοι οι υποψήφιοι και να μην υιοθετήσουν τοξικές πρακτικές. Οι ελάχιστες περιπτώσεις που θα κινηθούν εκτός αυτού του πλαισίου, πρέπει να απομονωθούν.

8. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να επικρατήσει ένας πολιτικός πολιτισμός και ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος.

9. Για το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, έχει σημασία οι επιτυχίες που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές να συνδεθούν ακόμη περισσότερο με τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό και σχεδιασμό. Η άνοδος των ποσοστών στη Θεσσαλονίκη, παρότι μεγαλύτερη από την κεντρική άνοδο δεν μας ικανοποιεί. Για τις εσωκομματικές εκλογές, η Νομαρχιακή Οργάνωση θα λειτουργήσει θεσμικά, θα δεχτεί και θα ενισχύσει την παρουσία και τις δράσεις όλων των υποψήφιων Προέδρων, για να πετύχουμε τη μαζική συμμετοχή τον Οκτώβριο.